Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Stróbl Alajos-kiállítás nyílik a Móra Ferenc Múzeumban

Strobl Alajosnak, a századforduló kiemelkedő magyar szobrászának nyílik kiállítása július 12-én a Móra Ferenc Múzeumban. A művész egyik ismert alkotásával a szegediek is gyakran találkozhatnak. A Széchényi téren sétálók nap mint nap láthatják Stroblnak a legnagyobb magyart ábrázoló szobrát.
Strobl Alajos Liszt Ferencről készült maszkja
A szegedi tárlat keretében az érdeklődők szobrokon, portrékon, grafikákon, tervpályázatokon és a nagyméretű köztéri szobrokról készült fényképeken keresztül ismerkedhetnek meg Strobl Alajos életművével. A kiállítás a múzeum Munkácsy termében lesz majd látható. Meggyőződésünk, a Strobl-kiállítás méltó folytatás lehet a nagysikerű Munkácsy-tárlat után.

Stróbl élete során több mint háromszáz szobrot, portrét és emlékművet készített. Ő alkotta például az Operaház főhomlokzatán elhelyezett Liszt Ferenc és Erkel Ferenc egészalakos szobrokat, a Nemzeti Múzeum kertjében látható Arany János emléket vagy a Rókus Kórház előtt lévő Semmelweis-emlékszobrot. Legismertebb köztéri alkotása minden bizonnyal a budavári Mátyás templom mellett felállított Szent István-lovasszobor.

A szegediekhez viszont valószínűleg a Széchenyi-szobor állhat a legközelebb a Strobl-alkotások közül. A művész 1909-ben kapott megbízást a legnagyobb magyarról készülő ábrázolás elkészítésére. Eredetileg úgy tűnt, a mű bronzból készül majd el, de a későbbiekben maga a mester győzte meg az illetékeseket, hogy márványszobor legyen. A tudósítások szerint a munkálatok lassan haladtak, a szobrot faragó munkások pontatlan munkát végeztek, Stroblnak át kellett faragtatnia a művet, emiatt az 1912. augusztus 20-ra tervezett hivatalos szoboravatás elmaradt. Utána felállították ugyan az alkotást, de nem leplezték le, hanem arra vártak, hogy elkészüljön Zala György Deák Ferencet ábrázoló szobra, és a két mű együtt legyen bemutatva a nagyközönségnek. Sokan méltatlankodtak, hogy a legnagyobb magyar emlékműve beburkolva áll a téren.

A Deák-szobrot 1914 nyarán állították fel, az átadási ünnepséget azonban elsodorta a kirobbant világháború, így Strobl Alajos Széchényi-szobra többek között arról is híressé vált, hogy soha nem leplezték el.

Az elmaradt szoborátadás helyett – mintegy kései kárpótlásként - Szeged most ezzel a tárlattal emlékezhet meg a magyar szobrászat egyik legnagyobb alakjáról, a 150 éve született és 80 éve elhunyt Strobl Alajosról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A VB szurkolói klubban a DM sztárvendége volt Lékó Péter

A szegedi, Széchenyi téri labdarúgó-világbajnoki szurkolói klub sztárvendége volt Lékó Péter… Tovább olvasom