Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Súlyosan terheli a gerincet a számítógépes munka

Az ideális számítógépes munkahely egy olyan fotel lenne, amelyhez a háttámlára merőlegesen rögzítve van a billentyűzet, a legkényelmesebb kéztartásnak, pedig a begörbített billentyűzet felel meg a legjobban. Kutatások kiderítették: súlyos egészségügyi következményei vannak, ha helytelen tartásban ülünk a PC előtt.
Nem mindegy, hogy milyen testhelyzetben ülünk munkaeszközünk előtt. Fotó: Schmidt Andrea
Több amerikai és európai ergonómiai fejlesztőintézet kutatásának egybehangzó eredménye, hogy hatalmas mechanikai terhelés nehezedik a billentyűzet előtt ülők, azzal dolgozók gerincére – adta tudtul a napokban több nemzetközi szakportál. Ez a testhelyzet ugyanis nem sokban különbözik az asztalnál ülő, azon ceruzával, tollal író emberétől, és szinte azonos az írógépen dolgozóéval. A jó tanácsok között az első helyen áll: fontos az egyenes, jól megtámasztott hát és vízszintes alsó kar.

Az ideális testhelyzet

A gerincoszlop alsó részére, az ágyéki csigolyákra akkor nehezedik a legkisebb terhelés, amikor fekszünk – ez csaknem a negyede annak, amit állás közben szenved el gerincoszlopunk. Majdnem kétszeres viszont a terhelés, amikor kicsit előredőlve, a térdünkre támaszkodva ülünk. Még aki egyenes derékkal, térdnél derékszögben behajtott lábbal ül, annak is majd másfélszeres súly nehezedik a gerincére. Ebből az következik, hogy érdemes kicsit hátradőlni, mint a repülőülésben. Ehhez viszont dönteni kellene a billentyűzetet is, hogy a felső és az alsó kar továbbra is derékszöget zárjon be egymással. Az ideális számítógépes munkahely tehát egy olyan fotel lenne, amelyhez a háttámlára merőlegesen rögzítve van a billentyűzet. Ebben a helyzetben viszont nehezen használható az egér, azt alkalmasint a noteszgépekből ismert érintőlappal kell helyettesíteni.

A kutatás kitér rá: nem mindegy az sem, milyen szögből nézzük a képernyőt. A nyakcsigolyáknak az a legkényelmesebb, ha a fejünket 30 fokkal előredöntjük. Ez persze nehezen valósítható meg akkor, ha hol a billentyűre nézünk, hol pedig a képernyőre. Az a szokás azonban, hogy felteszik a gépet az asztalra, és rá szemmagasságban a megjelenítőt, biztosan rosszat tesz a nyakcsigolyáknak.

A billentyűzet

Ha sokat erőltetjük az ujjainkat, könnyen ínhüvelygyulladást kaphatunk, ezért az sem mindegy, milyen a billentyűzet. Megválasztásának vannak mindenki által kipróbálható, érzékelhető szempontjai. Minél olcsóbb egy ilyen periféria, annál fárasztóbb rajta gépelni. Szerepet játszhat a választásnál az egyéni ízlés, de a jó billentyű általában kicsit kemény, nem lötyög jobbra-balra, lehetőleg mélyített vagy érdesített, hogy ne csússzon le róla az ember ujja. Az ideális billentyűtávolság – a középpontok között mérve – 16-21 milliméter. Hasznos, ha a billentyű színe más, mint a kereté, és előnyös, ha feliratozása sötét. Aki sokat gépel, és alkalma van többféle billentyűzetet kipróbálni, annak egy idő után lesz egy kedvenc adatbeviteli eszköze. Ideálisnak azok a gyártmányok nevezhetők, amelyeken a szokásosnál egy kicsit hosszabb a billentyű útja, ezért biztonságosan lehet rajtuk gépelni. Az ideális kéztartásnak mindemellett a már sokak által használt begörbített billentyűzet felel meg a legjobban.

A mechanikai terhelés csökkentésére különféle eszközök léteznek. Van szék, amely a bennük ülő hátához igazítva támasztja meg a gerincet, és van egészen szabadon mozgó, az asztalhoz rögzíthető könyöktartó, amely gépeléskor a könyököt tehermentesíti. De még az állítható ülésmagasságú szék és hozzá egy egyszerű zsámoly vagy állítható magasságú lábtartó is sokat segíthet.

Karnyújtásnyira

A tanulmányok rámutatnak: szolgálhatja a kényelmes, nem fárasztó munkavégzést a környezet megfelelő elrendezése is. Ha minden karnyújtásnyira van, a billentyűzetet el tudjuk rejteni és elő tudjuk húzni, amikor szükség van rá, lassabban fáradunk el, és kevesebb időnk telik el keresgéléssel, rendezgetéssel. Ebben segítségünkre vannak ma már az irodai számítógépes alkalmazások gyártói, hiszen a tudnivalókat nem vastag kézikönyvekben, hanem a számítógépen behívható súgóban mellékelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kálló nem jelölt

Nem indulhat a megyei 3-as választókerületben Kálló Gábor, a Zöldek Pártja szegedi képviselőjelöltje… Tovább olvasom