Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Szabályosan parkolt, mégis megbüntették

Szeged - Harmincezer forintra bírságoltak meg egy szegedi férfit a rendőrök a Fekete Sas utcán, mert szerintük rossz helyen parkolt. Az egyenruhások beismerték, hogy tévedtek: a károsult hamarosan visszakapja a pénzt. Az „5 méteres szabályra", de a közúti jelzésre is figyeljünk!
– Szegeden a Fekete Sas utcán parkoltam, az U alakú házzal szemben, amikor megbüntettek a rendőrök. Nem az én autóm volt az utolsó a sorban, mellettem még egy kocsi állt. Nem hagytam annyiban az ügyet, bementem a kapitányságra, ahol megmutatták a kocsiról készült felvételeket. A rendőrök arra hivatkoztak, hogy a KRESZ szerint az útkereszteződések széleinek metszéspontjától számított 5 méteren belül nem lehet parkolni – az ominózus rész pedig útkereszteződésnek számít. Azt tanácsolták ne is próbáljak meg fellebbezni, úgysem úsznám meg a bírságot – panaszolta a szegedi férfi, akit nevezzünk Péternek. Mivel hitt a rend őreinek, befizette a kiszabott összeget: 30 ezer forintot.

Tévedtek azonban az egyenruhások, derült ki, mikor kérésünkre utána nézett az ügynek Szenti Szabolcs. A Csongrád Megyei Rendőr Főkapitányság sajtószóvivőjétől megtudtuk: általánosságban érvényes ugyan az „5 méteres szabály", de csak „ha a közúti jelzésből más nem következik". A fenti esetben, vagyis a Fekete Sas utcán jól láthatóak a felfestett csíkok. A tévedést a rendőrség beismerte, Péternek hamarosan visszaadják a pénzt.

A szegedi U alakú házzal szemben, a második kijelölt parkolóhelyen állt Péter. Fotó: Segesvári Csaba
A szegedi U alakú házzal szemben, a második kijelölt parkolóhelyen állt Péter.
Fotó: Segesvári Csaba

Előfordul azonban, hogy ha nincs burkolati jel, az autós lesz figyelmetlen. Szegeden több olyan kereszteződést is találtunk, ahol a gépjárművel szabálytalanul álltak. Például hiába magaslik parkolótábla az Arany János és a Dózsa utca sarkán, nem állhatunk meg bárhol. A színház irányába közlekedő trolimegálló felőli oldalról például előszeretettel szállítja el a pókos autó az 5 métert be nem tartó gépjárműveket. Nem árt ügyelni a Fekete Sas utca Kígyó utca sarkánál sem – ott is ugyanez a helyzet. De a gyalogos-átkelőhelyeknél is fontos az óvatosság. Parkolóhely-keresés közben hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a KRESZ szerint tilos megállni a zebra előtt 5 méterrel. A szabályozás nemcsak a személygépkocsikra, hanem motorokra és a biciklikre is vonatkozik. Így például mielőtt az Oskola utcai Alabárdos étterem elé parkolnánk, előbb saccoljuk meg és tartsuk be az 5 méteres távolságot a zebrától.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. DMagóg 2009. június 05. 18:43
  „61. Felx!

  Uram! Ha maga mondja.”
 • 61. flexsnake 2009. június 05. 18:26
  „60. ha nem pazarolnának akkor is fizetni kellene a parkolásért. Indok mindig van hogy fizetni miért nem akar az ember. De a parkolóhelyet igénybe veszi, tehát fizessen. VAgy járjon gyalog. Tömegközlekedéssel. Biciklivel. VAn eladó rollerem is :D”
 • 60. DMagóg 2009. június 05. 17:09
  „58. Flex!

