Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Szabadtéri mise Zsombón jégverés ellen

Zsombó - Szabadtéri szentmisével tartják távol a zsombóiak a jégverést. Évszázados hagyományt tartanak életben a lápastói búcsúval, amelyet a pünkösd utáni első vasárnap rendeznek meg.
Harang áll már több száz éve a zsombói tanyavilág közepén, amelynek különleges jelentősége van. Annak idején az éjjel-nappal őrt álló csőszök kongatták, ha gyűltek a viharfelhők: ezzel akadályozták meg a jégverést.

Az 1800-as évek végétől már misét is tartottak itt a Lápastó Hegygazdaság gazdái. Azért találkoztak a kereszt és a harang előtt, hogy megkapják Isten kegyelmét és áldását munkájukhoz. Ezt a hagyományt őrzik azóta is a zsombóiak: szentháromság vasárnapján a harang tövében minden évben szabadtéri fogadalmi szentmisét tartanak, amely egyedülálló az Alföldön.

– A környékbeliek számára ez esemény, így aki csak tud, eljön – mondta Mádi György plébános. Tegnap közel kétszázan gyűltek össze a barackosokkal körülvett misézőhelyen: a legelszántabbak gyalogosan, énekelve közelítették meg a faluközponttól 4 és fél kilométerre lévő emlékhelyet.

Évszázados hagyomány a lápastói búcsú. Fotó: Frank Yvette
Évszázados hagyomány a lápastói búcsú.
Fotó: Frank Yvette

– Mindössze egyszer nem tartották meg itt a fogadalmi misét: 1928-ban, amikor felavatták Zsombó központi templomát – mesélte Pancza István, az egyházközség képviselő-testületének világi elnöke. – Az volt az egyetlen év, amikor a jég elverte a termést.

A szentmise így azóta soha nem marad el, és a mai napig ezzel a jégűző haranggal kezdődik, amelyet tegnap Kaszás Imre kongatott. Ő volt az utolsó harangozó, aki még annak idején „viharjelző szolgálatban" állt. Azóta a kegyhely jelentősen átalakult: 2008-ban felújították, és fedett misézőhelyet alakítottak ki rajta. A hívek azonban továbbra is a szabad ég alatt ülnek vagy állnak, ami azonban soha nem jelentett még gondot, hiszen ezen a napon mindig szikrázó napsütés fogadja a zsombóiakat.

Olvasóink írták

 • 11. robagta 2010. június 02. 22:22
  „Sajnos a cikk figyelemfelkeltő címe megtévesztő. Az egyházközség nem azért tartotta a misét, hogy ezzel mint egy ellenszerrel kivédje a jégesőt. Attól, még hogy valaki hívő és imádkozik, még nem feltétlenül hülye.
  Amikor a vallásos ember kérését Isten elé tárja, kifejezi azt, hogy rábízta magát arra a legfelsőbb létezőre, akinek a saját létét is köszönheti. Ez nem azt jelenti, hogy ölbe tett kézzel várja a kérése eredményét. Éppen ellenkezőleg: megtesz mindent, ami rajta múlik, de tisztában van azzal, hogy a Teremtője nélkül semmit sem ér a fáradozása.
  Ez a szokás, melyről a DM írt nem a Parttalan által említett elnök találmánya. Ezt a hagyományt az ott élők hite és Istenre hagyatkozása hozta létre és tartotta életben. Ezek az emberek akkor is ott imádkoztak, amikor nem kapott nyilvánosságot és csak 20-30 ember jött össze. S ezek az emberek nem ölbe tett kézzel várták az isteni áldást, hanem keményen dolgoztak, s munkájukhoz Istentől kértek erőt és áldást. Ha mégis jött a jégeső nem a papban, a szentmisében vagy az ima meg nem hallgatásában keresték a hibát, hanem próbáltak talpra állni.
  Sajnálom, hogy Zsombónak e réges-régi szokása nem csodálatot és tiszteletet ébreszt, hanem gúnyolódás tárgya lett.”
 • 10. Parttalan 2010. június 01. 22:54
  „5. jozko 2010.05.31. 13:58
  "A vallásszabadság híve vagyok! De inkább imádkozzanak a hívők lelki pásztoraikkal együtt"

  Segítenél megértenem?
  Akkor most diszjunktív vagy konjuktív a kapcsolat?
  A vallásszabadság alatt a nem vallásosság megengedését érted, vagy a különböző vallások közötti választás lehetőségét?”
 • 9. Parttalan 2010. június 01. 22:40
  „Hölgyeim és Uraim!

