Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Sötétben pakolták át a Mars téri pavilonokat

Szeged - Piaczárás után tegnap elkezdték átpakolni az önkormányzattal még perben álló 13 kereskedő 18 Mars téri pavilonját. A piacigazgatóság senkit sem engedett a területre, pedig a helyszínen megjelent kereskedők, politikusok és sajtómunkások be akartak menni – a hangulat estére feszült lett, a rendőröket is kihívták.
Tegnap piaczárás után 18 Mars téri pavilont áthelyeztetett az üzemeltető Szegedi Vásár és Piac Kft. az U pavilon oldalába. Ezek azok a bódék, amelyeknek a sorsáról nem tudott megegyezni az önkormányzat a kereskedőkkel, ezért bírósági perekben döntenek róluk.

Késő délután a helyszínre érkeztek a pavilontulajdonos kereskedők, és tiltakoztak az áthelyezés ellen. – Véletlenül vette észre egy ismerősünk, hogy odabent fúrnak-faragnak. Védelmet kértünk a rendőrkapitányságon a magántulajdonunkra, nálunk, a motorosboltban például az árunk is bent van. A kiérkező rendőrök bennünket igazoltattak, ahelyett, hogy az érdekeinket védték volna – hallottuk a rádiós és tévéstábok gyűrűjében az egyik kereskedőtől, Tóthné Dudás Ágnestől. A járőrök a kerítés sértetlenségét ellenőrizték, a kereskedőknek pedig a polgári peres utat javasolták az érdekérvényesítéshez. – Sötétben mernek csak bontani, mert nem egyeztünk meg velük, hiszen nem kaptunk ajánlatot – mondta egy másik kereskedő, Ludányi Lászlóné. Papp Lászlóné hozzátette, több perük folyamatban van, de egy jogerős ítélet szerint még működhetnének az üzleteik.

A piacigazgatóság senkit sem engedett a területre. Fotó: Schmidt Andrea.
A piacigazgatóság senkit sem engedett a területre.
Fotó: Schmidt Andrea

Pusztai Lajos, a piac igazgatója közleményt adott ki, de élőszóban is elmondta, a pavilonokat nem bontják, hanem áthelyezik. – A piac évekkel ezelőtt felmondta a kereskedőkkel a bérleti szerződést, amit bíróságon megtámadtak. A bíróság kimondta, hogy a piac szabályosan járt el. Visszavonták a működési engedélyüket is. Most az útjában vannak a múlt héten aláírt belváros-rehabilitációs beruházás Mars téri piacot érintő részének, vagyis a felépítendő 4600 négyzetméteres nagycsarnoknak és a parkolónak. A megyei bíróság a múlt héten a tűzveszélyességi perben úgy foglalt állást, hogy a bódék nem felépítmények, azaz ingóságok. Az önkormányzat jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának egyhangú döntése szerint is áthelyezhetők. Hétfőn megkezdődik a munkaterület átadása – ez a piac többi részének működését nem akadályozza –, ezért szállítjuk át az U pavilonhoz a bódékat.

A tiltakozók értesítették Kohári Nándor és Oláh János fideszes önkormányzati képviselőt. Kalmár Ferenc KDNP-s városatya és Bodó Imre fideszes országgyűlési képviselő is próbált bejutni a területre, de a piacigazgató ezt megtagadta, arra hivatkozva, hogy az most munkaterület. Bodó Imre kérdésére, ki ellenőrzi a bent maradt vagyontárgyak mozgatását, Pusztai Lajos elmondta: háromtagú leltárbizottság felügyeli a pakolást. Az országgyűlési képviselő azt mondta, a parlament hétfői napirendje után fel fog szólalni a szegedi kereskedők ügyében.

