Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Sötétszürke lesz a Fekete Ház

A szegedi belváros egyik legismertebb épülete újul meg december elejéig. A Somogyi utcai Fekete Ház 60 millió forintból új vakolatot, tetőt és korszerű ablakokat kap.
Decemberre új külsőt kap a Fekete Ház. Fotó: Frank Yvette
Tegnap fölállványozták a Fekete Házat, a kivitelezők nekiláthatnak a homlokzat felújításának. A szegedi nagy árvíz előtti épület – amely a Móra Ferenc Múzeum részlege – teljes külső homlokzata megújul. Sürget az idő az őszi esők előtt, ezért a tetőszerkezetet és a falakat egyszerre renoválják.

– A munkálatokat a pénz megérkezése hátráltatta. Ha az időjárás is kedvezően alakul, december 10-ére elkészül a ház külseje – tájékoztatott Gaskó Béla, a Móra-múzeum igazgatóhelyettese. Összesen 60 millió forintot teremtett elő a megyei és a szegedi önkormányzat, valamint a kultuszminisztérium. Eddig tűzoltás jelleggel már kicseréltek a nyílászárókat és fűtőtesteket a múzeumban, de teljes felújítás húsz éve volt. Az ablakok például olyan gyengék, hogy némelyiket belülről szögekkel tartották bent a falban. A mostani korszerűsítéskor ez az életveszélyes, és cseppet sem betörésbiztos helyzet végre megoldódik.

A Fekete Ház, nevéhez méltón, a mostani sötétbarna vakolat helyett sötétszürke festést kap. Már felépítésekor ilyen sötét árnyalatúra készült, ám néhány évtizeddel ezelőtt rossz minőségű – keletnémet – festékkel vonták be, ez tetézte a gondot: a nevezetes épület burkolata megrepedt, pikkelyesen hámlani kezdett. A födém is megérett a felújításra. Néhány napon belül a teljes héjazatát visszabontják, kicserélik a cserépléceket, újrabádogozzák és cserepezik a tetőszerkezetet.

A múzeum az építkezés ideje alatt sem költözik ki, a munkatársak és a gyűjtemények maradnak, és a tárlatok is látogathatók. A felújítás alatt álló helyiségeket részlegesen zárják le, hogy védjék a portól és a csapadéktól.

Gaskó Béla kiemelte, egy közel 20 millió forintos keretből jövőre a pincét újítják fel: a boltíves alsó szintet kavicsaljzattal és betonnal erősítik meg. A Fekete Ház alapjait annak idején ugyanis fára építették, és a ház alatt a mai napig ér csörgedezik. A közeli Tisza és a talajvíz szintje befolyásolja a belső gyűjtőgödör vízállását. Rendszeresen szivattyúzzák belőle a talajvizet, a víz eltávolítása azonban az alap agyagrétegét is kimossa.
Ettől mozog és reped az egész ház. Az épület falainak továbbrepedését védik ki, ha elkészül a száraz és erős pinceszint. Ezzel együtt a tárolásra további teret nyit, és nagy valószínűséggel olyan vízre érzékeny anyagok elhelyezését teszi lehetővé, mint a fém, a papír vagy a textil. Eddig ilyen tárgyakat nem lehetett levinni és megőrizni az utókor számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenkét polgármester őrizte a lángot

Deszken szombaton a megyei és távolabbi települések elöljárói jó hangulatban főztek kondérnyi… Tovább olvasom