  Az egyházközség világi elnöke mielőtt Torgyán huszár és FkGP szegedi cipőkereskedő lett volna -(aki nem amnéziás az még emlékezhet a pártirodai balhéra) -echte egyenruhás munkásőr volt.
  Később többeknek szemet szúrt, hogy a vasárnapi szentmisére nem üres kézzel, de a nagyobb nyomaték kedvéért bibliával a hóna alatt közlekedett.
  Erre most itt a jégeső elhárító fogadalmi szentmise.
  Kész beszarás!”
 • 8. saturnus 2010. június 01. 08:29
  „mazsolaszolo mostmár orbán a hibás mert nem jár közben a fentieknél,hogy ne legyen már ennyi kártétel az országban.Hogy időben tudjanak gátat építeni az emberek hogy hól lessz a víz ami kilép a medréből.”
 • 7. ráérő 2010. május 31. 20:34
  „A harangokrol olvasva egy sosem hallott mondatra találtam ,.."Eddig legrégibbnek ismert harangunk a Szeged melletti Kereset pusztán került elő. ..." azt sem tudom hol van Kereset puszta ,de erröl a harangrol sem tudok semmit..ha valakinek van bármi infoja : Irja meg!”
 • 6. gumikacsa111 2010. május 31. 14:09
  „Beszarás!!!!!!!!!”
 • 5. jozko 2010. május 31. 13:58
  „A vallásszabadság híve vagyok! De inkább imádkozzanak a hívők lelki pásztoraikkal együtt, mint a zavaros világvége teóriák terjedjenek az emberek között. A hit egyébként nem lebecsülendő ajándék! Ha mást nem , összetartja az embereket-ha mégis bekövetkezik a baj. Az ezüst-jodid, vagy más esőhajtó rakéták meglehetősen környezetszennyezőek, a telepítésük, üzemeltetésük nem olcsó. A túlzottan matariális szemlélet nem fér össze ezekkel az istentiszteletekkel.A katasztrófális időjárásváltozás, az ökológiai katasztrófák okai egyébként a matariális szemléletű, környezetpusztító , civillizációs gondolkodásba és életmódba gyökereznek. A vallás / a legtöbb valás/ ilyen tekintetben mértékletességre int!”
 • 4. mazsolaszolo 2010. május 31. 13:24
  „Mindig megdöbbenek, hogy milyen idióta emberek vannak. Ahelyett, hogy TENNE azért, hogy ne essen a jég - pl. uniós pályázatból jégelhárító rakéta telepítése - azt várja, hogy majd csak tevŐDIK valami. Ha legközelebb szétveri a jég Zsombó környékét, akkor ki lesz a felelős? A pap, mert nem jól celebrálta a misét, vagy Isten, mert momentán épp szabadságon volt és nem hallgatta meg a fohászokat? A hit jó dolog, de nem helyettesítheti az emberi akaratot és a cselekvést.”
 • 3. petrov 2010. május 31. 11:41
  „Hmmm...:)”
 • 2. bélás 2010. május 31. 11:12
  „azért még vannak közösségek, és emberi tulajdonságok”
 • 1. gróf 2010. május 31. 09:56
  „Ez hatásosabb mint a biztosítás?

  nevethetünk a primitív afrikai törzseken akik esőtáncot járnak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első lett az algyői népszínház

Algyő - Az Ages Quod Agis szolgáltató és információs központ a Szegedi Tudományegyetem kulturális… Tovább olvasom