Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Szabálytalan képregény Szegedről

Szeged - Nógrádi Claudia és Kun Áron két éve döntött úgy, hogy közös képregények iránti szenvedélyét formába önti, és megírja saját történetét. Így készült el a fejvadászról, Krall Bruth-ról szóló mű, amit Claudia rajzolt, Áron pedig írt.
Nógrádi Claudia és Kun Áron szereti megszegni a szabályokat. Nem ismerik ugyan az összeset, de ez még így sem okoz nekik lelkiismeret-furdalást. – Mind a ketten imádunk kísérletezni. Így születhetett meg Krall Bruth és a köré szőtt történet is – magyarázza a 22 éves Claudia.

Krall Bruth-ról, a lapunkban már bemutatott Nemundir univerzum fejvadászáról szól a két szegedi fiatal nemrég elkészült képregénye. A mű egy 10 kötetesre tervezett történet első része. Az ötlet két éve pattant ki a fejükből, a végeredmény pedig kísérletező kedvüknek köszönhetően eltér a megszokott képregényektől. – Igazán nem sorolható be egy kategóriába se, a naplószerű filmek történetvezetése ihletett minket. A főszereplő minden fejezet elején maga kommentálja a történeteket, tulajdonképpen egy hosszú monológot olvashatunk tőle. Ez nem megszokott a képregények világában – mondja a 24 éves Áron, aki a képregény szöveges részét alkotta.

A fiatal pár fiókja tele van félkész képregényekkel. Fotó: Karnok Csaba
A fiatal pár fiókja tele van félkész képregényekkel.
Fotó: Karnok Csaba

A rajzok elkészítése a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában végzett Claudia feladata volt, akinek példaképe a híres Árnybíró rajzolója, a koreai Jang Kjung–Il. – Aki először ránéz a rajzokra, rögtön a manga kategóriába sorolná a történetet, de egyáltalán nem tartozik oda. Saját stílusom van, olyan vagyok, mint egy szivacs. Mindent magamba szívok, ami megtetszik. Nem követtük a japán történetmesélési stílust, található benne bőven amerikai, európai és film noiros elem is – teszi hozzá Claudia. – Egyébként is tele van a fiók félkész képregényekkel. Éppen Karinthy-történeteken dolgozom. A Reggel hétkor már kész is van. Áront is én „fertőztem meg" – folytatja.

A pár a 3. Szegedi Képregényfesztiválon is megjelent a könyvvel, ahol, mint mondják, nagyon kedvező volt a fogadtatás. Megdicsérték őket, és sokan érdeklődtek iránta. – Több kisgyerek szerette volna megvenni, de még nem nekik való! Mindenesetre az jó érzés, hogy őket érdeklik a magyar képregények. Sajnos ez az idősebb korosztályról már nem mondható el. Ezért is jelentettük meg álnéven. Ha látszik rajta, hogy magyar történet, akkor bármilyen jó is lehet, félnek megvenni. Persze akadnak kivételek, mint például mi is – mondja Claudia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KMB: több mint járőr

150 körzeti megbízott erősíti Csongrád megyében a rendőrség munkáját. Olyanok, mint a járőrök, de nyomoznak is, így egy körzet minden bújával-bajával szembesülnek. Tovább olvasom