Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Soványodó az ünnepi program

Az elmúlt öt évben egyre karcsúbb lett az augusztus 20-i rendezvénysorozat Szegeden. Ezt a szervező Almadin Üzletek Kft. ügyvezető-tulajdonosa is elismeri.
Mindössze öt zenekart – One-éed, Péter Pán, NSZK, Fade Out – léptet fel az idei szegedi augusztus 20-i rendezvényen a szervező Almadin Üzletek Kft. A város szervezte, 9 órakor kezdődő tűzijáték után a Volvox muzsikál, majd utcabállal zárul a Szent István-nap a rakparton.

Az elmúlt öt esztendőben egyre rövidült az augusztus 20-i programsorozat. Ezt a cég tulajdonosa, Ludányi Márton sem vitatja. Még 1999-ben keresték meg az önkormányzattól azzal, vállalják a városi rendezvények szervezését. 2000-től megkapták rendezvények szervezésére a Dugonics teret – ők működtetik az időszakos vásárokat és a sörteraszt a szökőkút mellett –, valamint szervezik és bonyolítják le az augusztus 20-i programot. Öt évvel ezelőtt az önkormányzat illetékes bizottságának jóváhagyása után a mostani Városkép Kft. jogelődje – a Szegedi Nemzetközi Vásár és Piacszervező Kft. – kötött szerződést az Almadinnal. Ludányi azt mondta, globálisan kezelték a programszervezést, egymagában az augusztus 20-i rakparti rendezvény ugyanis nem volt rentábilis. Több lábon állva azonban megpróbáltak jól gazdálkodni. 2000-ben még monstre, ötnapos fesztivált szerveztek, ám egyre rövidebb lett a programsorozat, míg végül tavaly a kiskörút felújítása miatt már csak egy napra kapták meg a rakpartot.

Az augusztus 20-i fieszta krónikus fogyásának azonban nem csupán ez az oka: Ludányi állítása szerint az önkormányzat csak éjfélig engedte meg nekik, hogy zenés rendezvényt tartsanak. A városlakóktól is rengeteg kritika érte őket, így hát feladták: nem terveznek hajnalig tartó rendezvényeket, nem hívtak sztárvendégeket sem. Az idei program – amely szintén egy napos lesz – az előzetes becslések szerint 1,5-2 millió forintot emészt majd fel.

A Városkép Kft. ügyvezetője, Szélpál Gábor úgy látja: az ünnepi hétvégén minden turista talál magának kedvező kikapcsolódást a városban – grillfesztivál, szabadtéri játékok, 100 évesnél idősebb veteránjárművek találkozója –, az viszont tény, hogy a rakparti rendezvény kilóg a sorból – szegényességével. Szerinte a rakpart adottságait a Szent István-napi rendezvényen korántsem használják ki, pedig lehetne vízi- és légi parádét is szervezni a koncertek mellé. Ráadásul a sztárvendégeknek nem kötelező éjjel fellépni, adhatnának koncertet este 8-kor is. A város nem gátolja a zenés rendezvényeket, kiváló példa erre például az augusztus végi Szegedi Ifjúsági Napok, vagy a Szeged napján kínált zenés rendezvények. Az ügyvezető szerint a minőségi programok felé kellene a rakparti rendezvénynek is elmozdulnia. Jövőre – ha lehetőséget kap – a Városkép Kft. szívesen megvalósítaná terveit augusztus 20-án.

Az Almadin szerződése idén jár le. Ludányi Márton kijelentette: nem valószínű, hogy cége jövőre is felvállalná a rendezvény szervezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmai matekpélda

Fél év csúszással, de befejezéséhez közeledik a kiskundorozsmai sportpálya építése. Az anyagiakról… Tovább olvasom