Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Specialistára vár a megégett kisfiú

Gyermekekkel foglalkozó ortopéd sebész segítségére számítanak Rescsik Csabi szülei. Egy szörnyű baleset miatt a két és fél éves kisfiú mindkét lábát amputálni kellett. A gyerekre további műtétek várnak. A kisfiú speciális, kompressziós ruhát visel, amiből félévente kettőt kap, 12 ezer forintért.
Rescsik Tomi és Csabi két és fél évesek, ikrek. Mindketten szőkék, huncutok, gyönyörűek. Először egy szegedi gyógytornász rendelőjében találkozunk velük. Tomi csak kísérő, Csabi azonban segítségre szorul. A kisfiúnak mindkét lábát amputálták.

– November volt, a gyerekek a kádban fürödtek. Egy pillanatra hagytuk magukra őket a fürdőszobában, és valamelyikük megnyitotta a forró vizet. Tomi kimászott, de Csabi elesett a kádban – meséli a gyerekek édesapja. A gyereksírást hallva a férfi berohant a fürdőszobába, kirántotta fiát a kádból, majd hideg vízzel kezdte hűteni. A gyerek sarka és a térde ugyan vérzett, de magánál volt, képes volt állni a lábán, ezért a szülők abban bíztak: nem történt jóvátehetetlen. Tévedtek. Csabi testének nyolcvan százaléka megégett, hosszú ideig életveszélyben volt. A zsombói gyereket eleinte a szegedi gyermekklinikán kezelték, majd három nap után Budapestre szállították.

– Úgy volt, hogy helikopter viszi, de köd volt, ezért rohamkocsi szállította. A keringése nagyon lelassult. Budapesten a Bethesda Gyermekkórházban felmetszették az izom mentén a lábait, azt mondták, azért, hogy tudjon dagadni. De már késő volt, az artériák annyira összenyomódtak, hogy amputálni kellett a lábát. Egy keddi napon levágták az egyiket, csütörtökön a másikat – folytatja az apuka.

A legutóbbi szakvélemény szerint a bal lábára kaphat olyan művégtagot, amivel lépcsőn is képes lesz járni, de a jobb csonk túl kicsi, ezért arra csak merev, úgynevezett medencekosaras protézist helyeznek majd fel. Ezt a lábát ráadásul bizonyos időközönként csonkolni kellene, a csont ugyanis nő, és kiszúrja a szöveteket.

A kisfiú speciális, kompressziós ruhát visel, amiből félévente kettőt kap, 12 ezer forintért. A kettő kevés, hiszen a gyerek gyorsan nő. Hamarosan kompressziós kesztyűje is lesz, de előbb műtéttel szétválasztják az összeégett ujjacskákat.

A szülők bíznak az orvosokban, mégis szeretnék tudni: biztosan szükség van-e arra, hogy a kisfiuk lábából rendszeresen levágjanak egy darabot. Sokan kezelték már a gyereket, a család inkább egyetlen orvost szeretne, egy gyermekekkel foglalkozó ortopéd sebészt, aki el tudná érni, hogy a növésben lévő fiú képes legyen fogadni a művégtagokat.

Rescsikék hetente járnak Budapestre, ennél többször a szegedi gyógytornászhoz, Kalmár Nagy Klára Laurához. Ő többek között a csípőízületeket tornáztatja, hogy a két csonkra fel tudják helyezni a protéziseket. Miközben beszélgetünk, a kisfiúk matricát ragasztgatnak, majd elmesélik, hogy a dédimamánál kecskegidák is vannak, név szerint Katica, Sándor és Sanyi – sorolja Csabi, de édesapja kijavítja: a Sándor és a Sanyi ugyanaz. A gyerekek nevetnek, majd Tomi elindul lefelé a lépcsőn. Csabit az apukája viszi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjászületik a híres szegedi omnibusz

Filmszerephez jut a százötven éves szegedi omnibusz mása, amelyet húsz éve készítettek. Az a… Tovább olvasom