Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Sulinetkedvezmény

A számítástechnikai eszközök beszerzésével kapcsolatos úgynevezett sulinet adókedvezmények szabályai bevezetésük óta számos esetben módosultak.

A sulinetes kedvezménynek a személyi jövedelemadó bevallásban történő feltüntetése gondot is jelenthet, különösen akkor, ha a magánszemély a korábbi szabályok alapján 2004-ben részletre vásárolta a számítógépet.

Egyszerűbb a helyzet, ha a magánszemély a számítógépet, számítástechnikai eszközt 2005-ben vásárolta. Ekkor a forgalmazó által kiállított igazoláson szereplő összeg 50 százalékával, de legfeljebb 60 ezer forinttal csökkentheti az összevont adóalap utáni adóját. Az adókedvezmény nem illeti meg akkor, ha az összes bevallott jövedelme a 4 millió forintot meghaladta. Amennyiben a bevallott összes jövedelme a 3 millió 400 ezer forintot meghaladta, de nem több 4 millió forintnál, akkor a magánszemélyt egyébként megillető kedvezményt a 3 millió 400 ezer forint feletti rész 10 százalékával csökkentenie kell. A kedvezmény összegét a bevallás 128. sorának „b" oszlopában kell szerepeltetni. Ebben az alapesetben az „a" oszlopban az 1: kódszámot kell feltüntetni.

A részletre történő vásárlás útján megszerzett, a lízingelt vagy bérelt számítógépre, számítástechnikai eszközre tekintettel a 2005-ben részletre fizetett adókedvezmény csak abban az esetben vehető igénybe a 2004. július 1-jéig hatályos törvényi rendelkezéseknek megfelelően, ha a szerződés megkötése legkésőbb 2004. május 11-éig megtörtént. A kedvezmény a számla szerinti vételár, bérleti vagy lízingdíj, de legfeljebb 60 ezer forint lehet. Ebben az esetben semmiféle jövedelemkorlátot nem kell figyelembe venni, de a kedvezmény érvényesítésére az akkori szabályok értelmében csak a pedagógus, az oktató, a hallgató, a felnőttképzésben részt vevő, valamint az a magánszemély jogosult, akinek a gyermeke nappali rendszerű iskolai oktatásban vagy felsőoktatási intézményben, hitelesített iskolai rendszerű első alapképzésben vesz részt. Mivel erre az esetre jövedelemkorlát nem vonatkozik, az adókedvezmény összegét a 128. sornak a „b" és a „d" oszlopában is szerepeltetni kell, és az „a" oszlopban a 2: kódszámot kell feltüntetni.

Ha a sulinetprogram keretében 2005-ben is szerzett be számítógépet, valamint 2004. május 11-éig részletre is vásárolt, a két kedvezmény együttes összegét, de összesen legfeljebb 60 ezer forintot a 128. sor „b" oszlopában, a részletre vásárlás kedvezményét pedig a „d" oszlopban kell feltüntetni. Ilyenkor az „a" oszlopban a 3: kódszámot kell beírni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa-díjas város lett Szeged

Európa-díjat kapott Szeged. Ez a legmagasabb elismerés, amit az Európa Tanács adományozhat egy… Tovább olvasom