Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Sport a szegedi Csillag börtönben

Szeged - Négy konditeremben emelgethetik a súlyzókat az elítéltek a szegedi Csillag börtönben. A helyiségben fekvenyomó pad, egykezes súlyzó és bicepszpad is található.
Külföldi ismeretterjesztő csatornák kedvelt témája a börtönélet bemutatása – a néző megismerkedhet az intézet sportéletével is. Néhány napja a Discovery csatorna egy alaszkai szigorított büntetés-végrehajtási intézet hétköznapjait mutatta be. Többek között biliárdasztal, fedett röplabdapálya, és a legjobb magyar konditermek felszereltségét megszégyenítő csúcskategóriás erőgépek állnak ott az elítéltek rendelkezésére. Milyen a sportélet a szegedi Csillagban? – kérdeztük Kiszely Pál intézetparancsnokot.

– Az elítéltek 4 kondicionálótermet használhatnak. Van egy homokos és egy betonos udvarunk is, ahol focizni és kosarazni lehet. A konditermek felszereltsége kezdetleges, de arra elegendő, hogy a fogvatartottak karbantartsák kondíciójukat. A sportolást mindenkinek biztosítjuk, de ha valaki balhézik, azt kizárjuk a szakkörből – magyarázta a dandártábornok. Kiszely Pál elmondta, hogy a betonpályán sokan lesérülnek focizás közben, ezért szeretnének egy korszerűbb sportudvart, ám erre egyelőre nincs pénz. – Az emberi intelligencia csökken az életkor növekedésével. Egy felmérés a Csillag elítéltjeivel kapcsolatban ennek a fordítottját mutatta be. Ez a sportnak és az oktatásnak köszönhető – mondta.

Kedvelik a súlyemelést az elítéltek. Fotó: Segesvári Csaba
Kedvelik a súlyemelést az elítéltek.
Fotó: Segesvári Csaba

A Csillag egyik konditermében ottjártunkkor egy 29 éves elítélt súlyzózott. – 110 kilóval szoktam fekve nyomni, de begyulladt a vállam, így most csak 60-nal megy – mondta két széria közben. A konditerem felszereltsége valóban szegényes: két fekvenyomó pad, egykezes súlyzók, bicepszpad és még néhány gép található benne. A falakon Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone fotóit látni: a két izompacsirta példaképe a fogvatartottaknak. – Heti négy alkalommal edzek, fél-egy órát töltök súlyzózással. Van, aki így vezeti le a feszültséget. Én azért csinálom, hogy a szabadulásom után ne lássák, hogy megviselt a börtönélet – mondta a férfi.

Edzőképzés és nyelvvizsga

– Húsz éve az jelentette a sportot a Csillagban, hogy az elítéltek lehajtott fejjel, egymás után, libasorban sétáltak az udvaron – mesélte egy 40 éves fogvatartott, aki szabad emberként korábban egy edzőteremben dolgozott. – A börtönben elvégeztem egy OKJ-s edzőképzést, és megszereztem a középfokú angol nyelvvizsgát. Sok társamnak én állítom össze az edzéstervét. Talán ezen a pályán helyezkedem majd el – mondta a férfi, aki szerint a Csillag legnépszerűbb sportja a foci, a kondizás és a kosárlabda, de pingpongozni és tollasozni is lehet a rácsok mögött.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. darch 2010. január 15. 12:22
  „Valahol dolgoztatni is lehetne őket. Szemétszedés, kőtörés, töltésépítés. Az is karban tartaná őket.
  De azért ne legyünk szőrös szívűek, ezt a pár súlyzót, padot nem sajnálom tőlük. Csak vissza ne essenek!”
 • 27. SP 2010. január 15. 10:33
  „A bűnözők által okozott károk sokszor nem térülnek meg!
  Kemény munka-pénz-kártérítés.
  Általában is pedagógia fontos része a munkára nevelés.
  A börtönökben pedig konkrétan a munkával, munkára kellene nevelni. Energia túltengésben szenvedőknek egyetlen gyógyszere a kemény hasznos fizikai munka és a munkafegyelemre szoktatás.”
 • 26. maros50 2010. január 14. 23:09
  „Dodó!
  Gyúrnak a rabok várják a börtönbe a romagyilkosokat!”
 • 25. greg 2010. január 14. 23:09
  „Sport a szegedi csillag börtönbe

  Az jó sport lenne, ha a biorobotzsaruk az ő fogaikat számlálnák egy tálkában. Megtiltanám a raboknak a konfizást. Bevezetném a napiverést. Csak hideg ételt kaphatnának és no fűtés. Fürdésnél hideg víz. 12 órás rabszolga munka.”
 • 24. brill1 2010. január 14. 22:48
  „21 teo:igazad van ez is igaz!”
 • 23. kukuruntyu 2010. január 14. 22:45
  „19701230
  gyorsan menj és ugorj be kondizni ingyen!gyorsan be lehet kerülni!”
 • 22. flexsnake 2010. január 14. 22:34
  „Szerintem lőteret is be kéne vinni és tanítani őket, ha már visszaesők lesznek legalább legyenek képzettek :D
  Víz, kenyér, csótyányszámolgatás, ez jár nekik nem udvar meg séta.”
 • 21. Teo 2010. január 14. 22:17
  „19. hozzászólás brill1 2010.01.14. 21:35

