Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Svájc szintjén élhetnénk?

Rövid időn belül Svájc szintjén élhetnénk, ha a magyar találmányok zöld utat kapnának itthon. Ezt állítja Nacsa Mihály, a Dél-alföldi Feltalálók és Újítók Regionális Egyesületének elnöke. Az egyesület tagjai hagymaválogató gépet, világító betont vagy olyan adaptert is alkottak, ami lehetővé teszi, hogy a hagyományos szenes kazánokban energiafüvet használjanak.
Majdnem két évtized kísérletezgetéseinek eredménye a takarékos porlasztó. Fotó: Karnok Csaba
A szabadalmi oltalom alatt álló magyar találmányok piacra jutása érdekében a feltalálóknak hatalmas ellenállást kell legyőzniük. Ezért a Csongrád megyei szakemberek saját környezetükben terjesztik az általuk konstruált eszközöket. – Ha ön tud a gázzal takarékoskodni, akkor megosztja tapasztalatait családtagjaival, kollégáival. Ez lassú, de biztos út. Amikor sokan használnak valamit, akkor arról nem lehet nem tudomást venni, akkor az ellenlobbi már nem hatékony – mondja Nacsa Mihály, a Dél-alföldi Feltalálók és Újítók Regionális Egyesületének elnöke.

Hogyan lesz valakiből feltaláló? Ez nem elhatározás, hanem tudás, tapasztalat és elszántság kérdése. Ezek az emberek nem „szent őrültek", ahogyan sokan vélekednek róluk. – Egészen egyszerűen nem fogadjuk el a dolgokat olyannak, amilyenek. Folyamatosan jobbá akarjuk tenni a világot – állítja Nacsa Mihály, akit az első akadály sohasem rémíti meg. – Két fajta ember létezik. Az egyik, aki meg akar oldani valamit, a másik pedig folyton mentségeket keres. Mi nem fogadjuk el a ránk kényszerített helyzetet. Mindig tovább akarunk lépni.

Az egyesület

A feltalálók regionális egyesületének kilenc tagja van. A szegediek mellett makói és csongrádi szakemberek vállaltak szerepet a létrehozásában. Céljuk, hogy segítsenek kollégáiknak a szabadalmi ügyintézésben, és hozzáférhetővé tegyék ötleteiket. A szervezet minden újító szellemű ember előtt nyitott.

A Csongrád megyei feltalálócsoport már több szabadalommal rendelkezik. Az egyik találmány az autókba szerelve egyszerre képes üzemanyagot megtakarítani és növelni a teljesítményt. Ehhez hasonló az a gázkazánra illeszthető porlasztó, amellyel a gázfogyasztás redukálható. Ez 17 év kísérletezgetésének az eredménye. – A találmányok ugyanis nem úgy születnek, hogy az ember leül egy papír elé, és azt mondja magának: na, én most kitalálok valamit – jelenti ki az elnök. Az elv elmesélve egyszerű: sűrű mágneses teret kell létrehozni, amelyben manipulálhatók a részecskék. Nagyüzemi méretekben 6, háztartásoknál akár 20 százalékos is lehet a spórolás. Ezt már több ezren igazolhatják. Egy szegedi közintézményben például a felszerelés hónapjában a korábbi 1 millió 300 ezer forintos gázszámlából 140 ezer forintos megtakarítást tapasztaltak. Használatát mégsem vezették be, Nacsa Mihály azt gyanítja: talán erősebb volt az ellenérdek.

A domaszéki általános iskolában azonban két éve működik, és elégedettek is vele. Kisvárdai László igazgató szerint 10 százalék körüli a megtakarítás a porlasztóval. Ráadásul a kéményen távozó füst szürkésről hófehérre változott. Vagyis környezetvédelmi szempontból is előnyös a találmány. Már Tiszasziget, Újszentiván és Ásotthalom intézményeiben is üzemel a porlasztó.

A feltaláló azt mondja: apró ötletekkel magunk is takarékoskodhatunk: elég lenne néhány száz méter fekete műanyag csövet venni, a padláson elhelyezni, és egész nyáron 60-70 fokos meleg vizet lehetne nyerni, csak azt kell megoldani, hogy bekerüljön a ház vízrendszerébe.

P. Á.

Olvasóink írták

 • 1. christopher 2008. december 04. 17:57
  „Nacsa Mihály s a találmánya 50 éve létezik s szabadalmaztatva van itt az USA-ban. Jelenlegi helyzetben a cégünk tevékenységét lemásolta "ellopta" s evvel kérkedeik . Ezek mellett e technologiát mi már évtizedek óta széles körben terjesztjük az USa-ban. A mai napig Nacsa úr nem fizette meg a licensz jogokat teljes mértékben illetve nem olyan erősségű s minöségű mágneseket kinál ami tisztességesen elvárható lenne.
  Tisztelettel kérem Nacsa Mihályt, hogy a peres eljárás végeztével kérkedjen avval ami az Ő találmánya,mert amit itt olvastam, az nem az Ő találmánya ,nem az Ő szabadalma, weboldalon reneval.hu :
  6 hónap pénzvisszatéritési garancia nem létezik ,nem tartja be
  Sorolhatnám a problémákat talán mégegy apróság :
  Mit is csinál pontosan- lemásolja a technologiát , eladja sajátjaként- olyan gázszerelőkkel dolgozik akiknek nincsen meg a szakvizsgájuk kazántipusonként s talán a legföbb probléma sulyos életeket veszélyeztett :
  Nacsa Mihály nem rendelkezik gázszerelő,tervező végzettséggel ennek ellenére helyszineken kiadja magát ennek s szerel ,javit karbantart.
  Tisztelt Nacsa Mihály elég volt az átverésekből
  Christopher Dentali
  Los Angeles USA.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyollós szűzleányok és a drága fehér tea

Tanulságos megvizsgálni: az élelmiszer-szakboltok vagy a bevásárlóközpontok tudnak-e többet, jobbat… Tovább olvasom