Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Startkártya – átmenettel

Párhuzamosan – de nem egyszerre – működik két, pályakezdőket segítő kedvezményrendszer. A startkártyával kapcsolatos új rendszer október elsejei hatályba lépése előtt, 2005. január elsejétől pályakezdő foglalkoztatása esetén más szabályok szerint adtak a munkáltatónak kedvezményt.
Az új szabályozás lényege, hogy október 1-jétől, legalább 9 hónap foglalkoztatást követően a pályakezdő után fizetett társadalombiztosítási járulék felét a munkáltató támogatásként visszaigényelheti. A korábbi szabályok szerint – közölte lapunkkal az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága – a megkezdett 9 hónapos egybefüggő foglalkoztatás befejezését követően lehetőség nyílik átváltani az új rendszerre. A fiatal a két évből – ennyi időre jár a kedvezmény – még hátralévő időre kiválthatja a startkártyát (azonban figyelemmel kell lenni arra is, hogy a 25, diplomás esetén pedig a 30 éves életkor betöltése után már nem jár a kedvezmény). A munkáltató a startkártya alapján érvényesítheti a járulékkedvezményt, illetve a kártya kiváltását megelőző időtartamra támogatásként visszaigényelheti a társadalombiztosítási járulék 50 százalékát. A korábbi szabályok szerint kötelezően előírt három hónapos továbbfoglalkozatási kötelezettségét már a módosított, új kedvezmény szabályai szerint teljesítheti.

Az előzőekből következik, hogy aki 2005. január 1-je előtt állt munkába, a startkártyára nem jogosult. Ugyanígy nem kaphat kártyát az sem, aki ugyan 2005. január 1. után lépett munkába, de október elseje előtt bármilyen okból munkahelyet váltott. Most már egyértelműen tisztázódott az is, hogy aki végzett a felsőfokú tanintézetben, de bármilyen okból (például nyelvvizsga hiánya miatt) nincs meg a diplomája, az nem válthat ki felsőfokú végzettként startkártyát.

Fontos tudni, hogy az első munkahely megítélése szempontjából nem kell figyelembe venni a tanulói és a hallgatói időszak, illetve az iskolai szünet időtartama alatt létesített, foglalkoztatásra irányuló jogviszonyokat, továbbá az iskola befejezését követő, alkalmi munkavállalói könyvvel végzett munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi közgyűlés: mínusz 80 millió

Radikálisan csökkentené a képviselők számát a parlamentben és az önkormányzatokban a Fidesz és az… Tovább olvasom