Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Szabó Gábor: ez egy erős és virágzó egyetem

Szeged - Az ezredfordulón, 10 éve egyesültek Szeged felsőoktatási intézményei. Az integrált Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) ebből a látványos fejlődést hozó évtizedből 7 évig Szabó Gábor professzor (56) irányította, aki két ciklus után most harmadszor is pályázik a rektori tisztségre. Az évtizedes sikertörténet részleteiről kérdeztük.
- Szívesen mondja: ez egy erős és virágzó egyetem, tudásváros. Mik a bizonyítékok?

– Valamennyi képzési területen – a nemzetvédelmi, katonai és rendvédelmit kivéve – adunk alap- és mesterszintű diplomát, és a művészeti képzési terület kivételével képesek vagyunk minőségi képzésre a legmagasabb, doktori szinten is. Nemzetközileg is versenyképesek vagyunk a kutatásban, a művészeti értékteremtésben, a termék- és szolgáltatásfejlesztésben. 21. századi egyetemirányítási modellt alkottunk első rektori megbízatásom kezdetekor, és a legkorszerűbb infrastruktúra megteremtése érdekében folyamatosan fejlesztünk. Részt veszünk a régió társadalmának, gazdaságának, kultúrájának fejlesztésében, hogy minél több területen hasznára legyünk az itt élőknek. Az SZTE-n jó tanulni és dolgozni, lehet sportolni, kulturális, szabadidős kínálatunk példaértékű a magyar felsőoktatásban.

– Válogatna néhány adatot az érvekhez?

– 36 képzési ág, 92 alap- és 113 mesterszak. A tudományos minősítéssel rendelkező oktatók aránya nálunk a legmagasabb: 71 százalék. 19 akadémikus, 11 Széchenyi-, 15 Szent-Györgyi-díjas van közöttük. Az SZTE adhat otthont egy új uniós nagyberuházásnak, a lézeres kutatóközpontnak. Múlt évben az egész országban hozzánk adták be a legtöbben első helyen a jelentkezésüket – mintegy 17 ezren. Az elmúlt években 20 százalékkal nőtt a külföldi hallgatók aránya, 39 országból vannak diákjaink, ez egy nemzetközi campus, amely rendre igen előkelő helyeken szerepel a hazai és nemzetközi ranglistákon.

 Szabó Gábor: Múlt évben az egész országban hozzánk adták be a legtöbben első helyen a jelentkezésüket - mintegy 17 ezren. Fotó: Karnok Csaba
Szabó Gábor: Múlt évben az egész országban hozzánk adták be a legtöbben első helyen a jelentkezésüket - mintegy 17 ezren. Fotó: Karnok Csaba

– Kezelhetetlen ekkora diáktömeg, a képzés túl sokba kerül, a színvonala visszaesett – mondják a hazai felsőoktatás kritikusai, és a bolognai szisztémát is kárhoztatják. Mi a véleménye?

– Bekerülni az egyetemre állampolgári jog. Bent is maradni? Ennek minőségi kérdésnek kell lennie. A normatív finanszírozás kényszerít a minőségi engedményre – és nem a bolognai rendszer. Az igaz, hogy a bolognai rendszert nem szabad mechanikusan alkalmazni, viszont attól is óvakodnék, hogy mint az utóbbi idők felsőoktatási reformizgalmai közepette már annyiszor, elhamarkodottan belenyúljunk. Ami már most látszik: a tanárképzésben nem működik, ott vissza kell térni a régi szisztémához, és be kell vezetni az elit szintű osztatlan kétszakos tanárképzési modellt.

– Rektorsága idején egy másik integrációs folyamat is lezajlott – a betegellátásban. Ez is sikertörténet?

– Az. A városi és a klinikai betegellátás 2007-es integrá- ciója szükségszerű volt. Sokat dolgoztunk azon, hogy az egyetem számára előnyös szerződés szülessen, így ad a város évi 100 milliót az egészségügyi fejlesztéseinkhez és építi ki a szerződés alapján többek között a közműveket az új klinikai központhoz. Az egészségügyi finanszírozás hektikus, az elmúlt nehéz években nemegyszer volt szükség az egyetem financiális erejére, hogy a dolgozók juttatásait biztosíthassuk, és hogy ne kelljen tömeges elbocsátásokkal kezelni a pénzhiányt. Folyamatban vannak a tárgyalások arról, hogy a négy orvosegyetemre sajátos finanszírozást kell alakítani.