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. Kasza 2009. december 03. 21:40
  „68. Nem .... kell néhány piac vezető .... a kereskedőket ha nem meg egyezni, kifizetni és minden o.k.
  De hiányzik még a Mars térről egy 4600nm pláza, ennek ez volt a filingje ,hogy az ember kiment és a jó levegőn bevásárolt.
  Persze ott majd még belépőt is fognak szedni meg 3000FT lesz 1kg répa, meg vehetsz kölnit gatyát meg zoknit is.
  <moderálva >”
 • 68. őrgróf 2009. december 02. 11:05
  „valakiii....bízom benne, hogy egyedül leszel! A demokrácia: a többség akarata a kisebbséggel szemben. Márpedig a többség ( több tízezerszeres többség!!!) azt akarta, hogy ott normális állapotok legyenek. A kisebbség
  ( néhány politikus által felheccelve) évek óta ellenállt ennek. Végre lépett valaki az ügyben. Ideje volt. Még mindig jobb, mint egy bombafenyegetés, esetleg beváltva, nem?”
 • 67. babar 2009. december 02. 09:01
  „Még valami! Vettétek észre, hogy minden bírósági tárgyalásuk előtt bombariadó volt a bíróságon?”
 • 66. Kelo54 2009. december 01. 19:00
  „Tempó!!! Tényleg ennyire sötét vagy????? Ezt a fertő szemét telepet, már 20 éve le kelet volna takarítani a tér felszínéről-nem most!!!”
 • 65. valakiiii 2009. december 01. 15:24
  „A Szegedi Civil Fórum (SZCF) megalakulásának szellemében a Mars Téri Kereskedők Egyesülete, a Védegylet Szegedi Csoportja, a Szögedi Védegylet és a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület nevében az alábbiakat közli a sajtó képviselőivel s ez által az ország lakosságával.

  1. A Szegedi Civil Fórum tagjai teljes mértékben egyetértenek Szeged piacterének, a Mars térnek a felújításával. Elengedhetetlenül szükségesnek tartják a kor követelményeinek és a lakosság igényeinek megfelelő új piactér, nagycsarnok kialakítását.

  2. Az SZCF nem óhajt állást foglalni a városvezetők és a kereskedők közötti jogvitákban részben információhiány, részben azon szándék okán, hogy nem akarja szubjektív vélemény megformálásával tovább mérgesíteni az indulatokkal teli helyzetet.

  3. Kötelességünknek érezzük azonban, hogy szót emeljünk azon alkotmányellenes és jogszabálysértő gyalázat ellen, ami advent első vasárnapjának estéjén Szegeden történt. Botka László polgármester úr a Dóm téren abban a pillanatban gyújtotta meg advent első gyertyáját, mikor vélelmezhetően az ő parancsára megindultak a buldózerek a Mars téren magántulajdonok ellen.

  A rendőrség hathatós közreműködésével a tulajdonosokat kizárták a térről, lehetőséget sem adva nekik magántulajdonuk, személyes tárgyaik, árukészletük mentésére, összeszedésére.
  Másnap Nagy Sándor, Szeged város alpolgármestere nyilatkozatában a jogsértéseket a többség akaratával indokolta. Felhívjuk az alpolgármester úr által megszólított többség figyelmét, hogyha ma egy tucatnyi kereskedő ellen lehet jogsértő magatartást elkövetni, innentől bárki ellen bármi megtörténhet.

  A vasárnap éjszakai események több kérdést felvetettek. Kinek az utasítására indultak el buldózerek? A rendőrség miért nem teljesítette kötelességét a magántulajdon védelmében? Kié az elkövetett jogsértések erkölcsi és büntetőjogi felelőssége?
  A Szegedi Civil Fórum országos civil szervezetek és jogvédők segítségét fogja kérni az ügy tisztázására, és ha szükséges, más szervezetekkel együtt vagy külön feljelentéseket fog tenni.

  Advent első vasárnapján Szegeden olyan mértékben sérült a demokrácia és a jogbiztonság, oly mértékben támadtak meg magántulajdonokat - ezzel alkotmányjogi kérdéseket is felvetve -, hogy advent második vasárnapján 18 órai kezdettel - elveinkkel ellentétben - Botka polgármester úr házához ,,Gyertyaláng és buldózer" névvel békés demonstrációt szervezünk. A szegedi demokrácia védelmében pártállástól függetlenül meghívunk minden demokratikus értékrendű embert.