  Tény, hogy úgy van, ahogy írod! Van akinek tetszik, van akinek nem! Ha jól gazdálkodnának a köz pénzével, örömmel fizetnék. De, pazarolnak, rabolnak!”
 • 59. micsibucsi 2009. június 05. 16:17
  „<moderálva>”
 • 58. flexsnake 2009. június 05. 16:15
  „53. Úgy hogy a hó nem foglalja sokáig a területet míg az általad említett sóder viszont akadályozza a közlekedést. A közterülethasználati díjakat egyébként négyzetméterre lebontva mindig meghatározzák. HA sorsjegyet árusítasz akkor is fizetsz a helyért, nem kocsival álltál meg hanem kis asztallal. A területet viszont használod. Ahogyan használod például a kertesházad kertjét de mivel az magántulajdon így ott te szedhetsz parkolódíjat. :p A közterület nem az enyém vagy a tied hanem a városé felette meg a város, önkormányzat rendelkezik. HA ő pénzt kér hát fizetsz”
 • 57. micsibucsi 2009. június 05. 16:15
  „DMagóg! Tökéletesen igazad van! Akinek van magánháza annak vannak kötelességei is, Pl. a már említett hóhányás, fűnyírás "saját erővel és saját energiával"! De JOG-od az nincs semmihez, Pl. építőanyag rövidtávú tárolására is csak akkor ha fizetsz érte!
  Ezzel szemben a panellakó kinéz az ablakán és beír vagy telefonál a csörögbe, itt és itt miért nem vágják már le a parlagfüvet természetesen "a közösből"! Ahelyett, hogy a telefonálás helyett kitépné azt a 2 szálat! hmmmm elgondolkoztató........”
 • 56. zsebi 2009. június 05. 15:50
  „flex: tájszólással helyes a biciGli is”
 • 55. 620829 2009. június 05. 15:31
  „BRUHAHA!
  MÉG EGY APRÓSÁG-HA ÉN NEM FIZETEK ADÓT, HANEM MINT NAGYJAINK ÉN IS TELJESEN LEGÁLISAN KIMENTEM AKKOR A KÖZ..ÉRTEM DOLGOZNI NEM AKARÓ TAGJAI ÉHENDÖGLENEK.......MÁR PEDIG ÉN AZT ÉRZEM , HOGY A SZOLGÁLUNK ÉS VÉDÜNK SZLOGEN + A HIVATALOK EMBERKÉI NEM ÉPPEN ÉRTEM ÉRTÜNK VANNAK.......MEGLÁTJUK......LEHET, HOGY EZT TESZEM....A MINTA SZÉP ÉS KÖVETENDŐ!!!!!!!”
 • 54. 620829 2009. június 05. 15:25
  „BRUHAHA!

  MEG FOGSZ LEPŐDNI ...VAN SOK DIPLOMÁM ÉS NYELVVIZSGÁM....DE A LÉNYEG NEM EZ.......A RENDŐRSÉGÜNK AKI ELLEN KÉNE AZ ELLEN IMPOTENS--EZ TÉNY......HA LENNE JOGKÖRÜK..ÉS HATALMUK IS VÉGHEZVINNI....AKKOR REND LEHETNE E OCSMÁNY HONBAN.......SZÁMOMRA A BŰN AZ BŰN ÉS AZ EMBERI JOGOKAT MAGASAN KIHAGYVA S.O.S. ITÉLKEZNÉK........NEM TÚL HUMÁNUS MÓDON...SOK ESETBEN BÍRÓSÁG KIZÁRÁSA NÉLKÜL.ÉN NEM LENNÉK KORRUPT MINISZTERKÉNT SEM ÉS TUDNÁM, HOGY MIT ÉS HOGAN KÉNE GYORSAN MEGTENNI MIELŐTT NAGYON NAGY BAJ LESZ!!!!!!!!!!!!!!
  A TE NAIVITÁSOD AZ ARANYOS DOLOG.....ÉLJ A MÁBAN ÉS LÁSS IS NE CSAK NÉZZ.....AZ KIFIZETŐDÖBB!!!!!”
 • 53. DMagóg 2009. június 05. 14:15
  „Flex!

  Bizonnya, rosszul fogalmazok. A parkolódíj ellen érveltem volna. A közterület használati díjhoz hasonló ugyan, de a közös területünk használatáért szednek pénzt tőlünk.

  Ha, a havat kell a ház előtt eltakarítani, akkor a tulajdonos feladata. Ha sódert akar ott lerakni, akkor meg közterület használati díjat szednek tőle. Hogy is van ez?”
 • 52. flexsnake 2009. június 05. 14:06
  „51. és ezzel akartál arra érvelni hogy a városi tulajdonú területen a város parkolódíjat szed.... Hát gratulálok :D Ne sok közgyűlésen érvelj vele mert viccesebb lesz mint a family guy :D”
 • 51. DMagóg 2009. június 05. 13:39
  „49. Flex!

