Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Szabad az út a rakparton

Elkészült a szegedi partfal helyreállítása. A rakpart újra két sávban járható. Az árvízkárok javítása a klinikáknál folytatódik majd.
Tegnap már megszűnt a torlódás a rakparton. Fotó: Schmidt Andrea
Százmillió forintot biztosított a szakminisztérium a tavaszi árvíz okozta károk helyreállítására. A kivitelező Szeviép Zrt. augusztus közepén kezdte el a partfaljavítást a szegedi rakparton. A legnagyobb munkát a Roosevelt térnél, a múzeum előtti és a Belvedere melletti falrészen végezték. A javítás miatt szakaszosan lezárták a rakpart egy sávját – munkakezdés előtt és délután kilométeres dugók alakultak ki a Tisza-parton.

– Rosszabb állapotban találtuk a betonpanelek alatti régi téglafalat és a töltést, amikor feltártuk, ezért lassabban haladt a javítás – magyarázta a kéthetes csúszás okát Kozák Péter, a beruházás létesítményfelelőse, az Atikövizig osztályvezetője. Kibontva a lépcsőket és a partfalat járatokat találtak a felszín alatt, sőt a Roosevelt térnél egész barlangot mosott ki a víz. Ott egy mindössze húsz centiméteres csövön keresztül harminc köbméternyi betont nyomtak be a tér alá. Ahol szükséges volt, kibélelték a töltést, cserélték a homokpaneleket, pótolták a több mint százéves eredeti téglafal szétmállott építőköveit, és új betonlapokat öntöttek a külső borításához. Helyreállították a töltés mentén megsüllyedt járdákat és lépcsőket.

– A tavaszi rekordárvíz előtti állapotot ezzel visszaállítottuk, de jövőre hasonló áradáskor ugyanilyen védelmi munkára számíthatunk – hangsúlyozta a létesítményvezető. Most ugyanis csak a legszükségesebb javításokat végezték el. Az egész partfal rossz állapotban van, felújítására forint milliárdokat kellene költeni. Kozák Péter elmondta: még egy, a partfal hibalistáján szereplő részt ki tudnak javítani. Ez a rakpart közlekedését már nem érinti. Ott már összepakoltak, tegnap már visszaadták az autósoknak a teljes úttestet.

A javítást a Szeviép az alsótelepi szennyvízátemelőnél folytatja a klinikáknál. A feltárást a jövő héten elvégzik, és kiderül, mit rejt pontosan a föld mélye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 64 vármegyés Toroczkai pereskedik igazáért

Titkosszolgálati módszerekkel akarták megakadályozni, hogy Pozsonyba jusson, majd rabosították… Tovább olvasom