Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Sörteszt II.: zsombói meglepetés és a Fekete Rózsa

Szeged - Nem könnyű feladat Szegeden és környékén régióbeli söröket felkutatni, de egy biztosan nem maradhatott ki: a zsombói. Egy városi legenda is szertefoszlott: tápai sör nincs. Szentandrás is bejött a képbe.
Kocsmatúránkon egy dolog azért rögtön feltűnt: a Szögedi Sörgyár termékeibe bele-belefuthatunk kisebb szeszeldékben. Aminek mi örülünk, hiszen a móka kedvéért bármennyire is szőrös szívűeknek tűntünk termékeik irányában sokat vitatott első sörtesztünkben, azért rossz szándék egyáltalán nem vezérelt minket, és bár abban az írásban nem említettük, később visszatértünk hozzájuk még egy felfrissítő italra.

Itt-ott pedig zsombói sörre is bukkanhatunk, bár erről a fogyasztók közül sokan nem is tudhatnak, hiszen a Häfen névről nehéz kitalálni a laikusnak, hogy helyi nevezetességgel van dolga. Sajnos Juhász Antal, a zsombói sör atyja nem állt rendelkezésünkre, de úgy tudjuk, a név a technológiát jelöli, ami által az ún. mikro sörfőzdék előállíthatják saját, egyedi terméküket.

Nem véletlen egyébként, hogy úgy kell vadászni a kocsmákban a helyi söröket: egyrészt kevesen gyártanak Csongrád megyében (a dél-alföldi régió többi házi söre szóba se került az általunk megkérdezett helyeken), másrészt a vendéglátó-ipari egységek túlélésük érdekében szerződést kötnek a nagy sörgyárakkal, többnyire kizárólagosat. Így sajnos hiába a helyi és olcsó finomság, csak elvétve találkozhatunk vele egy-egy görbe estén. Még Tápéra is elnéztünk, mert egy városi legenda szerint ott is gyártottak sört, de egy tősgyökeres iszogató gyorsan lehűtötte a kedélyeket: „sosem volt".

Ittunk és figyeltünk... Képünk illusztráció
Ittunk és figyeltünk... Képünk illusztráció

Zsombói Häfen világos – másnaposok mentsvára, délutáni öröm

Bevalljuk, tesztelőink egy része prekoncepcióval kezdte a kóstolást, ugyanis a zsombói egyszer már magabiztosan kúrálta a heves macskajajt, de most sem okozott csalódást. Üde illata, vonzó színe és kifogástalan habja kellemes délutáni sörözés vízióját vetíti elénk. Először túl könnyeden édeskés, de utóíze igazi sörkeserű. Abszolút eléri célját: kvaterkáláshoz kiváló korrekt kisvárosi sör. Muskátlis kerthelyiség, helyi pletykák, törzsszakik a megfelelő környezete. Még az elsőre berzenkedőket is meggyőzi a második pohárnál, az áráról nem is beszélve. Mivel csak csapolt formában kapható (mint említettük, Szegeden is pár helyen), így a címkébe sem köthetünk bele. A gyár vörös sörét nem kóstolhattuk, hiszen azt csak külön megrendelésre főzik.

Értékelésünk: 5/4
Ára: 150 Ft/korsó

Tesztünk napján minden kutakodásunk ellenére is csak egy további régióbeli sörre leltünk Szegeden, ami viszont már előre is vetíti a folytatást. Ez egy igazi különlegesség, ami a békésszentandrási sörfőzde büszkesége.

Békésszentandrási Black Rose – elkerekedett szem, 9%-os alkoholtartalom

Már a típusmegnevezés is különleges élményt sejtet: pezsgő jellegű szűretlen fekete sör. Jellegének és büntető alkoholtartalmának titka (az informatív csapos szerint): a sörélesztő által megbolondított italra még rádobnak egy pezsgőélesztő kezelést. 3 decis üvege is azt sugallja: ez nem alkalmas egy egész estés iszogatásra, inkább megkoronázza azt. Már annak, aki bírja. Habja: csoki mousse-ra emlékeztet. Már az első korty végigmelegíti a torkot, olyan, mintha vermutot töltöttek volna a kólába, van, aki szerint szénsavas Unicum, mások szerint konyakmeggyre hajaz.

A Black Rose-hoz elszántság kell. Fotó: delmagyar.hu
A Black Rose-hoz elszántság kell. Fotó: delmagyar.hu

Kicsit túl édes és a töményflash is néhányakat elriaszthat. Ahogy az ára és a divatból kiment címke a figyelmeztető vörössel és az artisztikus rózsákkal, nem is beszélve a helyesírási hibáról: Békészentandrás. A borokra jellemző műanyag borítás is jelzi a tetején: nem mindennapi termék, és aki megkedveli, az bátran ínyenckedhet vele egy világos sörökkel megtűzdelt estén.

Értékelésünk: 5/4
Ára: 500/0.33 l

Többfajta finom szentandrási sör létezik, ezért nyilvánvalóan ezekkel és a Dél-Alföld további helyi remekeivel folytatjuk majd sorozatunkat.

