Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Sümegi Pál: hallgató, aki tanszékvezető

Sümegi Pál harmadéves régész szakos egyetemista a Szegedi Tudományegyetemen. S eközben a föld- és őslénytani tanszék vezetője, egyetemi docens ugyanitt. Hallgató, aki egyszersmind nemzetközileg elismert kutató. Hogy is van ez?
Az őszülő hajú Sümegi Pál, nemzetközileg ismert és elismert oktató és kutató ugyanúgy jár előadásokra, szemináriumokra, mint húszesztendős csoporttársai. Ugyanúgy sorban áll a tanulmányi osztályon, mint a többiek, órákon ugyanúgy jegyzetel, és ugyanúgy vizsgázik. Közben pedig ő is előad, oktat, vizsgáztat.

– Nagyon aranyos történetek esnek meg időnként velem. Egy idősebb tanárnál vizsgáztam, aki Budapestről jár Szegedre. Óráin korábban nem tudtam részt venni, mert nekem is épp akkor voltak óráim. Már tudniillik olyan óráim, amelyeket magam tartottam. A katalógust tanulmányozva az oktató észrevette hiányzásaimat, s – mert közben levette a szemüvegét, és nem látta, milyen korú ember áll vele szemben – kemény hangon számon kérte a hiányzást. Mentegetőzésemet – „nekem is épp akkor voltak óráim" – úgy értette, hogy fölvettem az ő óráival párhuzamos órákat, s inkább azokra jártam, mint az övéire, s még inkább fölcsattant. Hát, nem éppen a legjobb jegyet kaptam! Persze, aztán pár nap múlva fölhívott, elnézést kért, és beszélgettünk egy jót – elevenít föl egy sztorit a tanszékvezető-hallgató.

Múlt és jövő

Sümegi Pál kutatási területe – amihez a régészet is kapcsolódik – speciális. Azt tanulmányozza, milyen volt az egykori ember és a környezet kapcsolata. Hogy az egykori, több ezer évvel ezelőtti kultúrák kialakulása, fölemelkedése és bukása, és e kultúráknak a környezettel, a természettel szemben tanúsított magatartása milyen választ ad a ma nagy kérdésre: milyen jövő elé nézünk mi.

Miért is ült be középkorú fejjel, családfenntartóként ismét az iskolapadba? Kutatásai közben mind közelebb került a régészethez. Önköltséges expedíció keretében maga is vitt ásatásra huszonnégy hallgatót az Altaj hegység előterébe. Egyre inkább „fölfedezték" a régészek, s sorozatosan kérték geológiai szakvéleményét ásatásokon. És rájött, sokkal könnyebben megy az információcsere, ha rendszerezett tudást sajátít el a régészet területéről.

Egyébként – teszi hozzá – óriási élmény ismét hallgatóvá válni. Sümegi tanár úr eddig sem arról volt ismert, hogy két perc múlva kivagdosta volna a hallgatókat, ha nem tudtak válaszolni egy kérdésre – de ezután főleg nem. Mint mondja: – Igyekszem föloldani a görcsöket, melyeket én is megtapasztalok magamon, amióta a katedra másik oldalán is jelen vagyok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásványvízteszt a Sajtóházban

Az újból kitört hőségriadó adta az apropót: végigkóstoljuk, milyen palackos vízzel olthatja szomját,… Tovább olvasom