Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Subás, citerás időutazás

Zákányszék - Nem az Ikea-korszak terméke a hatalmas dunyha, amibe ágymelegítő gyanánt még felhevített téglát tettek eleink.
Nem az Ikea-korszak terméke a hatalmas dunyha, amibe ágymelegítő gyanánt még felhevített téglát tettek eleink – rá is csodálkozott a hét és fél éves Angyal Dalma a zákányszéki falunapokon rendezett kiállítás ékes darabjára. Az ünnep apropóján az iskola két tantermét régi tárgyakkal töltötték meg a szervezők.

– De sok jó kenyeret megdagasztottunk benne! Ötöt megsütöttünk, egész héten azt ettük – nézte nosztalgiával a fateknőt és a belé halmozott lisztet egy idős nő, aki bevallottan nem az érintőgombos, LCD-kijelzős, 14 elektronikus programot ismerő kenyérsütő használatán szocializálódott.

A múlt háztartási eszközeivel, régi tárgyakkal ismerkedhettek a falunapokon a zákányszékiek. Fotó: Frank Yvette
A múlt háztartási eszközeivel, régi tárgyakkal ismerkedhettek a falunapokon a zákányszékiek. Fotó: Frank Yvette

Manapság a „Száz szál piros rózsát küldöttem néked" feliratú falvédő aligha kap helyet a kerámialapos tűzhely és a hajlított üvegű páraelszívó mellett, a propán-bután gázpalack helyett sem hívják segítségül a fatüzelésű pörzsölőt, a petróleumlámpa fényét pedig felváltotta az alacsony energiafogyasztású LED-világítótest.

A citeramuzsikában – laptopról szólt! – végignézhető kiállításon mindenki habitusa szerint vont mérleget a világról, amelyben nem csak használati tárgyaink változtak oly sokat. S közben arra az időre emlékezhetett, amikor vákuumtermosz hiányában egy kék köcsög tartotta hűvösen a kútvizet, télidőben pedig az emberrel a suba és a kucsma tett éppen fordítva.

Olvasóink írták

 • 2. dobi 2010. augusztus 21. 16:42
  „KEdves DM! Ez nagyon gáz!!!! NEm csak erről szólt a falunap... Miért jöttök ki????? vagy ennyire vagytok képesek...

  és ez a kép?????????????

  ugyan már...”
 • 1. SP 2010. augusztus 16. 14:29
  „Torz a kép.
  Személyek kifigurázása a hozzájárulásuk nélkül.
  Legalább 500 000 Ft bánatpénz is megérdemelne a képen szereplő, amúgy szép kislány a torzított elcsúfításért!
  Biztos, hogy hozzá járult a fotóhoz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hair - a megunhatatlan

Sokan azt mondják, eljárt már a Hair felett az idő; a Dóm téri előadás-sorozat iránti érdeklődés azonban azt bizonyítja: dalai örökzöldek, megunhatatlanok. Tovább olvasom