  Tőled idéztem, arra reagáltam, hogy csak a sápszedés egyik módja a parkolódíj.

  A közpénz a köz(ös)kiadások fedezetéül szolgál. A köz alkalmazottait is ebből fizetjük, amiből vonnak ugyan adót, de mivel már eleve adóként beszedett pénz, így azért tényleges adófizetésről nem beszélhetünk, csak általában ott, ahol árbevételből fedezik a kiadásokat.”
 • 50. flexsnake 2009. június 05. 13:01
  „Meg a kórházakat is közpénzből működtetik, a felszerelésük közbeszerzés. HA bemegyek és hazaviszek egy lélegeztetőgépet az sem lopás hiszen az adót én is fizetem és abból lesz a közpénz, vagyis csak hazavittem amit megvettem. Talán úgy kellene gondolkodni hogy magyarország nem anyagi tulajdonban mindenkié. A magyarország a magyaroké nem azt jelenti hogy akkor most én beállok az autópálya közepére és piknikezek mert szarom le a többit, az ott az enyém is. Nincs elég parkoló szegeden. Van egy parkolóházunk ami szégyen, szerintem az itt lakók 99%a még soha bent sem járt. Nincs parkolójegyautómata, nincs buszjegyautómata.
  Alig van köztéri nyilvánoswc. De a turimformos bódé már kint van, ott mosolyog hogy gyere szegedre. Esetleg ha megcsesznek mert rohangálsz parkolójegyet venni akkor becoptad. De szeged az szép hely meg jó is csak szarul működik. Két szoor meg díszkő mellé lehetne autómatákat kirakni. Nyáron működtetni minden ivókutat. Sőt a centrum melletti szégyenfolt helyére valami értelmeset építeni. Ha nem tud a tulajdonosa 20éve kezdeni vele semmit akkor vissza kell vásárolni és a város építse be.”
 • 49. flexsnake 2009. június 05. 12:54
  „48. beszóltál nekik hogy tilosban áll? Nem? Akkor azért nem szállítják el, azért nem büntetik. Nincs minden sarkon rendőr, nem is lehet.

  46. az adó meg az én tulajdonom amiből közvagyon lesz. A te logikád szerint az a tuljadon továbra is engem illet. Mivel adót a politikusok is fizetnek, teljesen jogos hogy a közvagyonból kiemeljenek úg 50milliót és hazavigyék. Mert végülis ők is adóznak nem?”
 • 48. kissjohn 2009. június 05. 12:43
  „Két napja itt áll a Nagy Jenő utcában a megállni tilos tábla előtt egy bazi nagy terepjáró azt nem büntetik meg - miért nem?”
 • 47. pille 2009. június 05. 12:31
  „Flex!
  Nálad a pont.A kedves hozzászólók közül még senki sem hibázott ugye soha? A rendőrök legalább elismerték.”
 • 46. DMagóg 2009. június 05. 12:25
  „44. Flex!

  "...közterület, a közterület felett meg a helyi önkormányzat, város rendelkezik."

  A közterület, az köztulajdon, tehát a mienk! Az önkormányzatban a mi képviselőink ülnek, mi válaszjuk Őket, minket szolgál(ná)nak! A parkolási díj a sápszedés egyik módja, forgalomszervezésnek álcázva. Rablás!”
 • 45. flexsnake 2009. június 05. 12:11
  „39. BICIKLI K-val írjuk.

  A történetben az az érdekes hogy az a két parkolóhely miért került oda? Már ki sem lehetett volna jelölni mivel a kresznek ellent mond. A rendőr nem járt el jogszerűtlenül mikor a kreszt vette mérvadónak és nem a felfestett parkolóhelyet. Aki hibázott az az állat aki a haszon reményében függőleges falra is felfestené a parkolóhelyet ha pók módjára fel tudna rá mászni.”
 • 44. flexsnake 2009. június 05. 12:04
  „34. A parkolási díj ha alkotmányellenes akkor az albérletek bérleti díja is az. A parkolási díj egy területhasználati díj. A terület tulajdonosa bizonyos összegért ideiglenesen átengedi a bérelt részt, ez a parkolás. Ugyanígy ha kimégy a piacra és asztalt bérelsz az is lehetne alkotmányellenes. A város határain belüli rész ami nem magántulajdon az közterület, a közterület felett meg a helyi önkormányzat, város rendelkezik. Ő a terület bérbeadója. Ezért a parkolási díj nem alkotmányellenes mert bérleti díj. Nem a sivatag kellős közepén van. Ami egyébként akkor is valaki tulajdonát képezi.”
 • 43. bruhahaha 2009. június 05. 11:47
  „Nevettségesek itt egyesek! :)

  620829 - menj el rendőrnek, mutasd meg, hogy kell! Szád az van! :)

  Gondolom, Te agyontanult biztonsági őr lehetsz!!!

