Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Stressztűrő búzát nemesítenek Szegeden

Szeged - A szegedi gabonakutató kht. nemesítői szárazságtűrő búzafajták előállításán dolgoznak az élelmiszer-biztonság fokozásért, és a bioüzemanyag-termelés érdekében.
Búzatermés-kiesést okozott a sok hónapos, őszi, téli, tavaszi aszály. Az eredmény: az előrejelzések szerint drága lesz a kenyér. Az aszályos időszakok várhatóan mind sűrűbbnek ígérkeznek. A szegedi gabonakutató kht. nemesítői szárazságtűrő búzafajták előállításán dolgoznak az élelmiszer-biztonság fokozásért, és a bioüzemanyag-termelés érdekében.

– Lényegében a búza vízhasznosító képességét kell növelni – beszél a szárazságtűrő fajták előállításáról Dudits Dénes akadémikus, az MTA Szegedi Biológiai Központ főigazgatója. A legtöbb búzafajta esetében, ha kevés a víz, leáll a gyökérzet növekedése. Viszont léteznek félsivatagi körülmények között is termő fajták, melyek egyedei aszályban is folytatják a gyökérnövekedést. Szintén fontos, hogy a levélben a fotoszintézis során képződő tápanyagok szárazság esetén is bejuthassanak a búzaszembe; sok fajtánál ugyanis aszályban e folyamat is leáll. Egyes, szárazságtűrő fajták esetében viszont nem. A gond csak az: a szárazságot jól tűrő búzák nem hoznak elegendő mennyiségű termést. Hogy szárazságtűrő, egyszersmind jól termő búzát állítsunk elő, a szárazságtűrés tulajdonságait át kell vinni a szárazságot nem tűrő, de megfelelően termő növénybe. Egyébként a szárazságtűrés voltaképpen stressztűrés; a szárazság mint stressztényező csökkenti az élettevékenységet, hatására a növényben toxikus anyagok gyűlnek föl. Ezek leállítják a növény fejlődését, s el is pusztíthatják.

Bioüzemanyag

A búza mind nagyobb jelentőségre tesz szert a bioüzemanyag-előállításban is. Itt sem mindegy tehát, mekkora a termés – nem függhetünk az időjárás szeszélyeitől. A génsebészeti úton történő, hatékony szárazságtűrés-fokozás e területen is segít.

Hogy a szárazságtűréssel együtt nemkívánatos tulajdonságok (például a kis termőképesség) ne kerüljenek az utódnemzedékekbe – s ez a hagyományos, keresztezéssel történő nemesítésnél megtörténik –, génsebészeti eljárásokra van szükség. Azonosítják a szárazságtűrő búzában azokat a géneket vagy kromoszómarégiókat, melyektől a szárazságtűrés függ – például amelyek eltávolítják a növényből a szárazság mint stressz hatására keletkezett méreganyagokat. Majd következik beültetésük a szárazságot nem viselő, de sokat termő búzába. A létrehozott új búzafajtában a méregtelenítő rendszer aszály idején is működik, ennek eredményeként a gyökér növekedése, s a fotoszintézis vízhiány esetén sem áll le.

Hogy a géntechnológiai megoldás működik, először modellnövényeken kísérték figyelemmel a kutatók. Ezután következik a búzából búzába való génátültetés – és létrejön a szárazságtűrő, s ugyanakkor jól termő búza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ózonból ott van sok, ahová menekülnek előle

A napokban még nem érte el Szegeden a talajközeli ózonkoncentráció a tájékoztatási határértéket,… Tovább olvasom