Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Szabó Gábor kihívója: Szabó Gábor

Szeged - Két jelölt, a mérnök, valamint a fizikus Szabó Gábor nyújtotta be programját a Szegedi Tudományegyetem rektori posztjára ismét kiírt pályázatra. A választás menetrendjéről május végén, a rektor személyéről június 21-én dönt az SZTE szenátusa.
Idén másodszor tesz kísérletet a Szegedi Tudományegyetem szenátusa arra, hogy rektort válasszon az intézmény élére. Az oktatási minisztérium pályázati felhívására a május 18-i határidőig ketten jelentkeztek – erősítette meg információnkat Merényi Mária egyetemi főtitkár. A jelenlegi rektor, Szabó Gábor mérnök, a Mérnöki Kar Gépészeti és Folyamatmérnöki Intézetét vezető egyetemi tanár kihívója most Szabó Gábor fizikus, a Természettudományi és Informatikai Kar Fizikus Tanszékcsoportja Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének professzora, akadémikus.

Miért nyújtotta be pályázatát? Mi programjának három legfontosabb eleme? – kérdeztük a két rektorjelöltet.

Menetrend

A jelöltek és programok bemutatásának részleteiről, a szenátusi voksolás forgatókönyvéről az SZTE tanári testület nevében egyeztet Szabó Gáborral és Szabó Gáborral – tudtuk meg Bodosi Mihály orvosprofesszortól. A háromszáznál is több tagot számláló tanári testület elnöke elismerte: az előző rektorválasztási procedúra tanulságait is hasznosítják. A szenátus hétfői ülésén dönt választás menetrendjéről, rektort pedig június 21-én választ.

– Meggyőződésem: a megkezdett úton haladva, a szenátusi döntésekkel elhatározott fejlesztések erősíthetik a szegedi egyetem – tradíciói által kiérdemelt és mindannyiunk által óhajtott – helyét az európai felsőoktatási és kutatási térségben – fogalmazott az intézményt két cikluson át és jelenleg is irányító Szabó Gábor. – Szeretném befejezni mindazt, amit közösen elkezdtünk. Komoly tényezővé váltunk a hazai és külföldi kutatási pályázati forrásokért, a hallgatókért folytatott egyre éleződő versenyben. Az egyetem és azon belül a karok, intézetek, egyének autonómiájának tiszteletben tartását továbbra is küldetésemnek tartom. Az alap- és alkalmazott kutatások, fejlesztések bázisán tovább kell erősíteni a regionalitást. A döntésekbe be kell vonni az egyetem legszélesebb közvéleményét, különös tekintettel a professzor-tanári testületre és az akadémikusokra.

– Elérkezettnek látom az időt, hogy hazai és nemzetközi tapasztalataimat az egyetem javára hasznosítva vállaljam a megtisztelő rektori megbízatást – fogalmazott Szabó Gábor akadémikus, korábbi kutatás-fejlesztési helyettes államtitkár. – Kiemelt feladat, hogy az SZTE nemzetközi értelemben is növelje versenyképességét. Az univerzitás mérete és sokszínűsége lehetővé teszi – a 20. század szaktudományi modelljével szemben – a legkülönfélébb tudományterületeket kombináló kutatómunkát. A hallgatók bevonásával, a nekik nyújtandó minél jobb szolgáltatás követelményét szem előtt tartva felül kell vizsgálnunk a Bologna-rendszer következményeit, a tömegképzés és elitoktatás viszonyát. Meggyőződésem: az SZTE kötelezettsége – a régió többi kutatóintézetével egyetemben –, hogy tudományos potenciáljának helyi gazdaságfejlesztő hatását növelje.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. allegro 2010. május 30. 20:54
  „25. achilleus

  Szerintem ez a határozat simán megdönthető.
  Akkor, amikor személyiségi jogok állnak szemben a közérdekkel és mindkettő alkotmányos jog, akkor az Európai Bíróság és EK Rendelet "nyomós közérdekről" beszél, amelyet bizonyítani kell mérlegeléssel.
  A rektori fizetések nem tartoznak a "nyomós közérdek" v. "közérdeken alapuló kényszerítő indok" kategóriába.
  Viszont a nyilvánosságra hozatal akár közbiztonságot veszélyeztető is lehet a rektorokra nézve, a tulajdon védelme. A maximált összeg amúgy is közismert, akkor pedig éppen a személyiséghez kapcsolódó azonosítható adatok erre irányuló részleteiről kár vitázni és költségekbe verni bárkit. Ez már inkább egyéni érdek ami mögötte áll, mint közérdek, pláne nyomós közérdek. Az közérdek, hogy mi a tevékenysége a rektornak, és közérdekű adat lehet a vezetők átlagfizetése, éves és/vagy havi bérköltsége, vagyis a gazdálkodásra vonatkozó összesített adatok. Még a bérezési rendszerre is találni közzétételt a gyakorlatban, de hogy személyre szabottan mennyi az már magánérdekkörbe tartozó. A bérnek ilyen szinten pedig különböző összetevői is lehetnek, vagyis nem egységes, még adott szervezet élén is más lehet egymást váltó rektorok esetében is, ha nem személyhez köthetően történik az adatközlés - ami pedig nem bizonyítható, mert azonosítható személy áll mögötte.