  A Szegedi Civil Fórum”
 • 64. őrgróf 2009. december 01. 14:16
  „most aztán magam alá cs....tam. Már Lázár is? hűha! van még szabad véleménynyilvánítás Magyarországon? Ha igen, akkor: Lázár egy nagyképű, modortalan pökhendi alak, aki azt hiszi, a szél is úgy forog, ahogy ő fütyül, pont olyan, mint Botka. Ha nem lehet véleményt nyilvánitani, akkor nem olyanok. Egyébként intézze Vásárhely ügyeit, és ne avatkozzon Szeged "belügyeibe". És term Botka is tartsa távol magát Hmvhelytől.
  A kedves kereskedők a szétrohadt putrijaikkal meddig akartak még szemben állni azokkal a tízezrekkel, akik szép, ízléses, nagyvárosi teret akartak a Mars térre? Évek óta lett volna alkalmuk bebizonyítani a város
  - amely gazdaggá tette őket! - iránti lojalitásukat. Nem tették. Tempó, Te meg gondolkodjál...és ne más véleménye mögé bújva oszd az igazságot - vagy amit Te annak hiszel...”
 • 63. babar 2009. december 01. 13:33
  „Nem értitek? A közvélemény 90 %-a rendet akar végre 4 év után a Mars téren!! Pártállástól függetlenűl!!
  Nem vizsgáló bizottságot! Abból elege van mindenkinek!”
 • 62. tempo 2009. december 01. 12:53
  „Újabb hír a másik fórumról! Remélem, igaz!

  "Jogásznő hozzászólt ekkor: 2009. december 1., kedd 11:52 ? fel ?

  Innen üzenem Botka Lászlónak, hogy a Lázár a hét végégig az ügyben parlamenti vizsgálóbizottságot hívott össze.
  Mégegyszer megismétlem, hogy mindenki értse.
  Lázár János, Hmvhely polgármestere parlamenti vizsgáló bizottságot állít fel.
  Innentől kezdve gondolom nem kell ecsetelnem a bal oldali városvezetés sorsát.
  Ami eddig mutyiba mehetett, hogy "odaszólok már Fekete Klárikának ...... egyet a délmagyarba, aztán majd a közvéleményt úgy hangolom, ahogy akarom", most véget ért.

  Akkora nyilvánosságot fog kapni az ügy, hogy Botka azt is megbánja, hogy pénzre pályázott a Mars tér ügyében. Innentől kezdve mindenki tudja, hogy a Mars tér lesz Botka <moderálva...>. Lázártól pedig Botka nagyon ...., mert ezerszer karizmatikusabb vezető, mint Lacika, égy legalább annyira kegyetlen, hideg, és célratörő mint ő.

  Ámen, mert aki ezt meg meri tenni, azt nemhogy országosan, hanem EU szinten kell felelősségre vonni, és csúnyán meghurcolni.

  A kereskedőknek csak annyit még, LEGYEN MÁR ANNYI ESZETEK, HOGY NÉZZETEK UTÁNA, LEHET-E EU-S BERUHÁZÁST "TISZTOGATÁSSAL" ELKEZDENI. ÚGY TUDOM VANNAK A PROJEKT ELKEZDÉSÉNEK ETIKAI, MŰSZAKI, KOMMUNIKÁCIÓS ÉS JOGI VETÜLETEI. TESSÉK UTÁNA JÁRNI, NE CSAK SIRÁNKOZNI.

  ÍGY NEM KEZDHETTE VOLNA EL A BERUHÁZÁST!!! Ennyi, ha van energiátok, nézzetek utána. Remélem lesz, mert a kenyeretekről van szó."”
 • 61. tempo 2009. december 01. 12:44
  „még egy idézet a másik fórumról, most Anasztáziától:

  "anasztázia hozzászólt ekkor: 2009. december 1., kedd 11:28 ? fel ?