– Évi 62,4 milliárdból gazdálkodik a 12 karból és a klinikai központból álló konglomerátum, 8300 egyetemi polgárt foglalkoztat. Tavaly Felsőoktatási Minőségi Díjat kapott, ami azt is jelenti, hogy az irányítása a közép- és a felső szinten is mintaértékű. Hogyan csinálja?

– A 2003-ban létrehozott minőségalapú stratégiai modellel, struktúrával és szemlélettel, egy csapat büszke vezetőjeként, nem félállásban. Nem egy egészségmegőrző hivatás rektornak lenni, de sok mozgással, sporttal kiegyensúlyozott marad az ember. Az elmúlt években végigélhettem, hogyan változott az elvárás, a munka mennyisége és tempója a kezdeti évekhez képest.

– Mibe szeretett bele leginkább?

– Azt hiszem, az eredményességbe. Nem a személyes siker vonz, inkább az, hogy elkezdhetek és befejezhetek folyamatokat, amelyek révén az egyetem jobb lesz, több lesz, értékei tovább gyarapodnak. És én is büszke lehetek. A Mindentudás Egyeteme szegedi változatára vagyok talán a legbüszkébb, szerintem ez az egyik olyan sikerünk, ahol a civil társadalomnak mutatjuk tudományos eredményeinket közérthető formában. A legeslegjobban pedig a diplomaosztókat szeretem, a végzősök boldog tekintetét, a szülők örömkönnyét, az elégedett tanári kart.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Arthy 2010. február 18. 11:43
  „Allego....
  En a koltsegteriteses kulfoldi diakokrol beszeltem....”
 • 29. allegro 2010. február 15. 20:49
  „24!

  90-ből 8-an hogy mehettek át?
  Vesd össze azzal, hogy húsz évvel ezelőtt még 100 érettségizőből felvettek mindösszesen 8 embert továbbtanulni, ma meg 100-ból 90-et. Világos, hogy a többségnek a képességeivel gondok vannak. Az elsöprő többség azért nem ennyire hülye, de 100-ból max. 2X8 embernél nemigen van több, aki a régi rendszerben is megfelelően helyt tudna állni.
  Az igazságtalanság ott van/volt, amikor attól a második 8 embertől beszedték a szép költségtérítéseket az egyetemek, ma meg mindnek "állampolgári jogon jár" az egyetem, az ingyenes oktatás, és még nekik áll feljebb, hogy miért értékelhetetlen, amit produkálnak!”
 • 28. majdénmegmondom 2010. február 15. 20:00
  „23. LukSzusz 2010.02.14. 09:52
  "Kedves Gabi bácsi,ha mi is 5-6 milliót keresnénk havonta,nekünk is ilyen öntelt mosolyunk lenne széles pofinkon."

  Igaz, de alapvetően nem az a legnagyobb baj, hogy egy rektor legkevesebb évi bruttó 50-60 millió között keres. Hanem az, hogy a többi egyetemi oktató jövedeleméhez képest ez kifejezetten lefizetés (korrupció) jellegű. Kérdezzünk meg a tanársegédeket (kezdő oktatók) akik évi jó 2,5 milliót kapnak és éjjel nappal gürcölnek. A pálya csúcsát jelentő egyetemi tanárság (ahova kevesek jutnak el) évi 8 millió körül jövedelmez.”
 • 27. Arthy 2010. február 15. 19:32
  „Szunyi...
  Direkt irtam hogy nem allitom hogy az osszes okos...
  De azt azert nem art tudni hogy ok az otthonukban a legokosabbak....mind aki idejon az a sajat orsszagaban 95%feletti tesztet irt a felvetelin...
  Arrol meg nem tehetnek hogy nemigen tanitottaska meg oket az angolra...
  Igy is epp eleg nehez ez az egyetem...de kepzeld el meg ugy a vizsgadat,hogy elotte a vizsgaztato tanar megkerdez hogy MIERT NEM MARADTAL OTTHON A FAJTADDAL EGYUTT....”
 • 26. szunyi 2010. február 15. 12:45
  „24. hozzászólás Arthy

