Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Súlyos tízezrek a pesti diákéletért

Nem olcsó mulatság szegediként Budapesten egyetemre járni. Sokan mégis azért költik a szülők pénzét a fővárosban, mert vagy egyes szakok a piac által „értékesebbnek" tartott diplomáira vágynak, vagy mert helyben nem találják meg a keresett képzést.
 A tandíj megdobja

Egyelőre nagy kérdés, mennyivel emelkednek majd meg a kiadások 2008. január 1. után a félévenkénti „tandíj" miatt. Ennek nagyságrendje azonban csak akkor derül ki, ha már élesben vizsgázik a rendszer, és kiderül, melyik egyetem mennyit is kér pontosan. A jól tanuló hallgatók szüleinek nem kell aggódniuk, de a gyengén teljesítők családja elgondolkodhat, érdemes-e még több pénzt áldozni a budapesti diplomáért.
Főleg a leendő mérnökök, közgazdászok, művészeti főiskolások töltik meg a péntekenként Szegedre érkező vonatokat, ők minimum havi 30-60 ezerrel kerülnek többe szüleiknek, mintha Szegeden tanulnának.

A könyvtárosként dolgozó Tünde két gyermeke Budapesten tanul. Hiába hozza haza a férje egy kisebb kft. vezetőjeként az ő fizetésének közel a háromszorosát, nagy érvágás a két egyetemi hallgató fővárosi taníttatása. De nem volt más választásuk: a nagyobb villamosmérnöknek tanul, a kisebb a skandináv nyelvek szerelmese, s mivel Szegeden ezeken a szakokon nem szerezhettek volna diplomát, az érettségi után az útjuk a fővárosba vezetett.

A fiatalok egy másfél szobás lakást bérelnek a Nyugati környékén havi 60 ezer forintért, és további 20-30 ezerbe kerül a rezsi. Minden hétvégén hazajönnek, hogy feltankoljanak élelmiszerekből, de amit a hasukon megspórolnak, azt a pénzt elviszi az utazás. A család nemrégiben kiszámolta, havi nettó 150 ezer forinttal töltik fel a gyerekek folyószámláját, és akkor még nem vettek nekik farmert, fürdőruhát, vagy télikabátot. Tünde nettó 120 ezer forintos fizetésének a duplája is kevés a két gyerek havi pallérozására.

Pedig nem keveset áldoznak a szülők Szegeden tanuló gyermekeikre sem: a havi kiadások összege táblázatunk szerint csak azért nem haladja meg a 20 ezer forintot, mert nem számoltunk ki fejkvótát a közös gáz- és villanyszámla lapján, valamint úgy gondoltuk, a napi étkezés is kevesebből jön ki, ha a gyerek az itthoni hűtőre jár rá.

Budapesten azonban havi 50 ezer forint az a minimális összeg, ami fedezi a legalapvetőbb költségeket. A legolcsóbb szállás az Eötvös Loránd Tudományegyetem kollégiuma, ott 8 ezer forintot kérnek. Az albérlet általában – mint ahogy azt Tünde elmondta – fejenként 30 ezer forintba kerül, pluszrezsi, hacsak nem öten-hatan vesznek ki egy lakást. Május eleje óta drágult a hazautazás, a korábbi 33 százalék helyett a vonatjegy árának 50 százalékát kell kifizetni a lakóhely és az egyetem között. Vagyis egy szegedi vonatjegy ára oda-vissza, helyjegy nélkül 2780 forint, négy hétvége pedig több mint 11 ezer. Nem jár jobban a diák, ha csökkenti az utazások számát, mert szombat–vasárnapi étkezése ugyanannyiba kerül, mint a hazautazás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kávé vagy a munka tartja ébren az éjszakásokat

Este tizenegy óra után nyakunkba vettük a várost, hogy olyan emberekkel beszélgessünk, akik éjjel… Tovább olvasom