Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

SóShÉoTrAdó utca - hámló utcanévtáblák nyomában

Szeged - Sóhordó helyett Séta, Szent István tér helyett 7. (vagy Z) utca. Kopott utcanévtáblákat kerestünk Szegeden, melyeken előtűntek a korábban festett nevek.
Sóhordó helyett Séta utcát, Szent István tér helyett 7. (vagy a kevésbé logikus Z) utcát olvashatunk némelyik szegedi utcanévtáblán. Közvetlen környezetünkben négy ilyen táblát találtunk. A szakszerűtlenül kezelt fémlemezekről az idő vasfoga lepattogtatta a mázat, és előtűntek a korábban ráfestett nevek.

Öt évvel ezelőtt már írtunk a hámló utcanévtáblákról, akkor Serege János, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. városüzemeltetési részlegének vezetője elmondta, szerinte az ilyen jellegű kopások általában a kapkodásnak köszönhetőek.

Hámló utcanévtábla a Szent István téren. Fotó: Garai Szakács László
Hámló utcanévtábla a szegedi Szent István téren.
Fotó: Garai Szakács László

A kopások oka, hogy korábban, a nagy átnevezési hullámokban előfordult, hogy nem várták meg a teljes cserét, hanem festő-mázoló vállalkozókkal iratozták át a táblákat. Valószínűleg nem megfelelő anyagokat alkalmaztak. Ennek köszönhető, hogy most is „vedlenek", és megjelennek a régi feliratok. A probléma még ma is aktuális.

Séta a Sóhordó utcában. A szerző felvétele
Séta a Sóhordó utcában.
A szerző felvétele

Hétfő délelőtt elég volt a Szent István tértől a szomszédos Juhász Gyula utcáig elsétálnunk, négy olyan fémlemezt találtunk, melyekről nem volt egyértelmű, hogy mi is van rájuk írva. A hibákon az arra járók jót mosolyogtak, viszont egyikük szerint egy-egy tábla akár megtévesztő is lehet azok számára, akik nem ismerősek a környéken.

Utcanévtábla mint kortárs képzűművészeti alkotás... A szerző felvétele
Utcanévtábla mint kortárs képzőművészeti alkotás...
A szerző felvétele

Bár a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai városrészenként végeznek karbantartásokat, az egyedi bejelentéseket is kivizsgálják. Az ön környezetében is vannak hámló utcanévtáblák? Fotózza le, küldje el nekünk a tudosito@delmagyar.hu e-mail címre!

A Séta utca a Juhász Gyula alól is előbukkant. A szerző fevétele

A Séta utca a Juhász Gyula alól is előbukkant.
A szerző felvétele

Olvasóink írták

 • 9. Fiastyúk 2010. november 17. 19:34
  „Hát Igen! Ilyen szempontból elég mulatságos, apró kellemetlenséggel. Az utca átnevezések, elnevezések viszont számos gyakorlatban is problémát jelenthetnek az ott élőknek a szépséghibán túl! A helyi önkormányzat rendeletben átnevezi. Kötelezi a lakókat okmányaikba való átvezetéseket. Aztán a Rendes Állampolgár kér az Okmányirodától igazolást, hogy megváltozott a címe. Víz, gáz villany, szemétszállítás, bank, biztosítás, Földhivatal, etc... kinek mi aktuális, - rászán egy-két napot-, aztán kiderül, hogy társasházának többségi tulajdonosa az önkormányzat intézménye a régi címet működteti. A Földhivatal is csak a Rendes Állampolgár által kideríthetetlen okból nem vezeti át az új címet, marad a régi, de minden irata már egy "fiktív" címre teszi jogossá a Rendes Állampolgárt. Addig nincs baj, amíg a Rendes Állampolgár éli a köznapi életét: felkel, dolgozni megy, bevásárol, háztartást - családot ellát, lefekszik...Az igazi baj ott kezdődik, amikor Ügye van és Ügyintéznie kell! A társasházában mondjuk csőtörés van...igazolást kér a biztosító fel.. a kárról a papírok a régi címre szólnak, amelyre már nincs biztosítási kötvény....
  Ergo:
  Az Önkormányzati cégeknek nem szükséges betartani az Önkormányzati rendeleteket!
  De jegyezzük meg:
  Csakis nekik, és senki másnak!
  Ezek után miért vagyunk meglepve, ha az utcatáblákat az Önkormányzat nem cseréli, bár híres címfestő nemzet vagyunk?
  Azt álmodtam, hogy valakik a tábla átmázolásáért ugyanazt a munka és anyagdíjat megkapták, mintha újat készítettek volna!
  Azt álmodtam, hogy közmunkásokkal mázoltatták át!
  Azt álmodtam....
  Szóval szörnyű álmaim vannak!
  Felébresztene már valaki, ha az EU-ba értünk?
  Kérem!”
 • 8. unknown 2010. november 17. 07:30
  „Ha az ember a graffitit akarja festékoldóval eltávolítani az így, eredetileg az égetett zománcra ráfestett "új" névtábláról, úgy bizony leoldódik a ráfestés.”
 • 7. Agyi54 2010. november 16. 11:41
  „Nekem a Viktor Hugó utca névtábla "tetszik" a legjobban!!!!könyörgöm!!!!ez nem a 7 törpe egyike,hanem egy francia író neve!!!!ékezet nélkül!!!!ezeket nem ellenőrzi senki,mielőtt kikerülnek a házakra???”
 • 6. andreasz 2010. november 16. 09:02
  „Nekem az nem tetszik,hogy jellegtelenek a szegedi utcanévtáblák. Valamilyen arculatot kellene adni: vagy retrósat vagy keretet,stb,de ez az egyszerű felírat silány.”
 • 5. Valaki81 2010. november 16. 07:59
  „Ennyire nem történik semmi, na ezt se hiszem el....
  Na de most komolyan ez is hír értékű, ebből kell cikket csinálni? :)”
 • 4. macs 2010. november 15. 20:42
  „Kedves Újságiró,
  nem veszi észre, hogy ezeket a táblákat vicces kedvű polgárok csinálták? Nem kell hozzá sok minden, csak egy kis kézügyesség és spray.”
 • 3. Besenyő_Pistabácsi 2010. november 15. 15:29
  „Hja, könnyű ám ott fotózni ahol egyáltalán van tábla!”
 • 2. antikos 2010. november 15. 15:22
  „Kedvencem a Google utca:))) Egyszerűen zseniális gag:)”
 • 1. NTK 2010. november 15. 15:09
  „Csodálkozunk, hogy hámlanak? Zománc alapra ráfesteni nem szerencsés dolog ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legjobb magyarországi egyetemek listája

Hatodik alkalommal jelent meg a HVG Diploma különszáma, benne a Felvi rangsoraival. Tovább olvasom