Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Szabadtéri a színfalak mögött: 70-80 ember szolgál ki egy előadást

Benéztünk a szabadtéri kulisszái mögé, hogy megtudjuk, mekkora munka folyik a háttérben, és hány ember dolgozik közvetlenül egy-egy előadás kiszolgálásán. Már a Tévedések vígjátékát próbálják a Dóm téren, amelynek pénteken lesz a bemutatója.
Még soha nem jártam a konténervárosban. Pedig ez a szíve és a lelke a szabadtérinek. Itt futnak össze a szálak, mint a tej. Itt jelezte csütörtök este a kelléktárvezető a műszaki vezetőnek, hogy kellene egy 10 kilós dinnye a Tévedések vígjátékába. De ne szaladjunk annyira előre. Kezdjük a legelején.

5 hét alatt felépítik, 2 hét alatt lebontják

Magyarország legnagyobb befogadóképességű színházi játszóterét 50 ember építette fel 5 hét alatt. Május elején foglalták el a munkások a 12 ezer négyzetméteres Dóm teret.

– Előbb a színpadot és a két világítási tornyot állítottuk fel, ahol Szeged napján még koncerteket rendeztek, és csak után építettük fel a nézőteret és a nézőtér mögötti 16 méteres tornyot. Ezzel párhuzamosan húztuk fel a Rerrich Béla téren a konténervárost, hivatalos nevén művészeti és műszaki kiszolgáló egységet – tájékoztatott Várkonyi Miklós. A szabadtéri műszaki vezetőjének elmondása szerint csapata már évek óta együtt dolgozik, és nemcsak az építés és a bontás a feladatuk, de az infrastruktúra üzemeltetése is. Elmondta, miután augusztus 22-én lemegy az utolsó előadás, rohamtempóban bontani kezdik a színpadot, a nézőteret és a konténervárost. Szeptember 7-éig végezniük kell a munkával, mert rá pár napra már kezdődik a Bortér a Dóm téren.

Egy perc, és helyére kerül. Fotó: Karnok Csaba
Egy perc, és helyére kerül. Fotó: Karnok Csaba

A díszletesek, mint élő motorok

A biztonságiak vezetőjének Bodrogi a kedvence

Dobó András 8 éve dolgozik a szabadtérin. A biztonsági szolgálat vezetője elmondta, már májusban felvonulnak, és az építkezésen telephelyőrzést végeznek, majd miután minden megépül, és elkezdődnek a próbák, már a rendezvény biztosítása a feladatuk. Elmesélte, tavaly Gérard Depardieu-től, akit árnyékként kísért a szabadtérin, kapott egy dedikált pólót. A fesztiválon eddig fellépett híres színészek közül egyébként Bodrogi Gyula a kedvence. Gémes Ferenctől, a Profi biztonsági cég ügyvezetőjétől megtudtuk, a főpróbákon és az előadásnapokon 21 őr biztosítja a szabadtérit. „Minden pozícióba megfelelő emberek kerüljenek, akik felett legyen kontroll. Ez az alap" – válaszolta Gémes arra a kérdésre, hogyan küszöbölik ki, hogy többé ne sétálhasson fel senki akadálytalanul a színpadra, mint ahogy az az Abigél bemutatóján történt.

Szabó Károly színpadmester telepedik le mellénk a büfében. Hogy mi a színpadmester feladata? – Kitalálni a rendező gondolatait – mondta mosolyogva. Szabó Károly és húsz embere szállítja, állítja fel, rendezi és működteti a díszletet. Elmondta, a Mamma Mia! ABBA-musicalben sokkal nagyobb szerepük volt a díszleteseknek, mint Shakespeare Tévedések vígjátékában, amit pénteken mutatnak be.