  Erről meg a másik véglet, hogy az asszonyt utasították, hogy menjen be + órákat tartani, hogy egyáltalán vizsgára bocsátható lehessen a delikvens (a 12-ből 9-et hiányzot!).
  Néha belenéztem az első éves orvosi dolgozatokba (devizánsok), hát szörnyű!
  Kérdés: 1/2
  Válaszok: -2,-1,1,2 (65-70 % nem tudta!)
  + van 0 év (matek, alapvető biológia, kémia, fizika)
  + van -1 év (angol tanulás!, úgy jönnek el, hogy nem beszélik a nyelvet! Így hogyan lehet tanítani?)”
 • 25. spiler 2010. február 15. 07:59
  „egyetemek rangsorában jól áll az igaz-----------de a piacon már annyira nem és EZ HATÁROZZA MEG AZ EGYETEM ÉRTÉkÉT”
 • 24. Arthy 2010. február 14. 22:44
  „Tisztelt DM!!
  Arrol is cikkezzenek legyenek szivesek hogy a kulfoldi diakok hagy szazaleka ment at iden a vizsgakon!!
  A tanarok (keves kivetellel)utaljak a kulfoldrol erkeze diakokat akik nem mellesleg elengedhetetlenek az egyetem letehez,mert a befizetett tandijuk nelkul a magyar diakok sem tudnanak tanulni.
  Szep az hogy itt a szinvonal miatt nehez az egyetem,de az is a szinvonal miatt van hogy az egyik kulfoldi diaktol a vizsgajan a tana megkerdezte hogy miert nem maradt otthon a fajtajaval egyutt??Es az is hogy az egyik evfolyamban kb 90-bol 8an mentek at??
  Nem allitom hogy mindegyik szorgalmas es okos lenne..de a szamok magukert beszelnek...
  Errol kene cikkezni,nem arrol hogy minden szep es jo”
 • 23. LukSzusz 2010. február 14. 09:52
  „Öndicséret büdös!
  Kedves Gabi bácsi,ha mi is 5-6 milliót keresnénk havonta,nekünk is ilyen öntelt mosolyunk lenne széles pofinkon.”
 • 22. barkzso 2010. február 14. 02:04
  „ja ja, erős virágzó egyetem egy erős virágzó Magyarországon :) Olyan ez mint a pannon puma :)”
 • 21. majdénmegmondom 2010. február 13. 20:26
  „Erős az egyetem mert eleink jó vastag falakat építettek. Meg virágzik is ha muskátlit tesznek az ablakba.”
 • 20. majdénmegmondom 2010. február 13. 20:13
  „........”
 • 19. dömdödöm 2010. február 13. 19:43
  „a korrupció virágzik, de senki sem szaglászik...”
 • 18. kuyulu 2010. február 13. 19:40
  „Ez egy erős és virágzó egyetem :Virágzik a protekcióóó mint a komunista rendszerbe!!! Az biztos!!
  Nem az a diák halad előre aki tud is valamit ,hanem akinek van protekciója!!!! Csak igy tovább!!”
 • 17. 10karakter 2010. február 13. 19:27
  „14. zsazsanéne 2010.02.13. 17:25

  Mit tett le az asztalra?

  A pályázata túl pártpolitikus - ez talán nem szerencsés egy rektori pályázat esetében.”
 • 16. Logaritmus 2010. február 13. 19:00
  „12. odysseus: a politikusok mennyivel jobbak, mint a rektorok?”
 • 15. achilleus 2010. február 13. 18:06
  „12. hozzászólás odysseus 2010.02.13. 16:13
  Lehet, hogy igazad van furfangos Odysseus.”
 • 14. zsazsanéne 2010. február 13. 17:25
  „Öndicséret a pártkatonának,túl csöpög,itt is kell a megújjulás.Vna pályázó rektornak,s olyan aki már valamit igencsak letett az asztalra.Nemcsak betegbarát,olyan akitől példát vehetnének az ujoncok nem ártana.Remélem,hogy sikres lesz a pályázata,s szúrkolok neki.”
 • 13. TrombiFrédi 2010. február 13. 16:56
  „A Dm hosszú nyelvcsapásokkal ad teret az öndicséretnek!”
 • 12. odysseus 2010. február 13. 16:13
  „kedves könnyűléptű achilleus barátom! A valamirevaló nem azt jelenti, hogy a brigádnaplóban kipipáljuk a "rektorválasztás" című rubrikát, hanem hogy a virágzó és korszerű egyetem kinevel és kiállít időszakonként erre a feladatra megfelelően felkészült szakembereket, egy ekkora intézmény esetében üdvös, hogy bizonyos forgó szerint. Ehelyett a vitéz szabólegény, aki eddig is a túlélésre játszott még egyszer - és jó eséllyel - nekihuzakodik, hogy a kavicsból vizet fakasszon, a volt munkásőr ellenében. Szép csata lesz. Vajúdnak a hegyek.”
 • 11. maradando 2010. február 13. 15:13
  „Karriert nem ismerő nagyságok a jelentkezők ! Egy közös bennűk =Dr. - Agy.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 veszélyes bűnöző

Csongrád megye - Ismét közzétette a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a tíz legkeresettebb bűnöző… Tovább olvasom