  Egy valaki elcseszte és mindegyikre követ fújtok? Dedó rendszer! A többi, aki a munkáját rendesen végzi, az is sün? Jajjj már!

  Roboz-nak! Én úgy láttam a közter felügyelet gyilkolta őket a múltkor, bizonyos meccs alatt! És, ha jól tudom, akkor az a közter dolga, ne osszuk a sünökre! Ha nem tudsz valamit - kérdezz! :)

  Babocska! Te gy vagy a 300.000 ezerből! Ne Te akard már megondani, hogy hova álljanak! Ki vagy te? Sokat gondolsz magadról! Én meg még mindíg a gyökér biciklisekről háborognék, mert ugye arról csönd van! Vagy a belső sávos kamionokról! Magyar is van köztük rendesen. Vagy a dömperekről, melyek 1000-al! hajtanak át az autópálya építkezésről jövet-menet mindenen át! Vagy a tapló buszvezetőről, aki rallyzik velem, mert késésben van vagy amikor áttol a piros lámpánál, mert alig bír megállni! És a seggemben van, mert 50 el mertem menni! Illetve bármikor gond nélkül átszakít a piroson vagy átjön az én sávomba, én meg azt sem tudom, hova menjek! Vagy a drága taxis, amelyik mentes időszakban 30 al megy mert spúr-ol, ha utas van, akkor 80 is kevés és semmi sem szent!

  És hogy a sün kinek az adójából van? Ha jól tudom, akkor ő nem adózik? Jaaaaa! Bocs, rosszul tudtam, sokat is adózik! Kedves VÁLLALKOZÓ ÚR, AKI PONT GONDOLOM ÉPPEN SZ...K A TÖRVÉNYEKRE! És igaza van itt valakinek. A társadalomból származik és igen, it kedves írogató okosok, meg gyökerek, mert van itt az is, el kellene gondolkozni, ki hogy szól be a rendőrnek, amikor intézkednek vele! Amelyik bunkó, fel kell jelenteni! Kár itt magyarázni rá! Én, pedig sokat megállítottak, nem találkoztam sünnel! Rendben van mindenem! Megállít, köszön, kér, adom, visszakapom, minden rendben, köszöni, további jó utat! Ennyi! És nincs vaj a fülem mögött! No piroson áthajtás, no piás vezetés, ésatöbbi! A múltkor fültanúja voltam, amikor az elhaladó rendőrautóban ülőket a jólöltözött, talpig részeg idióta, mert tele van zsével, városunk főterén lekurvaanyázta! Pedig az autóban ülők, nem szóltak, nem intézkedtek vele, nem csináltak semmit, csak haladtak a nagyposta felé! Na ezekkel van tele a város!!!!!!!!!! Ez nem számít???? Kedves okosok???? Ezt lehet???? Mert, ha engem anyáznának, hát elszállna az agyam! Vagy, hogy minden idiótának könyörögnek és mosolyognak, ha beszólnak nekik a városban kószáló, apuci, anyuci által szponzorált kis nyikhaj tanuló fiatalok, akik elvileg tanulni jöttek a városba? Helyette pedig levizelik meg széttörik a várost? Anyucikák, apucikák hol vannak, amikor a picike csemete narkózik a nyílt utcán meg hullarészeg? Ezekkel a dolgokkal mi a helyzet? Itt nem felelős senki? Csak a sünök a hibásak mindenért a városban. Aki meg benne lakik, mind mintapolgár! Na ne röhögtessük már meg magunkat!!!! Nevettséges!!!!!!!!!”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárdból újul meg a Víztorony tér

Szeged - 483 millió forintból bő egy év alatt újjászületik Szegeden a tarjáni buszvégállomás és a… Tovább olvasom