Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Stanley, a gyálaréti anti-Pákó

Egy Nigériából származó orvostanhallgató, Stanley Ibe Szeged-Gyálarétről jár be a városközpontba tanulni. A helyiek gyorsan befogadták. A kocsmában még soha nem látták, a focipályán annál többet.
– Nahát, mit csinál itt ez a fiú? – tette fel magának a kérdést jó néhány tősgyökeres gyálaréti lakos, amikor először találkozott Stanley Ibével. A 24 éves orvostanhallgató srác Szegeden tanul, ám Gyálaréten bérel lakást. Innen jár be busszal a városba. – Nagyon sok közvetlen, kedves ember él itt, nem éreztetik velem, hogy idegen vagyok. Rengeteget beszélgetek velük, hogy minél gyorsabban elsajátítsam a nyelvet – árulta el Stanley az angol és a magyar nyelv sajátos egyvelegét használva. A helybeliek között szájról szájra járt, hogy orvosnak készül, így gyorsan befogadták a nigériai Enoguból származó fiatalembert.

– Afrikába is eljutott hozzánk a szegedi orvostudományi kar jó híre, ezért jöttem Magyarországra. Először egy hat hónapos előkészítő kurzuson kellett bizonyítanom. Többek között kémiát, biológiát, fizikát és orvosi angolt tanultunk. Miután valamennyi vizsgám sikerült, felvettek az egyetemre, amit szeptemberben kezdek – beszélt a tanulmányairól. Stanley már gyermekkorában is stréber fiú volt: imádott focizni a többi kissráccal, de számára mindig a tanulás volt az első. A biológiát különösen kedvelte. – Fizikoterápiával szeretnék majd foglalkozni. Hogy Magyarországon vagy Nigériában – még nem tudom.

Mindenesetre a szülőhazámba is szívesen visszamennék – tekintett a jövőbe. Stanleyt két fiú- és öt lánytestvére várja otthon. Velük és a szüleivel e-mailen és telefonon tartja a kapcsolatot.

Gyálaréten leginkább a focipálya környékén szeret csavarogni, a közeli kocsmában még soha nem látták. A vele majdnem egykorú, 21 éves Koczka Gergely állítja: a színes bőrű fiút befogadták a gyálaiak. – Ezt önmagának is köszönheti, mert igyekezett beilleszkedni. Gyakran látom focizni, és olykor beszélgetni is szoktunk. Tényleg jó fej a srác – bizonygatta.

Az idősebbek is hasonlóan gondolkodhatnak róla, mert Herold Sándor is tisztességes fiúnak tartja Ibét. – Először csodálkoztam, hogyan tévedt ide ez a fiú, de aztán láttam, hogy helyén van az esze, és – nem mellesleg – tisztelettudó is – formált véleményt Stanleyről a nyugdíjas férfi.
Nem hagyhattuk ki, hogy meg ne kérdezzük Ibét, hogyan áll a lányokkal? A kérdésünkre csak ennyit válaszolt: – Nem vagyok egy Fekete Pákó. Nemhogy magyar, de még nigériai barátnőm sem volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömörkény – rohamtempóban

Bejáráson egyeztetett a szegedi Tömörkény gimnázium feszes tempójú felújításáról a város, az építő… Tovább olvasom