Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Strandok: Borbálától Török Sándorig

Szeged - A szegedi sportuszoda nem igazán strand, viszont nagyon korán kinyit. Borbála fiatal, és a szabad ég felé törne. Hódmezővásárhelyen már 80 éve fürdőzhetnek a helyiek. Csongrád megyei strandokat vettünk górcső alá.
A vásárhelyiek már nyolcvan éve pancsolhatnak a – nemrég Török Sándorról elnevezett – strandon, míg az algyőiek a fürdőjük vizét csak két éve élvezhetik. A kicsit hűvösebb idő után jövő hét elejére az előrejelzések szerint újra igazi strandidő várható – a megyében számtalan helyen merülhetnek meg az emberek a habokban.

Szegeden a SZUE bezárása után a strandolóknak kevés választásuk maradt: vagy a Partfürdőre, vagy a Városi Sportuszodába kellett áttenni székhelyüket, ahol mindössze két medence – Mórahalmon ezzel szemben tizenhárom – várja a fürdőzőket. – A sportuszoda hagyományos értelemben soha nem volt strand, bár a közelmúltban több napozóágyat is beszereztünk. Délután fél 3-tól az edzéseké a főszerep, de délelőtt is tartanak vízilabdaedzést és iskolai úszásoktatást. A nagyközönség ezért csak a reggeli órákban, illetve a délelőtti és a délutáni edzések között használhatja a medencéket – mondta Tamás Sándor létesítményvezető.

Napfürdő a szegedi sportuszodában. Reggel fél hatos nyitásával minden általunk vizsgált strandot megelőz. Fotó: Segesvári Csaba
Napfürdő a szegedi sportuszodában. Reggel fél hatos nyitásával minden
általunk vizsgált strandot megelőz. Fotó: Segesvári Csaba

A „sportuszi" reggel fél hatos nyitásával a vizsgált strandokat lepipálja: sehol máshol nem csobbanhatunk ilyen korán a vízbe.

Leghosszabban az algyői Borbála fürdő tart nyitva: szombatonként reggel 8-tól éjfélig akár 16 órát is ázhatunk egyhuzamban a medencékben. A két éve alapított fürdőben tavaly 80 ezren fordultak meg. – Specialitásunk az uszodaszag hiánya, mivel nem klórral, hanem hidrogén-peroxid alapú vegyszerrel kezeljük a medencéket. Mivel mindegyik fedett, a jövőben a nyitott strand kiépítése az egyik célunk – mesélte Zsura Zoltán fürdővezető.

A szentesi strandon tavaly 220 ezren fordultak meg. Fotó: Tésik Attila
A szentesi strandon tavaly 220 ezren fordultak meg.
Fotó: Tésik Attila

Szentesen pont fordított a helyzet. Deák Albert, a Szentesi Üdülőközpont vezetője elmondta, hogy a strandon kilenc nyitott medence üzemel, a Romániából is érkező vendégkörüket úgy akarják megtartani, hogy fedett élménymedencéket építenek – szomszédunknál a következő években rohamos fürdőfejlesztés várható. A tavalyi 220 ezres vendégforgalommal a táblázatban szereplő strandok közül a szentesi az egyik leglátogatottabb létesítmény.


Jegyárak

A strandbelépők árát nem lehet összehasonlítani, hiszen egyes fürdők belépőjébe néhány szolgáltatás igénybevételét is beépítették. Egy sima felnőtt napijegy ugyanakkor sehol nem kerül többe 1500 forintnál.

Olvasóink írták

 • 16. tkacs 2009. július 03. 19:29
  „És Makón a DM miért nem ment standra, van vagy nincs fürdő Makón?”
 • 15. ember78 2009. július 03. 11:29
  „Nekem is nagyon hiányzik a SZUE, de most nagyon tetszett a mórahalmi. Tisztaság, fű, árnyék, napozóágy, sok medence... Én nem tapasztaltam olyat, hogy valakit kiküldenének valahonnan. Mi megyünk még...”
 • 14. katuska1955 2009. július 03. 09:39
  „A SZUÉ-ban volt olyan idősebb néni / 80 év feletti/, aki azt mondta, hogy ha nem úszhana reggelente, akkor már menni sem tudna!!!Ők és a többi hasonló mennyit spórolt az egészségügynek, hogy nem a tömött orvosi rendelőben sorolta a baját,és vár újabb és újabb gyógyszert, hanem úszott, mozgatta magát, tett valamit az egészsége érdekében. Ők már a Sportuszit nem tudják bevállalni, és várják az új fürdő megnyitását!!Hiszem, hogy megélik!!Szégyen a város vezetőinek!! Beszélünk orrba-szájba az egészséges életmódról, csak nem cselekedjük meg, mert nincs rá lehetőség!!!Még ezeket a lehetőségeket is elveszik!! Miért is van Magyarországon ennyi beteg??? Talán mesterségesen akarják az életkort csökkenteni!?”
 • 13. pille 2009. július 03. 08:38
  „A Borbála jó,csak kicsi. Már tavalyra is igérték, hogy a kinti részben legalább egy medencét csinálnak, de nem lett belőle semmi.”
 • 12. santa 2009. július 03. 08:17
  „Érdekes, hogy Szeged MJ Város miképp támogatja a tömegsportot, a SZUE indokolatlan bezárása mellett.