  Nem irígy itt senki, csak bosszantja őket,(talán jogosan)hogy az adófizetők pénzén vannak kitanítattva.
  Idekinn meg súlyos pénzeket kell fizetni egy tanfolyamért, nyelvvizsgáért, főiskoláért.”
 • 20. Teo 2010. január 14. 22:09
  „Na tévedjetek be a szegedi rendőrség rózsaszínű épületébe.
  Ott ugyan ilyen körülményeket találtok, csak sokkal kisebb helyen.Jó ha 4 kondizni vágyó rendőr befér egyszerre.”
 • 19. brill1 2010. január 14. 21:35
  „most jól látom ezekre az elitéltekre irigy mindenki??? mi van itt,írták a cikkben hogy mi van az amerikai börtönökben meg mi van itt szoval akkor miért is vagytok írigyek ha nem tetszik be lehet vonulni!! ennyi!!”
 • 18. dodó 2010. január 14. 20:43
  „Ne bántsátok őket!
  Tudjátok mi megy odabenn? Különösen sokat szenvednek szegény ártatlan cigány honfitársaink - akik ugye a tagok négyötödét adják (a rasszisták miatt).
  Képzeljétek: FÜRÖDNI KÉNYSZERÍTIK ŐKET! Sőt: tervbe vették a csúnya szocionisták, hogy ELVÉGEZTETIK velük a NYOLC OSZTÁLYT!!!
  Ilyet tenni a cigánnyal? Ez már rosszabb egy roma holokausztnál! Ez már porrajmos!!!”
 • 17. franzvon 2010. január 14. 19:38
  „emelgetnétek a kőtörő csákányt barátaim az autópályaépítéseken...”
 • 16. franzvon 2010. január 14. 18:32
  „Milyen idilli a hangulat....
  Én is nyomom idekinn a fekvenyomást-csak a kajámat magamnak kell hozzá megvennem.”
 • 15. banew 2010. január 14. 18:04
  „Juhi! Nem hallottál még arról, hogy a jó elnyeri méltó büntetését?? Nekünk, akik olyan balekok vagyunk, hogy lopás helyett melózunk, és a rezsit fizetjük ki előbb, aztán veszünk kaját, kötelességünk eltartani a szegény periffériára szorult megélhetési bűnözőket. Gondolj bele, ha ahhoz volt szokva, hogy takarítónője van, és kénytelen lenne takarítani, mekkora presztizs veszteség lenne:) Meg ki kell nekik combosodni, mire kijönnek, löttyedt izmokkal mit kezdenének? Nem tudnának betörni, vagy agyonverni valakit.”
 • 14. PerryMason 2010. január 14. 17:55
  „Csillag Fitness :D
  5 csillagos konditerem”
 • 13. varadipal 2010. január 14. 16:57
  „Vissza a fegyverrel őrzött kényszermunkát!!! Ott eddzenek!! Bilincs és mosoly. Miért én fizetem a sittesek welnessét? Miért hergelnek ilyen cikkekkel?”
 • 12. sved 2010. január 14. 14:30
  „Ezt is a szocik buliztak ki maguknak! Tudjak, hogy nemsokara az egesz bagazs itt fog husölni,es igyekeznek mar elöre kellemesebbe tenni a környezetet. Lehet , hogy Botka meg egy darabka Zanzibart is szervez maganak a Csillagba.”
 • 11. geza 2010. január 14. 14:03
  „Ingyé kondi (állampolgárok pénzén), szegeden egy havi bérlet 6-7000 Ft.
  Tudnék kondit nekik javasolni, pl útépítés, vasútépítés....”
 • 10. nagykatalin 2010. január 14. 13:48
  „hát régen a mars teret ök takarították de aztán elvették ezt tölük mert kiadták calamelyik fejes vállalkozásának, amelyik annyit számláz le az önkormányzatnak amennyit akar. aztán csinálták a butort is, de az befuccsolt. mert olcsobb venni. nagy tételben mint az alapanyagokból gazdálkodni. de azt hiszem már meg szünt az is.
  szóval meló lehetne, de azt inkább valaki a vállalkozásába hajtja ahol szuper áron tud számlázni és szerencsétlen munkásokat felvenni. mert ugye az elitélteket a börtönön keresztül lehetne beintézni de az már nem olyan jó biznisz, mert ellenörzik.”
 • 9. favágó 2010. január 14. 12:26
  „Juhi! Nekik JOGAIK vannak. Neked KÖTELESSÉGED! És dolgozhatsz, hogy eltartsad őket ott bennt a melegen!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakatos Krisztián túlsúlya

Aggodalommal töltött el bennünket, amiről a napokban olvashattunk az egyik országos bulvárlapban: Lakatos Krisztián beteg. Tovább olvasom