Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Sydneyből is nézik Chagallt

Sydneyből is érkeztek látogatók a szegedi Chagall-kiállításra, ami iránt egyre nő az érdeklődés. Tegnap egymást váltották a diákcsoportok a várban, ahová egyszerre csak 40-45 embert tudnak beengedni.
Fotó: Frank Yvette
Nincsenek ugyan több száz méteres sorok a szegedi vár előtt, nem kell hosszú ideig várakozni, de már tegnap is érezhető volt: egyre nagyobb az érdeklődés a Chagall-tárlat iránt. Szombaton 499, vasárnap 503 látogatója volt a kiállításnak, és mert szükség volt rá, a nyitvatartási időt is meghosszabbították egy órával. Hét végén inkább a családokra számítanak, tanítási napokon viszont a diákcsoportok vannak többségben.
Máris olyan sok iskola érdeklődik, hogy a múzeum igazgatója azt javasolja, a korábbi információkkal szemben mégis előre kérjenek időpontot a csoportok számára, hogy tervezhetőbb, gördülékenyebb legyen a beléptetés. A francia partnerek által szigorúan előírt páratartalom és hőmérséklet biztosítása érdekében egyszerre ugyanis legfeljebb 40-45 személyt tudnak beengedni.

– Volt már olyan látogatónk, aki leült a székre, és két órán át csodálattal nézte az olajfestményeket, viszont akadt olyan is, aki néhány perc múlva kiment, és azt írta a vendégkönyvbe: ő ennél nagyobb alföldi festőt is ismer – árulta el Vörös Gabriella, aki szerint nincs ezzel semmi baj, különböző lehet az ízlésünk. A múzeum igazgatója azt reméli, az október végi zárásig lesz annyi látogató, hogy megtérül a kiállítás megrendezésére fordított összeg – amit egyébként ma még nem tud pontosan meghatározni. Ha fűteni is kell majd, növekedhetnek a költségek.

Iskolai csoportok sora érkezik a kiállítóhelyre. Fotó: Frank Yvette
– Magyarországon nincs olyan jelentős Chagall-gyűjtemény, amit bármikor megnézhetnénk, ezért ki kell használni a lehetőséget, hogy Szeged elsőként mutatja be ezt az anyagot. Chagall művészete arra is jó példa, hogy a formai újítások mellett lehet párbeszédet folytatni a közönséggel a közösségért – mondta Kovács Keve üvegtervező grafikusművész, aki tegnap délelőtt rögtönzött művészettörténeti órát tartott rajz szakos főiskolai hallgatókból álló csoportjának.

– Van ugyan egy-két festménye a városi galériában is, de tudomásom szerint odahaza, Sydneyben még sohasem rendeztek önálló Chagall-kiállítást, ezért feltétlenül meg akartam nézni a szegedi tárlatot. Nekem a három olajkép tetszik legjobban – vallotta be Dévényi Éva, aki férjével Ausztráliából érkezett rokonlátogatóba, és tüzetesen végignézte a litográfiákat.

– A kórházban is beszélgettünk róla a kollégáimmal, hogy egy ilyen világhírű művész munkáit nem láthatjuk mindennap Szegeden. Ma szabadnapos vagyok, ezért eljöttem megnézni. Remélem, megéri majd, mert a fizetésemhez képest kicsit drágának tartom az 1500 forintos belépőt – mondta a pénztárból jövet Keresztúri Tóth Attiláné a 2-es kórház sebészeti osztályának ápolója.


Kass Jánost is inspirálta

„Kiváló grafikus barátom, Glück Félix, aki 1956-ban hagyta el Magyarországot és Angliában telepedett le, Chagallék közeli barátja volt. Ő tervezte a Chagallról készült kötetet is, ami nagy szenzációnak számított a hatvanas évek elején. Komoly áldozatok és erőfeszítések árán akkoriban jutottam ki Franciaországba, és Félix megbeszélte Chagallékkal, hogy fogadjanak Nizza melletti nyüzsgő házukban, amelyben több műterem is volt. Egy egész délutánt tölthettem Chagallal, aki pici emberke létére dinamikus, örökmozgó, kortalan művész volt. Ez a találkozás, az ő hihetetlen gazdag Biblia-anyaga inspirált arra, hogy a magam Biblia-sorozatát elkészítsem." 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törött bokával érkezett haza Karcsika édesanyja

Isztambulban vasárnap megtámadták és kirabolták Bogosné Papp Edinát. Az asszony súlyos sérüléseket… Tovább olvasom