Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Spiró György lett a Szegedi Nemzeti Színház új művészeti vezetője

Spiró György lett a Szegedi Nemzeti Színház új művészeti vezetője
Keszég László, a miskolci színház 46 éves rendezője lett a Szegedi Nemzeti Színház új főrendezője és Spiró György Kossuth-díjas író, költő, műfordító a teátrum új művészeti vezetője.
Az új vezetőket Botka László polgármester és Gyüdi Sándor főigazgató mutatta be kedden a városházán.

– A város büszke a színházára és évszázados színházi hagyományaira, ugyanakkor fontos, hogy az intézmény folyamatosan megújuljon. A művészeti munkába a politika továbbra sem szól bele – hangsúlyozta a városvezető. Az önkormányzat azonban 100 százalékban tulajdonosa  a színháznak, jövő pénteken a közgyűlés fogadja el a város költségvetését, benne a színháznak nyújtandó támogatással.
 
Spiró György lett a Szegedi Nemzeti Színház új művészeti vezetője


A politikus kiemelte, az önkormányzat erőn felül is támogatja a teátrumot. A színház támogatása emelkedik. A kormányzat ugyanis folyamatosan csökkentette az elmúlt években a központi támogatást. Míg 2011-ben 582 millió forintot biztosított, addig idén 507 millió forintot. Ami 13 százalékos elvonás, inflációval együtt 20 százalékos csökkenés. Ezt pótolja az önkormányzat, vagyis 30 millió forinttal növeli az intézmény támogatását. Ez annyit jelent, hogy a költségvetésből 350 millió forintot ad a működéshez. Ezen felül az épület homlokzatának rendbetételéhez 9 millió forinttal járul hozzá. 

A külön megtartott sajtótájékoztatón Gyüdi Sándor főigazgató elmondta, a két fő feladata a következő évad  előkészítése. A műsort és az esetleges társulati változásokat várhatóan márciusban hirdetik meg. A főigazgató újságírói kérdésre elárulta, miután Bodolay Géza főrendezői megbízatása a múlt évad végén lejárt, keresni kezdte a megfelelő embert. Nagy tisztelője Spirónak, és december óta beszélgetnek komolyan a megbízatásáról. Az író pedig a színész és rendező szakon is tanította a főiskolán Keszég Lászlót, így javasolta az ő felkérését. Az új művészeti főtanácsadó arról is beszélt, hogy Magyarországon magas a  színházba járók száma: száz lakosra 56 színházlátogatás jut, ami  több, mint a környező országokban. Ennek az aránynak egy egyetemi városban  még magasabbnak kell lennie. Kijelentette, ha nincs közönség, a színház nem  létezik. Az igényeit ki kell szolgálni, a közönség ugyanakkor  mindenevő, népszínházat kell csinálni, urbánus színházat. Kérdésünkre elmondta, Spiró-ősbemutatóra nem, de valamelyik darabjára lehet számítani a következő évadban – főigazgatói és főrendezői nyomásra.

Az új főrendező a nyugalmat tartja a legfontosabbnak; szisztematikusan, lépésről  lépésre haladva akar dolgozni a közönség és a társulat tagjainak  megelégedésére.   A szabadkai születésű művész hozzátette, Kaposváron  szocializálódott, a rendezésnél a  történetmesélés az első. Felesége, Ónodi Eszter színművész nem jön Szegedre, soha nem dolgoznak együtt. Nem költözik a városba Budapestről, teljesíti szabadkai és miskolci kötelezettségeit, és a következő évadban helyezi át a hangsúlyt Szegedre. A megnézés intézményét erősíti, magyarán:  a készülő darabokat a  bemutató előtt öt-hat nappal véleményezik a művészeti vezetővel. Spiró György és Keszég László kedd délután társulati ülésen mutatkozott be a színház dolgozóinak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pólóban flangálós februári tavaszt kívánunk! - Galéria

Pólóban flangálós februári tavaszt kívánunk! - Galéria
Igazi tavaszias hangulat uralkodott Szegeden: kedden 17 fokot mértek a városban, amit már nehezen… Tovább olvasom