– A Mamma Mia!-ban 26-an dolgoztunk a pesti kollégákkal. Volt olyan, hogy egyszerre 6-8 díszletelem is mozgott a színpadon, és csak azt oldották meg elektromosan, amikor a hajó beúszott. A többi elemet élő motorként mozgatták a díszletesek – magyarázta a színpadmester, aki 21 éve dolgozik a szabadtérin. Elmondta, az első munkája, a Miss Saigon volt számára a legnagyobb kihívás és megmérettetés. De nagy feladat volt a Nabucco nagy lépcsője és Az ember tragédiájának 15 méter magas és 30 méter széles pergamentekercse is.

Ekkor lépett az asztalunkhoz Csikós Zoltán, aki közölte a műszaki vezetővel, hogy kellene egy 10 kilós dinnye a darabba. – Ki akarják próbálni, késsel eszik meg – mondta a kelléktárvezető, akitől megtudtuk, a Tévedések vígjátékában nemcsak dinnyét, de kolbászt és almát is esznek a szereplők. Várkonyi Miklós engedélyezte, hogy beszerezzék a fogyóeszközt, és Csikós Zoltán már sietett is tovább a dolgára.

– Mindennek stimmelnie kell ahhoz, hogy jó legyen az előadás, a díszletnek, a kellékeknek, a világításnak, a hangnak, a jelmezeknek és a frizuráknak. Ez óriási együttműködést igényel. Egy-egy előadás közvetlen kiszolgálásán 70-80 ember dolgozik – mondta Várkonyi Miklós, aki elárulta, A nyomorultakban 1000 jelmez lesz.

Szalkó András régi motoros. A statiszta a Mamma Mia! egyik díszletében pihent a kulisszák mögött. Fotó: Karnok Csaba
Szalkó András régi motoros. A statiszta a Mamma Mia! egyik díszletében pihent a kulisszák mögött. Fotó: Karnok Csaba

Napi harminc kilométert fut az ügyelő


Bacsa Erika ügyelő 81 szereplővel, köztük 64 statisztával dolgozik a Tévedések vígjátékában. Hangsúlyozta, nem csupán azért nehezebb a szabadtérin ügyelni, mint a kőszínházban, ahol már több mint tíz éve dolgozik, mert több szereplőt kell mozgatni, de a próbaidő is sokkal rövidebb a Dóm téren. – Sok a tömegjelenet a Shakespeare-darabban, meg kell tölteni élettel a teret. Ebben játszik nagy szerepet a statisztéria – mondta Bacsa Erika. Mi történik, ha valaki az ügyelő hívására nem jelenik meg a színpadon?

Átváltozás. Itt még Jakab Tamás, de mindjárt Baltazár, a kereskedő lesz belőle. Fotó: Karnok Csaba
Átváltozás. Itt még Jakab Tamás, de mindjárt Baltazár, a kereskedő lesz belőle.
Fotó: Karnok Csaba

– Vannak statiszták, akik nem annyira rutinosak, kiülnek a nézőtérre, nem reagálnak a hívásra. Ilyenkor rohanok hozzájuk a takarásból. Próbaidőszakban megvan a napi 30 kilométerem – mondta nevetve. Hozzátette, Király Ancsa főügyelőnek a forgók kezelése a feladata, ami nagy technikai kihívást jelent.

Abban mindenki egyetértett, amikor elindul az előadás, az ügyelő az úr, hiszen ő tartja kézben a szálakat, amelyek, mint írtuk, összefutnak, mint a tej.

A Tévedések vígjátékának központi díszlete. Statiszták a színpadon, munka közben. Fotó: Karnok Csaba
A Tévedések vígjátékának központi díszlete. Statiszták a színpadon, munka közben. Fotó: Karnok Csaba

Török fürdő, erotikus vacsora


Török fürdő, erotikus vacsora, szaunának beillő öltöző. A szabadtéri konténervárosában jártunk.

