Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Sörtobzódás az Etelka soron

Nem kellett az idén meghosszabbítani a szegedi sörfesztivált, mert az időjárás kegyeibe fogadta a sörbarátokat. Az Etelka sori stadionba a Vajdaságból is érkeztek. A sörkülönlegességek az idén jobban csábították az embereket, de voltak, akik nem tágítottak a jól bevált, hagyományos árpalevektől. A megfáradt vendégeket lovas kocsi szállította haza.
Molnár Ervin és Ivan Pesut Szabadkáról érkezett a sörfesztiválra. Fotó: Segesvári Csaba
Olyan jelentős konkurenciája még soha nem volt a vasárnap éjszaka véget ért szegedi sörfesztiválnak, mint az idén. Szombaton az újszegedi ligetben az egyik országos kereskedelmi rádió bulit rendezett, a városi sportcsarnokban Megasztár-koncert volt, és nem utolsó sorban említhető a Széchenyi téren a futball-világbajnokság idején működő fociklub.

Ráadásul mindenhol lehetett sört is kapni, igaz nem akkora választékban, mint az Etelka sori stadionban, ahol hatvanötféle árpa- és búzalé várta a vendégeket. Az idén a kuriózumnak számító söröket nagyon sokan keresték: a belga recept alapján készült gyömbéres, barackos, keleti fűszeres érlelt koncentrátummal kevert lager sörök hatalmas sikert arattak, kígyózott a sor a stand előtt.

Aki azonban megkóstolta a németek legerősebb sörét, a 7,9 százalékos Salvatort, gyorsan jókedvre derült. Az egyik asztalnál középkorú férfiak csak ezt kortyolgatták.
– A müncheni bajor sörfesztiválon ittam először ilyet. Azóta, ha tehetem, mást nem is vásárolok – jelenti ki Lovászi János. Az este kilenckor már igen jókedvű barátnője, Irénke azt mondja: ő bizony azért issza ezt a sört, mert kevés is megárt, és nem kell állandóan a mosdóba szaladgálni.
Egészséges grillpipik

A madárinfluenza ellenére az emberek ugyanúgy fogyasztották a sörfesztiválon a grillcsirkét, mint máskor. A Békésről érkezett cég grillmestere, Báder Krisztián azt mondta: senki nem humorizált és nem tett megjegyzéseket az ételre. Ők nyugodt szívvel húzták nyársra a pipiket, hiszen Magyarországon megbízható helyről szerzik be a csirkéket.

A sör mellé persze mindenki rágcsál valamit, van, aki óriásperecet majszol, vagy negyvencentis sült kolbásszal birkózik, ami mellé természetesen csípős savanyú paprika dukál, amit ha nem óvatosan szelünk, bizony képes arcon fröcskölni a szomszédot. Nagy Tamás, az egyik büfé szakácsa nem győzi a rostra ráhajítani a kolbászokat. A faszénnek már jó a hője, így nem kell sokat várni a „kóbászra". Ezen a helyen néhány óra alatt elkapkodták a csülköt, ami nagy slágere volt a tizennegyedik szegedi sörfesztiválnak. Egy másik placcon ezt faszenes grillhordóban sütik és forgatott burgonyát, valamint sült zöldséget kínálnak mellé. Kovács Zoltán szakács a kuriózumnak számító tőgypörköltre is felhívja a vendégek figyelmét: van belőle bőven, két nagy üsttel főztek le.

Lófogattal haza

A megfáradt vendégeket – igény szerint – Kovács Szilveszter lófogattal szállította haza. A 78 éves fuvaros azonban csak a jókedvű embereket engedte kocsijára, a csacsi részegeknek inkább a sétát ajánlotta. Szilveszter bácsi nélkül régebben nem lehetett elképzelni sörfesztivált az országban: az egyik nagy sörgyár hordós szekerével – ami elé négy muraközi lovát fogta – járta Budapest és Szeged utcáit.

– Megvan a sava-borsa, így kell ezt elkészíteni – bólogat nagyokat Vári Géza, aki már a második adagot kanalazza. Ezután persze jólesik majd a hideg sör. Nógrádi Betti egyik műanyag poharat a másik után helyezi a kifolyó alá. Nem sok ideje van beszélgetni a fiatal csaposnak, állandóan a sörbarátokkal kell foglalkoznia. Annyit azért elárul, hogy a minőségi söröket talán jobban keresik az idén. Aztán már fordul is az újabb vendégek felé. Jó nagy tálcával rendel a két szabadkai fiatalember, Molnár Ervin és Ivan Pesut, akik magyar barátaikkal szórakoznak. Az egy hete nősült Ivan azt magyarázza: sajnálja, hogy Szabadkán nincs ilyen sörfesztivál.

– Az utóbbi három alkalommal itt voltunk, és a jövő évit sem hagyjuk ki – jelenti ki Ervin. Ezzel sokan így vannak, hiszen a szegedi sörfesztivál az idén is igazolta: igazi színfoltja Szegednek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint mindenki maga irt szúnyogot

Egyszer volt összehangolt szúnyogirtás Csongrád megyében – és lehet, hogy utoljára. A múlt… Tovább olvasom