Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Szabálytalanul működik a sürgősségi osztály

Hirdetésben toboroznak orvost a szegedi kórház sürgősségi osztályára, ám ahogy az új klinika korábban feladott hasonló állásajánlatára, erre sem akadt egyetlen jelentkező sem. Pedig a szakemberhiány itt nagy gondot okoz: nem tudják megoldani a műszakosítást, mely július óta kötelező lenne.
Avramov Katalin (az ágynál) kolléganőivel naponta 40-50 beteget kénytelen ellátni. Fotó: Karnok Csaba
Egy héttel az új klinika után egy másik szegedi egészségügyi intézmény is hirdetést adott fel, melyben munkatársat keresnek. A Szegedi Városi Oktató Kórház ráadásul nem is szakdolgozót, hanem orvost szeretne ilyen módon találni a sürgősségi betegellátó osztályra, méghozzá négyet.

Az orvosok külföldön dolgoznak

És ez még csak az SBO létszámát tenné teljessé. Az onkológián és a traumatológián ugyanis szintén kevesebben vannak, mint ahány álláshelyet be lehetne tölteni, azt azonban már nem is hirdetik.

– Kidobott pénz volt a múlt heti is, senki nem jelentkezett rá – mondta Pajor László, a kórház főigazgatója. Ugyanúgy jártak tehát, mint az új klinika, de igazából nem is vártak mást. – Az egészségügyi dolgozók hiánya általános jelenség Magyarországon. Régen a végzett orvostanhallgatók szívesen maradtak a képzőhelyeken, ma már azonban a legtöbben külföldre mennek. Tudják, melyek a hiányszakmák, és ezekre szakosodnak, hogy aztán jó pénzért más országokban kamatoztathassák a tudásukat – mondta a professzor.

Naponta ötven beteget látnak el

A Szegedi Városi Oktató Kórházban az SBO-ra a jelenlegi négy szakorvos mellé másik négyet tudnának felvenni, és a jelentkezők akár már holnap kezdhetnének. Helyüket most úgy töltik be, hogy más osztályon dolgozó, illetve külsős orvosok vállalnak ügyeletet. Csakhogy július óta kötelező lenne a műszakosítás, melyet csak új emberek felvételével lehet megoldani. A létszámhiány miatt három hónapja szabálytalanul működik az osztály, könnyen belátható tehát, hogy bármelyik szakorvos, aki bekopogtat az ajtón, munkát kapna. Még így sem találnak azonban senkit, a jelenlegi orvosok mindegyike pedig kettő helyett dolgozik.

– Óriási a betegforgalmunk. Van, hogy napi 40-50 beteget lát el az éppen soros két orvos – mesélte Avramov Katalin neurológus főorvos, pszi-
chiáter szakorvos. Csak összehasonlításul: Svédországba költözött egykori kollégájuk mesélte, új munkahelyén elő van írva, hogy egy orvos naponta nem láthat el öt betegnél többet. – Ha valaki elmegy mondjuk nyaralni vagy betegszabadságra, a másik kolléga teljesen egyedül marad. Az utóbbi hónapokban ezért nem volt ritka, hogy heti száz órát dolgoztunk – tette hozzá Schneider Erzsébet belgyógyász szakorvos.

Sorban állnak a mentők az udvaron

A két doktornő úgy fogalmazott: nem látnak esélyt arra, hogy a hosszú ideje tartó létszámhiányt fel lehessen számolni. Mint mondták, a sürgősségi ellátás a folyamatos készenlét miatt nagyon kemény munka, nincs paraszolvencia, de még csak nyomon sem tudják követni a beteg gyógyulását, ami legalább egy pici sikerélményt biztosíthatna, hiszen a stabilizálás után egyből elszállítják őket valamelyik osztályra. Ráadásul a legtöbbször még arra sincs idejük, hogy elszaladjanak a büfébe egy szendvicsért.

– Ez a legszörnyűbb abban, hogy ilyen kevesen vagyunk – mondta Schneider doktornő. – Az az érzés, amikor kinézünk az udvarra, és látjuk, hogy sorban állnak a mentők a súlyos betegekkel, és tudjuk, hogy legjobb szándékunk ellenére sem tudjuk gyorsabban ellátni őket. Ezt a helyzetet oldaná meg, ha többen lennénk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október végére új cége lehet a városnak

A szegedi önkormányzat saját cégén keresztül többségi tulajdont szerezhet a megyei… Tovább olvasom