Olvasóink írták

 • 18. Lacas 2009. augusztus 22. 20:52
  „Ha valakinek megvannak ezeknek vagy bármely házisörnek az üvegei cimkével,akkor vevő vagyok rájuk”
 • 17. Kubuli 2009. augusztus 08. 15:43
  „Látom az első cikkre írt reakciók kicsit óvatosabbá tették a "T" szerzőket! Nagyon helyes!
  Én a napokban kóstoltam a zsombói sört, kb. 50 féle egyéb magyar házisörrel egyetemben, kint Zsombón, a "forásnál". Valóban kellemes, frissítő itóka!
  Fekete Rózsát régebben ittam. Nagyon különleges ital! Most Békésszentandráson Gold Rose néven egy szintén 9%-os alkohol tartalmú világos sört készítettek. Nem akármilyen nedü!
  Egy 5 napos sörtúra keretében kóstoltam az említett közel 50 féle sört. Ha minden jól megy 1-2 héten belül olvasható lesz a túra élménybeszámolója a www.sorcikk.eu oldalon!
  Akit érdekelnek a magyar házi, kisüzemi főzésű sörök annak érdemes lesz elolvasnia!”
 • 16. bj029 2009. augusztus 06. 19:52
  „14. flexsnake 2009.08.06. 19:00
  15. flexsnake 2009.08.06. 19:01
  Nem tudom mindenkinek mi a baja a szögedi ászokkal, a szögedi sörrel, esetleg a citromos sörrel, ami nyugaton teljesen elterjedt...
  A red devil és a boszorkány kiváló sör! Ezek a barna és vörös sörök nagyon jók, és nem külföldiek! Magyar, nem? A zsombói szintén! Nem a nagyüzemi szart kell inni...”
 • 15. flexsnake 2009. augusztus 06. 19:01
  „13. csukott szemmel megmondtam régebben melyik milyen sör. A szegedi Red Devil, na az tényleg jó volt, de ilyen szögedi ászok meg társai.... Nem iszok már magyar sört, magyarba borok nagyon jók nade sör.....”
 • 14. flexsnake 2009. augusztus 06. 19:00
  „11.
  http://www.loewenbraeu.com/
  Nem hozzák ide legyártani. Licensz alapján gyártanak hugyot magyaroknak. Nem iszok magyar sört ;)”
 • 13. bj029 2009. augusztus 06. 18:29
  „6. flexsnake 2009.08.05. 17:34
  8. flexsnake 2009.08.05. 18:21
  Bocsi, de ezt nagyon benézted, kóstold meg a zsombói sört, és a Szegedit is! Aztán mondj vélemyényt!Mindegyik nagyon jó! És hogy melyik a jó sör és miért? Egy sörfőzdést kell megkérdezni, nem jó az ha, két 20 éves riporter mondja meg melyik sör jó és melyik nem... Ennél azért összetettebb ez! Juhász Tóni bácsi nagyon is tudná!”
 • 12. _Les 2009. augusztus 05. 23:31
  „Szeva Lackó!
  Te vagy a legnagyobb király! :)”
 • 11. Gilberto 2009. augusztus 05. 23:26
  „http://hu.wikipedia.org/wiki/Borsodi_S%C3%B6rgy%C3%A1r_Zrt.”
 • 10. Gilberto 2009. augusztus 05. 23:25
  „a Löwenbraut a Borsodi Sörgyar egisze alatt gyartjak Magyarorszagon”
 • 9. barnalajos 2009. augusztus 05. 21:59
  „Jól emlékeznek a Szegedi hírek, hiszen az első maszek sörfőzde Tápén volt a Zágráb utcában, és ez 1991-ben volt . A neve JÄGER volt . Csak éppen a kezdetlegessége miatt egy idő után egy egész főzet megsavanyodott ! Utána már nem nyerte vissza az eredeti keresletet !”
 • 8. flexsnake 2009. augusztus 05. 18:21
  „7. a német lövit? hogy gyártanák már magyarországon? Én a német köviről beszélek ami olcsóbb mint a magyar licenszes szarok.”
 • 7. Gilberto 2009. augusztus 05. 17:43
  „Es Flex szted a Löwenbräu nem magyar? Ott gyartjak azt is. Es összehasonlithatatlan a némettel. Amúgy y zsombói sztem finom sörike.”
 • 6. flexsnake 2009. augusztus 05. 17:34
  „csak magyart ne. 150ért olyan is. 120éert már lövenbrau van....”
 • 5. rantotthus 2009. augusztus 05. 12:07
  „Én 3. sör után a negyediket akármilyen rossz lenne, finomnak érezném.
  SÖR alaptörvénye, hogy az első legyen drága és ízletes, a többi pedig ócsó!
  Csak magyar sört iszok és azért iszok Ászokot, mrt a szervezetem rÁszokott :D”
 • 4. mereine 2009. augusztus 05. 09:24
  „Békésszentandráson nagyon durva sörök vannak (szüleim ott laknak). Amellett h nagyon finom, a BL kivételével nevetségesen olcsó. MOndjuk akor nem nevettem, mikor 2 korsó után megpróbáltam fölállni.. Nagyon magas alkoholtartalom, és az ízén nem is érzed. Amúgy szarvasi (Sznetandrás mellett van) Aranyszarvas sört is érdemes megkóstolni. Esküvőnkre kaptuk ajándékba az apartmanház tulajától (ők főzik), és egy idő után csak azt itta mindenki (pedig volt vagy ezerféle más sör is volt Heinekentől Millerig) de azt mondták a vendégek, hogy az Aranyszarvas magasan üti ezeket.”
 • 3. Ányez 2009. augusztus 05. 09:15
  „Szia Laci! :-)”
 • 2. kowalsky 2009. augusztus 05. 08:40
  „"sikerűlt"

  nézz utána a helyesírási szótárban”
 • 1. TomeeFiesta 2009. augusztus 05. 07:57
  „"Szehed" LOL király!! Biztos jól sikerűlt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódás a röszkei átkelő belépő oldalán

Röszke - A szabadságukról Nyugat-Európába visszatérő török és szerb vendégmunkások miatt kétórás sor… Tovább olvasom