Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Startra készek a bérmikulások

Ma még vendéglátós, villanyszerelő és taxis az a három férfi, aki december 6-án reggel már Télapóként ébred fel. Azokhoz a családokhoz látogatnak el, ahol a szülők úgy gondolták: az ajándék mellett igazi Mikulással lepik meg gyermekeiket.
Csenki József beöltözik. Fotó: Frank Yvette
Takács Árpád tíz éve cseréli le vendéglátós ruháját Mikulás-jelmezre ezen a napon. Bár civil foglalkozásában megszokta a rohangálást, ilyenkor a szokásosnál is zsúfoltabb a napja, ezért egy-egy lakásban tíz percnél tovább nemigen tud maradni. – A gyerekkel való találkozás előtt a szülők átadják az ajándékokat és egy kis levélkét, amiben nagyjából kiderül, jó vagy rossz volt-e csemetéjük ebben az évben – beszél feladatáról. A vendéglős ezerötszáz forintért vállalja a mikuláskodást. – Tavaly egy olyan kislánynál jártam, akinek igencsak sok ajándékot kellett kipakolnom a puttonyomból. Egyre csak rakosgattam ki a csomagokat, a kislány arca mégsem derült fel. Rám kiáltott: „a majmos játékot nem hoztad"? Mikor a legvégén ez is előkerült a zsák aljából, egyből mosolygósabb lett a hangulat – beszél arról, milyen érzelmi reakciókkal is kell megküzdenie egy komoly Télapónak.

Állami gondozásban nevelkedett, ezért nem élhette át Csenki József mindazt az izgalmat, amit egy Télapó feltűnése jelenthet egy gyermek számára. Többek között ezért is érezte úgy az egyébként villanyszerelő férfi, ha Mikulásnak áll, nemcsak a gyerekeknek okoz örömöt, ő is élvez valamit abból, amit kisfiúként nem tudott megkapni. – A gyerekek általában megijednek a Télapótól, ezért egy bohócot és egy krampuszt is viszek magammal, akik bolondozásaikkal mintegy felkészítik a gyereket a Mikulás érkezésére – beszél koreográfiájáról. A társulatnak rengeteg megrendelése van: a Mikulás-naptár december 6-ára teljesen betelt, ezért már a hét végén elkezdik házhoz vinni az ajándékokat.

Télapó-szett háromezerért

Puttonyt, szakállat, parókát és Mikulás-botot is adnak a jelmez mellé az egyik szegedi kölcsönzőben. A formaruhák iránt nagy a kereslet: a készlet felét már most lefoglalták. A jelmezek ára – éppen szezonalitása miatt – borsosnak tűnhet: óránként háromezer forintot kell fizetni érte. Ha valaki egy teljes napon át szeretne Mikulásként tevékenykedni, kedvezményesen, tízezer forintért bújhat a Télapó bőrébe.

Megtudjuk, a Télapónak a krampuszon kívül – akit élettársa alakít – az internet is a barátja. – Ha a szülőknek nincs idejük beszerezni az ajándékot, a világhálóról rendelem meg a csomagokat, amelynek árát beleépítem a szolgáltatás díjába – mondja. Tarifája egyébként nyolcszáz forint, de ha egyszerre több gyereket kell meglepnie, fejenként hatszáz forintot kér. Az árban a műszakáll megrángatása is benne van, de a férfi szerint a Mikulás legfontosabb feladata az, hogy meghallgassa a gyerekeket.

Az egyik szegedi taxitársaság alkalmazottja szintén Télapóként látogatja meg a kicsiket. Papp Tímea diszpécser elmondta, Mikulásuknak és krampuszának december 6-i napja betelt – akik most kapnak észbe, azoknak csak egy nappal korábbra tudnak Télapót biztosítani. Kollégáik gépkocsival érkeznek a meglepni szánt gyermek otthona elé. A Télapó és segédje huszonöt percet tölt el egy családnál, énekelnek és verseket mondanak. A taxis Télapó 3500 forintba kerül.


Mikulás-akadémia

Az országban először, hagyományteremtő célzattal előző szombaton Mikulás-akadémiát rendeztek a fővárosban. A Magyar Versmondók Egyesülete szervezte egynapos ingyenes tréningen hangképzési technikákat, kommunikációs módszereket sajátítottak el a Mikulás-tanoncok. Lutter Imre kreatív alelnök elmondta, a tréningre körülbelül negyvenen jelentkeztek. – Az elmúlt évek negatív tapasztalatai késztettek a tréning szervezésére. Előfordult, hogy a házakhoz megrendelt Télapó piros ruha helyett kékben jelent meg, nem engedte meghúzni a szakállát, nem tudta értékelni a neki előadott dalokat – magyarázta. A Mikulás-jelöltek többek között a nagykarácsonyi Mikulástól sajátíthatták el a Télapó-etikett fortélyait. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Szegedre a város karácsonyfája

Tíz méter magas és több mint húszéves az a fenyő, amelyet tegnap vágtak ki, és szállítottak… Tovább olvasom