Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Strandolnak a fűtött kupola alatt

Csak a tavasz jönne már – hajtogatjuk tél végén, mintha az évszakváltással minden problémánk megoldódna. De valóban annyira várjuk a jó időt? A hét közepi hideg napon, csütörtök este a jégpályára és az uszodába látogattunk, hogy rájöjjünk: inkább még korcsolyát, vagy már fürdőruhát húznak szívesebben a szegediek.
Fotó: Schmidt Andrea
Amikor vállaltam, hogy úszni megyek, jó idő volt. Ami szikrázó napsütésben, 15 fokban még jó ötletnek tűnt, a csütörtöki hideg szélben már kevéssé. Ki az a mazochista, aki ilyenkor hideg vízre vágyik? – morfondíroztam útban a Gomba felé. Nem sokan – állapítottam meg 20 perccel később, egy szál úszódresszben.

Délután 5 órakor többségében az úszóiskolák kis növendékeivel voltak tele a medencék. A hideg vizesben úszószemüveggel a fejükön tempóztak a reménybeli bajnokok, a pancsolóban pedig gyógyúszás foglalkozás folyt. Hobbiúszók, illetve azok, akik „csak úgy" eljöttek a Gombába, alig voltak. Ők is leginkább a 40 fokos gyógyvízben ücsörögtek. Mint megtudtam, ennél azért többen szoktak lenni délutánonként, ez a csütörtök kis forgalmú nap volt.

A kinti zord időjárás után bent kellemes a meleg. Többen az úszás után szívesen üldögéltek a napozóágyakon. Olvasgattak, vagy épp az edzéssel éppen végzett gyerekükkel piknikeztek, előkerült az üdítő és a csoki. A büfében is mérték a sört és az üdítőt, egy-két kiázott kezű gyerek pedig chipset majszolt a padokon ülve. Hát így lehet strandolni – tél végén.

A legtöbben a gyógyvíz miatt jönnek

A Gomba az év minden napján várja az úszni, pancsolni vágyókat, a főszezon azonban októbertől márciusig tart. A legtöbben a gyógyvíz jótékony hatása miatt jönnek ebbe a fürdőbe, de a csúszdákkal felszerelt kismedence miatt hétvégenként a családi kikapcsolódás helyszínének is sokan választják. A forgalom nagyon változó és kiszámíthatatlan, de a gyógyászati részleget és az úszásoktatást is beleszámítva átlagosan napi 400-500 vendég fordul itt meg.

A majdnem nyári hangulat ellenére bevallom, jómagam csak nagy nehezen tudtam rászánni magam, hogy a hideg vízbe merüljek. Előbb inkább a pancsoló felé vettem az irányt. A medence közepén álló bohócfejből érkező, dögönyöző vízsugarakról éppen lemaradtam, így inkább szóba elegyedtem egy vidáman pancsoló családdal. Vitáris Margit két gyerekét kísérte gyógyúszásra, de az edzés végén ő is csatlakozott hozzájuk.

– Legalább én is sportolok valamit – magyarázta. S hogy miért éppen úsznak? – Mert szeretünk – jött a magától értetődő válasz. – És már nincs is hozzá hideg.

Osváth Lászlóné a Forrásból sétált át a fürdőbe. Egy konferenciára érkezett a városba, és szinte első dolga volt, hogy időt szakítson egy kis úszásra. – Az a tapasztalatom, hogy ez még a legnagyobb fáradtságot is elűzi – magyarázta. – Jobb bármilyen más sportnál, ezért az se tudna eltántorítani, ha kint a legnagyobb tél tombolna.

Olyan lelkesen rótta a köröket faltól falig, hogy végül én is rászántam magam. Azt kell mondjam, kifejezetten jólesett az úszás. Még akkor is, ha a bohócos vízmasszázsról ismét lemaradtam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmerült a visszaélés gyanúja a zöld ajánlócéduláknál

A területi választási bizottság szerint a visszaélés gyanúja is felmerült az ajánlószelvények… Tovább olvasom