  1997. évi LXXVIII. törvény érvényes szövege
  az épített környezet alakításáról és védelméről
  2. § E törvény alkalmazásában:
  8. Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, - rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül - minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre. Az építményhez tartoznak annak rendeltetésszerű és biztonságos használatához, működéséhez, működtetéséhez szükséges alapvető műszaki és technológiai berendezések is (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).
  10. Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából. Eddig az idézet a törvényből, a bíróság is ezt idézhette, erről vitát nem lehet nyitni. Címzetes jegyzőnk sajátos jogértelmezésével próbálja félre vezetni a közvéleményt, sokan el is hiszik. Milyen büntetést kapnánk, ha elkezdenénk eltakarítani más tulajdonát az éj leple alatt? Ha ezt megengedjük ebben a városban minden tulajdon veszélyben van. Erről szól a történet, nem másról."

  Egyetértek! Most hozzatok ezzel szemben jogos ellenérvet!”
 • 60. flexsnake 2009. december 01. 10:24
  „<moderálva> A város szégyene a buszpályaudvarral együtt”
 • 59. tempo 2009. december 01. 10:05
  „Egy ujabb hozzászlól más fórumon az alábbit írja:
  "Jogásznő hozzászólt ekkor: 2009. december 1., kedd 09:54 ? fel ?
  Nem tudom, mindenki hülye ebben a városban?!?!?!
  Értsétek meg, hogy az Önkormányzat csúnyán belenyúlt a dologba.
  Szinte amit művelt, az már önbíráskodás. A vasárnap esti történet pedig már a katonai ügyészségen van. Ami annyit jelent tisztelt barátaim, hogy magas szintenkről is fognak hullani fejek.... rövid időn belül.
  (Rendőrökre is gondolok.)"
  Véleményével egyetértek!”
 • 58. tempo 2009. december 01. 09:30
  „A rosszindulatú hozzászólóknak: A "kutricák, bódék" állapotáért nem a tulajdonosuk a felelősek. 2006 óta nem engedték őket jogerős birtokvédelmi ítélet ellenére árusítani, környezetüket árusításra alkalmatlanná tették! Mielőtt bárki ilyen írányban szapulja a kereskedőket, vigyázzanak, mert mostmár ők is pipák a folyamatos megalázó beírásokért, és amelyik kimerítheti a rágalmazás és a jó hírnév megsértését, könnyen bírósági eljárás alatt találhatja magát!”
 • 57. tempo 2009. december 01. 09:21
  „teljesítem egy szemtanú kérését:

  "piaciszemtanú hozzászólt ekkor: 2009. december 1., kedd 09:10 ? fel ?

  ? Kedves magyar állampolgárok!
  Azért juttatom el nektek ezt a levelet, mert vasárnap éjszaka Szegeden úgy döntöttek, hogy az ,,ingóságokat" át lehet helyezni a tulajdonos tudta nélkül úgy, hogy spájszerrel felfeszítik az ajtót, kipakolják a több millió forintos árukészletet, leszedik flexszel a tetőt, és eközben a tulajdonosokat rendőri biztosítással távol tartják a tett helyszínétől, miután előző nap rendőri védelmet kértek a helyszín biztosítására. Olyan pavilonokat soroltak az ingóságok körébe, amelyek üzletként funkcionáltak 35-40 éven át, és az ítéletekben is ki van hangsúlyozva, hogy nem ebbe a besorolásba tartoznak.
  Kérdezem én, hogy a demokráciában, ha a tulajdonosok már 3 pert megnyertek, melyek között a bíróság másod fokon is megítélte a birtokvédelmet, hogyan fordulhat elő ilyen eset?!
  Az ingóság úgy van definiálva jogilag, hogy sérülés nélkül áthelyezhető! Minek nevezhető a felfeszített ajtó, a leszedett tető, stb., ha nem sérülésnek? Ha már erre hivatkozva hajtották végre az ,,áthelyezést", akkor sem jogilag megfelelően.
  Ezek után mindenki vigyázzon, mert, ha útba van az ingósága (gépjármű, stb.), akkor ezek alapján rendőri támogatással bárki felfeszítheti és arrébb viheti!!!!!
  A fent említett eset Szegeden, a Mars téren vasárnap este sötétben történt, a rendőrség többszöri telefonos bejelentés, személyes feljelentés (betörés) után sem tett semmit, se a városi rendőrkapitányság, sem a megyei főkapitányság. A tulajdonosok kérték, hogy mutassanak bármilyen határozatot, melyben a bíróság egyértelmű határozata ellenére ezt az ,,áthelyezést" végrehajthatják, de ezt senki nem volt hajlandó megtenni! Sem a jelenlevő önkormányzati képviselőt, sem az országgyűlési képviselőt nem engedték be a területre, amin az ,,áthelyezésnek" nevezett bontást végrehajtották!
  A munkások védősisak, védőfelszerelés nélkül az éj leple alatt végezték a pavilonok kipakolását, és közben a tulajdonosok áramát használták. Arról, hogy melyik cég végzi a munkát senkinek nem adtak felvilágosítást. Arra hivatkoztak, hogy a piac nyitva tartása után csak az őrök tartózkodhatnak a területen, de nem tudtak semmilyen engedélyt mutatni, vagy megbízást, ami alapján a bontást végző emberek ott lehettek volna!
  Azok az emberek, akik jogi úton küzdöttek az igazukért, és ezt a bíróság meg is ítélte nekik kétségbeesve nézték végig, hogy tönkreteszik az életüket!
  Ezért kérek mindenkit, aki nem ért ezzel a tettel egyet, hogy küldje tovább ezt a levelet ismerőseinek, mert a szegedi napilapban általában csak az Önkormányzat vezetésének verziója szokott megjelenni, melyben már az is megjelent, hogy ki akarták fizetni a kereskedőket, ami abszolúte nem igaz, mert a 13 kereskedőből csak párral áltak egyáltalán szóba!

