Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Szabadidőpark lesz a Partfürdőből

Megkezdődtek a karbantartási munkák a szegedi Partfürdőn, ahol idén már nem működhetnek a nagymedencék. Egy jogszabály szerint januártól már csak vízforgatósokban lehet fürdeni, ezt viszont árterületen értelmetlen kiépíteni. Lebontják az életveszélyes körkabinokat is.
Mivel idén elmaradt az elhúzódó és magas vízszinttel járó tavaszi áradás, elkezdődhettek a karbantartási munkák a szegedi Partfürdőn. Mint Bánáti Antal, a Szegedi Fürdők Kft. igazgatója elmondta, a legfontosabb feladat jelenleg az, hogy az üdülőházak és egyéb vendéglátóegységek mielőbb megfelelő állapotba kerüljenek. Az itt működő kempinget már május közepén szeretnék megnyitni, ugyanis számos helyfoglalást jelentettek be erre az időszakra.

Átvizsgálják, ha szükséges, javítják az elöregedett, gyenge műszaki állapotú vízellátórendszert, és pár százezer forintból kicserélik a több évtizedes elektromos légkábelrendszert. Mivel tavaly a Partfürdő szükséges földmunkáit – a hordalék és az iszap eltakarítását – már elvégezték, idén egy vízelvezető rendszer kiépítését tervezik.
A tavalyi rekordárvízben súlyosan megrongálódott és életveszélyessé vált a Partfürdőhöz szervesen kötődő négy körkabin-épület – ezért le kell őket bontani. A hatvanas években felhúzott épületek helyére családi pihenő, étkező kerül, asztalokkal, padokkal.

A Partfürdő töltő-ürítő rendszerrel működő nagymedencéiben azonban idén már nem csobbanhat senki, ugyanis egy januártól hatályos jogszabály szerint már csak vízforgatós medencét lehet üzemeltetni. Mint az igazgató elmondta: sem műszakilag, sem gazdaságilag nem oldható meg, hogy a két ötvenméteres medencét vízforgatóval lássák el. Ugyanis árterületen vannak a medencék, egy-egy áradás után pedig rengeteg pénzbe kerülne a beépített rendszerek javítása. Információink szerint csak a két medence felszerelése vízforgatóval százmilliós tételt jelentene. A Dóra-gyógyvízzel töltött termál ülőmedence ugyanakkor továbbra is működik, a jogszabály ezeknél nem ír elő kötelező vízforgató rendszert.

Az utóbbi másfél-két évben egyébként összesen 8 szegedi medencét láttak el vízforgatóval. A vezető szerint bár a Partfürdő két medencéjét nem üzemeltethetik, a teljes újszegedi komplexumban elegendő vízfelület lesz a vendégeknek. A Partfürdő szabadidőparkként vagy kempingként működhetne, csökkentve a SZUE zsúfoltságát is. A két fürdő közötti átjárót június elején megnyitnák, és egy jeggyel is látogatható lesz mindkét terület.

Lesz viszont vízforgató a SZUE – hivatalos nevén Ligetfürdő – gyermekmedencéjében és dögönyözőjében mintegy négymillió forintból, valamint a Sziksósfürdőn lévő gyermekmedencét is felszerelik ezzel. A Ligetfürdőben április 23-án kezdik az úszómedencét fedő sátor bontását, emiatt május 1-jéig zárva tartanak. Ha az időjárás engedi, májustól várja a vendégeket a SZUE.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taj-kontroll – adatok nélkül

Tegnaptól kell taj-kártyájuk alapján ellenőrzni a betegeket: fizetnek-e utánuk egészségbiztosítást.… Tovább olvasom