Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Svédországban gyógyít tovább Baláspiri Csaba

Csongrád megyei politikus is akad a külföldre távozó orvosok sorában. A fideszes Baláspiri Csaba, a megyei közgyűlés polgári frakciójának vezetője márciustól a svédországi Karlstad kórházának reumatológiai ambulanciáját vezeti – egy évig.
Baláspiri Csaba az itthoni orvosi fizetésének többszörösét keresi Svédországban egy évig Fotó: Frank Yvette és Schmidt Andrea
Először a jó fizetés miatt és az új szakmai tapasztalatok reményében vállalta el a munkát. Most már a többi körülmény is szimpatikus. Az ülésekre haza fog járni, Barcelonában tanul svédül.

A megyei közgyűlés egyik agilis politikusa, a polgári frakciót és az egészségügyi bizottságot vezető Baláspiri Csaba úgy döntött, orvosként márciustól Svédországban, Karlstad város kórházában dolgozik tovább, amely 150 kilométerre van Stockholmtól. Egy spanyol fejvadász cég révén került kapcsolatba a svéd intézménnyel. A kórház tavaly olyan magyar orvosokat keresett, akik legalább tíz éve gyakorolják hivatásukat, és 35-50 év közöttiek. Húsz jelentkezőt választottak ki az állásinterjúk során. A cég elvitte a kiválasztottakat a svédországi kórházba is, ahol kiderült, a húszból egy nem felel meg – jellemzően ő is azért, mert túlképzettnek bizonyult. A fejvadász cég négy hónapos svéd nyelvtanfolyamot szervezett a jelölteknek – Barcelonában, luxuskörülmények között. A családtagok is ott laknak az orvosokkal. A tanulás Svédországban fejeződik be.

– Március elsejétől kezdem a munkát, mint a reumatológiai ambulancia vezetője és orvosa, napi nyolc órában dolgozom, és egy nap hét, nem tévedés: hét beteget kell ellátni – sorolta lapunk kérdésére Baláspiri Csaba. – Mivel azt az uniós ügyeleti törvényt, amit itt nálunk nem alkalmaznak – amiért én is szót emeltem néhányszor –, ott gond nélkül betartják, egy hónapban kettőnél több ügyeletet nem vállalhatok. A fizetés a megbeszéltek szerint először bruttó 3500 euró lesz, majd három hónap után 5000 euró körül alakul. Ez többszöröse az itthoni jövedelmemnek. Amikor jelentkeztem az állásra, elsősorban ez motivált – most már viszont sokkal többet nyom a latban az a hozzáállás, az a megbecsülés, amit a cég és a svéd kórház részéről tapasztaltam.

Baláspiri helyzete más, mint a többi, külföldre kerülő kollégájáé. Mert míg családja hosszabb távra tervezi a svédországi életet, ő egy évig szeretne dolgozni abban a kórházban.

– Azért is megyek, mert az én szakterületemen, a reumatológiában jelentős változások várhatók. Ez részben az új módszereknek, részben egy új gyógyszercsoportnak köszönhető – mondja az orvos. – Abban a kórházban, ahol márciustól dolgozni fogok, az új módszerrel 1200 beteget kezelnek.

Amikor ismerőseinek elmondta, mi a terve, több kollégája is gratulált a
Baláspiri cseréje

Amit itthagy:
– a csanyteleki háziorvosi praxis
– a reumatológus szakorvosi állás a vasúti rendelőintézetben
– a sportorvosi poszt a Szeviép-Szeged női kosárlabda-csapatánál
– a heti 85-90 óra munka
Amiért itthagyja:
– a karlstadi kórház reumatológiai ambulanciájának vezetői állása
– a heti 42 óra munka
– a havi 5000 eurós (1,3 millió forintos) fizetés  
bátorságához, mert képesnek tartják Baláspiri Csabát arra, hogy ekkorát változtasson az életén. A jellemző magyar röghöz kötöttség miatt sokan, akik talán tudják is, hogy jóval többet keresnének, és orvosként az itthoninál nagyobb megbecsülésnek örvendhetnének, mégsem próbálják ki magukat.

Baláspiri egyébként erre az egy évre sem hagy föl a politikával: van internet, e-mail, telefon, tájékozódik az itthoni ügyekről, folyamatokról, tudja tartani a kapcsolatot a frakcióval, és az ottani szabadsága terhére eljön a megyei közgyűlés üléseire, természetesen a saját költségén.

Munkahelyéről fizetés nélküli szabadságra jött, nem akarja föladni itteni kapcsolatait. Hiszen ő, amellett hogy háziorvos Csanyteleken, reumatológus szakorvos Szegeden, a Vasútegészségügyi Kht. rendelőintézetében, és sportorvosa a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának.

A szakmai fejlődés és az anyagiak mellett ez az egy év a szakpolitikusnak is jól jön. Lesz mihez viszonyítani a magyar egészségügyet – amelyben persze egészen közelről is talál épp elég hibát.

– Molnár Lajos nemrég azt nyilatkozta, jót tesz az ország imázsának az, ha magyar orvosok vállalnak munkát külföldön. Ezt így is meg lehet közelíteni – meg úgy is, hogy a magyar állam költségén képzett orvosok tudása a német, angol, svéd egészségügyet szolgálja. El lehet gondolkodni azon, hogy mi vezetett idáig – von mérleget Baláspiri Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel százezer hozzászólás honlapunkon

A belpolitikai események foglalkoztatták leginkább 2006-ban a Délmagyarország honlapjára látogató… Tovább olvasom