  UI: A ma napon a piac vezetése nem tette lehetővé, hogy a tulajdonosok bejussanak lefényképezni értéktárgyaikat, vagyis inkább azt a romhalmazt, ami maradt a ,,SÉRTETLENÜL ÁTHELYEZETT" pavilonjaikból!!!!!"”
 • 56. babar 2009. december 01. 08:49
  „Ez beza öngól a Fidesznek Janikám! Mega KNDP--nek is Fecó!
  Botka meg nem megy sehová! Nincs olyan kaliber a másik oldalon aki a lába nyomába eredhetne!! ....Sajnos :)”
 • 55. meggymag 2009. december 01. 08:20
  „Végre eltakarították a bódékat! Az is kérdés, hogy miért álltak még mindig ott? Az a baj, hogy még mindig szégyenfolt szeged belvárosában a piac.”
 • 54. Pinaman 2009. december 01. 00:57
  „En egy lyukas kotont nem adnek azokert a bodekert. Igenytelen szarok, csakugy mint a tulajdonosaik es azok ugyfelkore!”
 • 53. Hidegen 2009. november 30. 23:30
  „Azért ebgondolat ide vagy oda, de Megy a botkátok a bódék után nemsokára.;) Ja és a nyakába akaszthatja a te pénzeteken róla készült olajfestményt is .Hahahaha...”
 • 52. laszo 2009. november 30. 22:46
  „Fidesz hergeli a szegedi embereket nem tünt fel senkinek”
 • 51. CID 2009. november 30. 21:06
  „Kapjon mindegyik kereskedő, a kutricájával megegyező alapterületű, Tesco gazdaságos faházat, aztán ott állítják fel ahol, akarják, és ahol engedik.Azt már nagyon régen nem kelett volna engedni, hogy ilyen rozoga putrik sorakozzanak a Mars téren.”
 • 50. CID 2009. november 30. 21:03
  „hazám :neked azok a rozoga bódék, ami a majdnem belváros szégyenfoltjai voltak, és akadályozták a terület felújítását, ráadásul, nagy részükben nem is árultak semmit, csak a kártérítésre apelláltak, amiket, normális országban már régen felujjitattak, vagy lebontattak volna a használó költségén, magántulajdonnak számítanak ? <moderálva sértő>”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áthelyezték a Mars téri bódékat

Vasárnap piaczárás után a 13 még az önkormányzattal perben álló Mars téri kereskedő 18 bódéját… Tovább olvasom