Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Svájci zászló lobog a mórahalmi tanyán

Mórahalom - Az Alpok szülötte, de a szerelem a magyar pusztához köti a svájci André Eggenschwilert: földet művel, állatokat tart a Mórahalom melletti tanyán, ahol 17 éve él feleségével. Portájukon svájci zászló lobog. André szereti a pörköltet, a magyar sajtot és vajat azonban nem, a csokiról pedig csak annyit mond: az amott „egy kicsit más".
Svájci zászló lengedez egy tanyán a Bajai út mentén, Mórahalom határában. Egyelőre nem az alpesi ország nyitott hivatalos külképviseletet a Homokhátságon, bár a tulaj, André Eggenschwiler sokat tesz a semlegességéről világhírű államszövetség népszerűsítéséért. A férfi svájci, az Alpok szülötte, de a szerelem immár 17 éve a magyar pusztához láncolja.

– „Svájcban volt egy magyar származású barátnőm, miatta kezdtem az autóüzletnek" – meséli szinte hibátlan magyarsággal, utalva a rendszerváltás utáni évekre, amikor Svájcból hozott be Magyarországra használt autókat. Kezdetben egy 56-ban disszidált svájci magyar tolmácsolt neki, de szép lassan megtanulta nyelvünket.

André Eggenschwiler és felesége a mórahalmi tanya kapujában Fotó: Karnok Csaba
André Eggenschwiler és felesége a mórahalmi tanya kapujában
Fotó: Karnok Csaba

Későbbi magyar felesége abban a szegedi irodában dolgozott, ahol az ügyeit intézte. – Mindig jött kukucskálni, mikor ott voltam, én is felfigyeltem rá. Kiderült, összepasszolunk – meséli André, megemlítve: 1991 decembere óta együtt vannak.

A 62 éves férfi igazi világvándor: Szenegálban és Kanadában is élt – utóbbi országban két és fél évig. Most is kétlaki: „majdnem minden hónapban kinn voltam Svájcban, idén 7-szer vagy 8-szor" – ide köti előző házasságából született 3 gyermeke és 7 unokája –, de „nagyon jól érzem itt magam" Magyarországon. Ezt jelzi, hogy névjegykártyáján az Ungarn és a tanya szó is megtalálható.

Nem úgy, mint asztalán a magyar élelmiszerek. – Isznak egy jó finom német sört? – kérdi, s amíg hozza, körbenézünk: minden ételen német vagy olasz felirat, a vajon, a sajton is.

– „Gabor, egeszsegedre"! – mondja, mielőtt belekortyolnánk az édeskés nedűbe. A hazai kínálatból az Arany Ászokot issza csak meg, a keserűeket nem. – „Nagyon szeretem a magyar étel, de nem szeretem nagyon zsíros. Az íze nagyon finom például a bográcsos pörköltnek" – folytatja a vallomást, majd hozzáteszi: „az itteni teavaj nem annyira szeretem, a trappista sajt nekem mint rágógumi". Számára a legbüdösebb sajt a legjobb – ajánljuk neki a pálpusztait, s ő ígéri: „megkóstolom!" A svájci és a magyar csoki összehasonlításánál viszont diplomatikusan csak annyit jegyez meg: „hát, amaz egy kicsit más".

Nem megszokott látvány errefelé a svájci zászló Fotók: Karnok csaba
Nem megszokott látvány errefelé a svájci zászló
Fotó: Karnok Csaba

S ami még egyáltalán nem hasonlít? A politika. André Svájcban falusi képviselő volt. – „Elég sokat csináltam a politika, de ott teljesen más. A nép választja a képviselőt, felelősséggel tartozik neki, s erre vigyázni is kell. Ez a demokrácia. Svájcban sem minden arany, ami fénylik, de a direkt demokráciában például bármelyik új törvényről ki lehet írni népszavazást, ha összeszedik a megfelelő aláírást. Ott a népet nem lehet kikerülni" – mondja, megjegyezve, a rendszerváltás utáni Magyarország fejlődésével nem elégedett: „jól érzem itt magam, csak nagyon sajnálom, hogy a 18 év alatt nem tovább haladtunk".

De hol síeljen?

André a gerince miatt 50 százalékos rokkantnyugdíjas, de „valamit kell csinálni", ezért földet művel, állatokat tart a tanyán feleségével. Nincs közös gyermekük. A férfi azt mondja, a pusztának is megvan a szépsége, ám a dombos, hegyes vidékek kicsit hiányoznak neki. Az unokák kérdezgetik is: mikor megy végre síelni velük? Ezért biztosan vissza kell utaznia Svájcba.

Olvasóink írták

  • 2. Máán nem iszok! 2008. október 01. 09:43
    „Tudtam én, hogy az Arany Ászok a legjobb sör a világon! Minden héten elfogyasztottam kb 50-70 üveggel!!! Fostam is tőle rendesen, de az ára, íze verhetetlen!!!!”
  • 1. Mil 2008. október 01. 09:22
    „Ez érdekes. Ugyebár a svájciak megvették a magyar csokiipart, azzal reklámoztak is 1-2 terméket, hogy "Suchard" meg mittudoménmilyen recept alapján készül. De akkor ezekszerint ide a gagyit adják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műkincsek – cégnél

Szeged - A Tisza Volán Zrt. 1957-től folyamatosan vásárol festményeket Csongrád megyei alkotóktól,… Tovább olvasom