Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Spórolós orvosok

Intézkedési tervet dolgozott ki a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrumának vezetése, melyben spórolásra szólítja a klinikákat. A döntés a klinikavezetők kezében van.
Egy július elsején érvénybe lépett kormányrendelet-módosítás miatt az egészségbiztosító az intézmények tavalyi teljesítményének csupán a 95 százalékát finanszírozza.

Az új intézkedés a Szegedi Tudományegyetem Orvoscentrumának nagyjából 700-800 millió forint bevételkiesést jelent. Mivel a kar egyébként is nehéz anyagi helyzetben van – körülbelül 700 millió forint adósságot görget maga előtt már évek óta –, a centrum vezetése szükségesnek látta, hogy intézkedési tervet dolgozzon ki.

– Meg kellett vizsgálnunk, milyen lehetőségek vannak a spórolásra – mondta Thurzó László centrumelnök-helyettes. – Ez egy javaslat az intézményvezetőknek, semmiképpen nincs szó arról, hogy kötelező megszorításokat vezettünk volna be.

A dologi felhasználásokat mérsékelni kell. A meghatározott rendelési keret túllépését ezentúl még szigorúbban ellenőrzik, és csak olyan esetekben engedélyezik a gyógyszerek, illetve gyógyászati eszközök beszerzését a jóváhagyott mennyiségen túl, ha nem lehet kikerülni a pluszkiadást.

Az intézkedési tervben a klinikák létszámának áttekintéséről is szó van. – Nem elbocsátásokról van szó – hangsúlyozta Thurzó. – Csupán azt szeretnénk, ha egy megüresedő állás esetén mérlegelnék az intézményvezetők, hogy azt feltétlenül be kell-e tölteni.

– Egyedül azoknak az átmeneti pótlékoknak a felülvizsgálatát javasoltuk, melyek bevezetését az intézményvezetők kezdeményezték néhány évvel ezelőtt. Nem szüntetjük meg egységesen az összes pótlékot, csak akinél indokolt, mert megszűntek az okok is, amelyekért kapta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vérvételre egy hetet kell várni Szegeden

Az országban példa nélkül álló módon a harmadára csökkentette az OEP a szegedi rendelőintézet… Tovább olvasom