Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Sürgősségi röntgenvita

A szegedi házi gyermekorvosok azt állították, hogy a sürgősségi röntgenvizsgálatra beutalt gyerekeket aznap nem látják el. A szolgáltató visszautasította a vádakat.
Közel egy hónapja már jelezték a házi gyermekorvosok a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrumnak, hogy a radiológiai osztályra beutalt, sürgősségi ellátásra szoruló gyerekeket többször csak előjegyzési listára vették, és azonnal nem röntgenezték meg. A centrum a szakemberekkel egyeztetve, három héttel ezelőtt azt a döntést hozta, hogy a gyermekorvosok által röntgenre küldött gyerekek nemcsak a klinika A részlegébe mehetnek, hanem az újszegedi B részlegbe, vagyis a régi gyermekkórházba is. A házi gyermekorvosok két hete naponta hívják Rósa Ágnes megyei szakfőorvost ugyanazzal a panasszal: tüdőgyulladás gyanús gyerekeket nem minden esetben röntgenezik meg a beutalt napon.

– Olyan is előfordult, hogy az egyik kollégám óvatosságból felhívta az A részleg radiológiai osztályát, hogy küldene gyereket röntgenre, mire azt válaszolták, hogy aznap nem tudják fogadni. A gyerekkórházba pedig már nem merjük küldeni a betegeket, mert onnan elutasítják – magyarázta Rósa Ágnes.

A probléma abból adódik, hogy a radiológiai szolgáltató, az Euromedic Diagnostic Szeged Kft. a finanszírozás csökkentésével megszüntette a Boldogasszony sugárúti Ifjúsági Rendelőben a röntgen osztályt. Kardos Lilla, a cég vezérigazgatója a vádakat visszautasította és azt mondta: a fekvőbetegek és az akut, sürgősségi járó betegek ellátása minden esetben prioritást élvez a gyermekklinika A és B épületi radiológiai egységben is. Az előjegyzés a tervezhető vizsgálatokra vonatkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkoznának a szakorvosok

A háziorvosokhoz és a fogorvosokhoz hasonlóan egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozás… Tovább olvasom