– Most hárman vagyunk, de az Álarcosbálon négyen dolgoztunk. Ha beázik valamelyik mikroport előadás közben, akkor rohanunk, és azonnal kicseréljük akár a színpad szélén. Két nap alatt kellett megtanulnunk a teljes gárdát, hogy hatékonyak legyünk – avatott be csütörtök este a mikroportosok kihívásokkal teli mindennapjaiba Német Zita és Détári Éva.
A kulisszák mögött a Mamma Mia! egyik díszletében Szalkó András statiszta pihent. A meleg ellen saját készítésű itallal küzdött. Fél deci almaecet, egy púpozott kanál konyhasó, egy kis kanál vegyes virágméz alaposan elkeverve két deci hideg vízzel. – Mintha infúzió volna. Minden fontos dolog – só, cukor, vitaminok – benne van – mondta. Szalkó András régi motoros, a nyolcvanas évek elején Jevgenyij Jevgenyjevics Nyesztyerenkó operaénekessel lépett egy színpadra Mikhail Ivanovich Glinka Ivan Szuszanyin című négyfelvonásos operájában.

Szendvics, kávé, sör, bor. Minden kapható a szabadtéri büféjében.Fotó: Karnok Csaba
Szendvics, kávé, sör, bor. Minden kapható a szabadtéri büféjében.Fotó: Karnok Csaba

– Szívesen jönnék gyakrabban, mert elismert művészeket ismerhet meg az ember. Persze nem zavarjuk őket, nem megyünk oda hozzájuk, mert tudjuk, hogy elfoglaltak – magyarázta.

Egy fiatal statiszta azt mondta, a vállán nyugvó felelősséget élvezi a legjobban. – Ha elcseszem, dominóként borulhat a jelenet.

– Jelen pillanatban a jég és a víz fogy a legjobban, később a kávé – mondta Józsa Zsombor, a büfé üzemeltetője. A konténervárosban lévő büfé árai a város többi kocsmájához hasonlatosak. Egy korsó Ászok 350, a kávé 180, a szóda decije 50 forint. Megtudtuk, a Mamma Mia! ideje alatt alkoholtilalom volt, de amúgy sincs nagy piázás.

Verik a blattot. Statiszták kártyáznak a szabadtéri büféjében. Fotó: Karnok Csaba
Verik a blattot. Statiszták kártyáznak a szabadtéri büféjében. Fotó: Karnok Csaba

Szabó Győző, aki kereskedőt játszik a Tévedések vígjátékában, a Burger Kingig sétált vacsoráért, amit a büfében fogyasztott el. Bezerédi Zoltán az ékszerészt alakítja a Shakespeare-darabban, ő a büfében vásárolt rántott húsos szendvicset majszolta.

– Kérem a színművészeket portozni – hangzott az ügyelő utasítása nem sokkal hét óra előtt. Véget ért az egyórás csendszünet, elkezdődött a próba.
Megérkezett Jakab Tamás, aki Baltazárt alakítja a darabban. A szegedi színház színművésze nem sokat időzött a konténeröltözőben, ami nem csoda, mert még este is mellbevágó és elviselhetetlen volt a hőség. A ventilátor csak a forró levegőt kavargatta.

– Gyertek be, üljetek le! – invitált öltözőjébe. – Jó meleg van, mi?
A hangbeállás közben a statiszták a büfében kártyáztak, pizzáztak – jól érezték magukat.

A Második Kereskedő szerepében Szabó Győző. A Burger Kingből hozott vacsorát. Fotó: Karnok Csaba
A Második Kereskedő szerepében Szabó Győző. A Burger Kingből hozott vacsorát. Fotó: Karnok Csaba

– A török fürdőhöz kérem a szereplőket, táncos fiúkat, statisztákat, fürdővendégeket – érkezett az újabb utasítás a legfelsőbb szintről, az ügyelőtől.

Később elpróbálták az erotikusvacsora-jelenetet is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mindig a legolcsóbb a befutó

A politika azt ígéri – az érintettek azt is remélik –, hogy ezáltal több munkához jutnak… Tovább olvasom