  Az egyetlen létesítményben ahol úszni lehet, nincs reggel úszójegy, keményen perkálhatod a már 950.-Ft-s belépőjegy árát. Természetesen tömeg van a két-három sávban, a férfiöltözőben hónapokig nem működött a zuhanyozó. Az Anna fürdőben 600 Ft a reggeli úszójegy, egy 5x10 méteres úszómedence van, a kiírt tábla szerint a terhelhetőség 20 fő. Röhej. Persze azért van erre az őrületes ostobaságra magyarázat, csak meg kell nézni a reggeli "úszókat" Városunk prominens személyiségei. Érdekes, hogy a sportusziban nem tudsz bérletet venni üdülési csekkért, pedig a többi létesítményben elfogadják. Nesze neked tömegsport, meg egészséges életmód. Kiváncsian várom, hogy az új fürdőben mivel fognak szívatni bennünket a kabinok felszámolása mellett.”
 • 11. katuska1955 2009. július 03. 06:29
  „ValaAki hogy érted, hogy lesz itt jobb, nézd meg a látványtervet!! A sok apró élményrész, ahol itt buzog, meg ott buzog, nem pótólja a bezárt Gombát, és a beígért fedett uszodát.”
 • 10. ValakiAki 2009. július 02. 22:07
  „kit érdekel mórahalom? lesz itt sokkal jobb.”
 • 9. zehn 2009. július 02. 21:58
  „Kicsit elkondolkodtató ez a táblázat. Mórahalom 13 medence, Szeged 2 medence. Én csak annyit tennék hozzá: Mórahalom 6000 lakos, Szeged 167 000 lakos.”
 • 8. katuska1955 2009. július 02. 19:57
  „gardista33 igazad van, bontanak, rombolnak, bontanak, rombolnak, és főleg ígérgetnek, de remélem a két híd közötti beton támfalat nem bontják le, mert ez Tisza, nem biztos hogy a mobil védőfal elegendő lesz. Pláne, ha úgy járunk vele, mint a Gombával, amikor lebontották, azt mondták, hogy annak az árából lesz az az Etelka sori fedett uszoda. Lebontották a pénz elfogyott, se Gomba, se fedett uszoda!!!!!”
 • 7. katuska1955 2009. július 02. 19:50
  „Azért annyit megemlítenék, hogy arról volt szó, ha bezárják a SZUÉT, akkor a Partfürdőn a 2 nagymedencébe szerelnek mobil vízforgatót.Azután ebből sem lett semmi, csak a közvéleményt nyugtatják, ámítják!!!!”
 • 6. gardista33 2009. július 02. 19:48
  „kaszinot meg nyitnak EEE”
 • 5. gardista33 2009. július 02. 19:47
  „katuska ezek mindent bezáratnak,erre van jogosultságuk,ez a munkájuk. ovoda,bölcsöde ,iskola,korhaz...mind mind bezárják”
 • 4. klj_54 2009. július 02. 19:43
  „A nagy nevű mórahalmi strandon 3/4 hétkor (délután, 18,45) kivágták az unokáimat a gyermek medencéből!

  Háromszor voltunk ott:

  Először
  utoljára
  és végül: Soha többé!
  Soka vagyunk, nagy veszteség.”
 • 3. PipiczGabor 2009. július 02. 18:44
  „Szeged allitolag furdovaros, de nincs egy normalis fedettuszoda sem.A tobbi kisebb telepulesek joval elobb jarnak.Nincs mar vizielet a Tiszan sem miota tilos a furdozes a folyoban, a hajodiszko is egy szines foltja volt a varosnak, de az a mult.Jovo vajon lesz-e vagy marad a regiben a bus magyar elet?”
 • 2. cyt 2009. július 02. 15:57
  „Hát igen, nagyon-de-nagyon hiányzik egy másik USZODA (nem pedig strand) Szegeden, ahol a nap bármely órájában, nyugodtan lehet róni a hosszakat lubickolók megzavarása nélkül.”
 • 1. katuska1955 2009. július 02. 13:42
  „A SZUÉT nagyon sürgős volt bezárni, de nem bontanak semmit, csak a vizet engedték le!! No komment!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 9 csatornán szólnak a megyei netes rádiók

Szeged - Kilencedik csatornáját is elindította a delmagyar.hu Rádió Plusszal közös internetes rádiója – az augusztusi Szegedi Ifjúsági Napokra hangolva. Tovább olvasom