Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Szabadzene a Szent István téri víztoronyban

Szeged - Szombat este egy igazán különleges helyszínen rendez koncertet egy különleges zenekar. A szegedi S8 Improv Kollektíva 9 órától a Szent István téri víztorony belsejében lép fel - a koncertről hangfelvétel is készül.
A 2006 szeptembere óta működő szegedi S8 Improv Kollektíva szó szerinti szabadzenét játszik: a totális improvizációk során létrehozott hangfolyam két elektromos gitár, asztalra fektetett bemikrofonozott hegedűk és ütőhangszerek, illetve hétköznapi háztartási tárgyak apró zajaiból, neszeiből áll össze, amit esetenként talált hangok minimálisan szerkesztett montázsa egészít ki.

A jelenleg öt taggal működő formáció számára ritkán léteznek előre meghatározott tematikus irányvonalak, a tagok játékát inkább a rendelkezésre álló tárgyak hangjainak kimerítő feltérképezése, illetve ezen hangokkal való ad hoc-szerű építkezés, önfeledt játszadozás jellemzi.

Az improvizációs csoport 2008 szeptemberében adott már egy konceret a víztorony gyomrában. Fotó: Meisner Miklós
A zenekar tavaly ősszel adott már egy konceret a víztorony gyomrában.
Fotó: Meisner Miklós

A kollektíva kedveli a privát és nyilvános zárt terek akusztikus feltérképezését, átalakítását: a zenészek minden helyszínt, akusztikus közeget új kihívásnak tekintenek. Az elmúlt két évben játszottak már többek között a budapesti Merlin Színházban, a kecskeméti planetárium kupolatermében, a szegedi Régi Zsinangógában, illetve a pécsi volt Zsolnay gyár laboratóriumában.

Az improvizációs csoport 2008 szeptemberében adott már egy konceret a Szent István téri víztorony gyomrában, most azonban koncertfelvétel formájában rögzíteni is szeretné a hely különleges atmoszféráját, akusztikáját.

A szegedi S8 Improv Kollektíva szó szerinti szabadzenét játszik. Fotó: Meisner Miklós
A szegedi S8 Improv Kollektíva szó szerinti szabadzenét játszik.
Fotó: Meisner Miklós

Ahogyan azt a csoport neve is jelzi, a formáció fellépéseit Szokol Szilárd – a legmondernebb videóanimációknak és számítógépes grafikáknak fityiszt mutató – super 8mm-es filmvetítései egészítik ki, melyek a professzionális és amatőr S8-as filmkultúra legkülönbözőbb leleteit vonultatják fel.

Olvasóink írták

 • 4. KolomparBeyonce 2009. augusztus 22. 18:59
  „Egy kis kreativitas, szivesen belehallgatnek. Sajnos 7 eve sulyos hallasserulest szenvedtem, azota szinte tokeletesen suket vagyok :-(”
 • 3. flexapja 2009. augusztus 22. 18:01
  „:)))”
 • 2. flexapja 2009. augusztus 22. 15:23
  „moderálva sértő”
 • 1. flexsnake 2009. augusztus 22. 15:15
  „NA ez érdekes lesz :D Dm csinálj már videót mert a toronyba mégsem mehet be mindenki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Besurranó tolvajokat fogtak Szegeden

Szeged - Két szegedi családi házból próbált értékeket eltulajdonítani egy román és két magyar… Tovább olvasom