Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Szabályozzák az önkéntes munkát

Évente megközelítőleg 18 milliárd forintot takarítanak meg az államnak azok, akik önkéntes munkát vállalnak. Az ő tevékenységük eddig jogilag szabályozatlan volt, ezt a hiányt pótolja egy új, október 1-jétől hatályba lépő törvény.
Magyarországon évente több mint 400 ezren tevékenykednek önkéntes segítőként, azaz dolgoznak ellenszolgáltatás nélkül valamely nonprofit vagy egyházi szervezetnél. Munkájukat törvény eddig nem szabályozta, így akár méltánytalan helyzetbe is kerülhettek az önzetlen segítők. Ha például bármilyen költségtérítést, természetbeni juttatást – például ebédet vagy utazási költséget – kaptak az alkalmazóiktól, ezek után eddig adózniuk kellett.

A fogadó szervezetek körét is bővíti a törvény, akár profitorientált szervezeteknél is végezhető majd önkéntes munka, ha annak tevékenysége közszolgáltatásokkal függ össze – ez leginkább az egészségügyben fordul elő. Fontos változás az is, hogy az új törvény hatályba lépésével nem adóköteles egy sor olyan juttatás, amely a munkavégzéshez elengedhetetlen, sőt a fogadó szervezet a minimálbér bizonyos százalékában akár napidíjat vagy jutalmat is adhat az önkénteseknek.

Mikics Péter, a Szegedi Tudományegyetem környezetvédő szakos hallgatója sokszor dolgozott önkéntesekkel. Véleménye szerint az általuk vezetett Környezetvédelmi Klubban tevékenykedőket a lelkesedés vezérli, nem várnak el, és nem is kapnak semmilyen juttatást. Mindezek ellenére örül az új törvénynek. – Ha egy egyetemista a tanulmányai mellett dolgozni is szeretne, inkább elmegy egy áruházba pakolni, mint hogy önkéntes munkát vállaljon – mert szüksége van a pénzre.

F. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőzik a héten a parlagfű pollenje

A növényvédelmi szolgálat helyrajzi szám szerint bünteti az elhanyagolt földterületek használóit.… Tovább olvasom