  Személyiségi jogok körére vonatkozó változtatásokról törvény kell, hogy döntsön. Az Ítélőtábla persze az adott információ közérdekű adattá minősítéséről dönthetett. AB határozat van róla? Az alkotmány nem írható felül. Imperatív szabály: még a jogalkotó sem írhatja felül. A személyiségi jog az élethez való jogból vezethető le.

  minden nemzeti bíróság köteles a hatáskörébe tartozó ügyben a közösségi jogot teljes egészében alkalmazni és védeni azokat a jogokat, amelyeket a közösségi jog egyénekre ruház, és ennek megfelelően köteles a nemzeti jognak minden olyan rendelkezését figyelmen kívül hagyni, amely azzal ellentétes, függetlenül attól, hogy azt a közösségi szabály előtt vagy után hozták meg.”
 • 25. achilleus 2010. május 28. 15:51
  „2010-05-28 12:13
  Nyilvános adat a rektorok fizetése - A másodfokon eljáró ítélőtábla csütörtöki tárgyalásán meghozott ítéletében határozott arról, hogy mindenki számára megismerhető adat az összes állami egyetem és főiskola vezetőjének fizetése. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt követően indított próbapert a gödöllői Szent István Egyetem ellen, hogy egy újságíró eredménytelenül próbálta megtudni, mekkora az intézmény vezetőjének fizetése. A TASZ által képviselt újságíró az összes állami egyetem és főiskola vezetőjét megkereste, de egyikük sem árulta el, hogy mennyit keres.”
 • 24. kiokushyn 2010. május 28. 12:08
  „Már az elején megmondtam, hogy jön a meglepetés harmadik. Tessék itt van, s remélem nyerni is fog.”
 • 23. Dema 2010. május 28. 10:26
  „Legalább nem kell névjegy táblát cserélni! :D Mindenképp olcsóbb a rendszer! :D:D”
 • 22. allegro 2010. május 28. 07:17
  „Nem látjuk még a mostani rektori pályázatokat. Bizonyára még tart a hitelesítésük stb. bár ha már megjelent a cikk, akkor az.
  De érdemes megnézni más hasonló intézmény két rektori pályázatát összehasonlításul:

  http://www.pte.hu/files/tiny_mce/File/rektorvalasztas/rektoripalyazatgabrielrobert.pdf

  http://www.pte.hu/files/tiny_mce/File/rektorvalasztas/rektoripalyazat_bodis.pdf

  Ez utóbbi a nyertes. Nem kis szomorúságára az előző rektornak.
  Aki már nyert, arra érdemes odafigyelni, nem utolsósorban a célkitűzéseire! Most is az, de a SZTE-nek még ennél is sokkal erősebb versenytársa kíván lenni. Az első három-ban benne lenni. Hogy reális cél-e, de cél, mindenképpen, egy törekvési irány, amivel számolni kell. Sőt, nemcsak cél, de elérési stratégiáját is megfogalmazta.
  A két Szabó Gábor rektori programját még nem ismerjük, az egyikkel persze már találkoztunk, de azóta változtathatott is, ezt is érdemes megtudni miben, ha így van, s miért.
  A fent elérhető rektori pályázatok tükrében is érdemes elemezni és értékelni a SZTE rektori pályázatára benyújtottakat.”
 • 21. allegro 2010. május 27. 21:55
  „Gábor jelentése: Isten embere, Isten bajnoka

  20!
  Miért is tiltakozott volna! ? Ha egyszer erre volt szükség, lsd. görögök példája.
  De: ha nem adunk adóforintjainkból sok léhűtő hallgatónak, csak a valóban érdemeseknek, akkor több marad nyilván belőle másoknak! Az alapképzés és mesterképzés anomáliái is egycsapásra megoldódnának. Lehet, hogy kevesebb hallgató lenne? Lehet. de aki igen, az minőség. De még az is lehet, hogy motiváltabbak lennének a nagyobb kihívások előtt, ha belátják, nincs más választásuk..Apró gondolat, csak egy lépés, amely messzire vezet és képes többféle égető problémát belátható idő alatt megoldani.”
 • 20. TrombiFrédi 2010. május 27. 16:23
  „18-as! Ezzel a részével egyetértek, de az alapképzés, mesterképzés anomáliái kapcsán igen csak hallgatag, másrészt a megszorítások kapcsán sem láttam, hogy oly nagyon tiltakozott volna...!?”
 • 19. gróf 2010. május 27. 16:13
  „17. hozzászólás antikos 2010.05.27. 14:01

  Nono!
  Lesz itt még meglepetés :)”
 • 18. allegro 2010. május 27. 15:20
  „12. TrombiFrédi 2010.05.27. 11:56

  A bolognai rendszerrel kapcsolatban jobban kellene ismerned Szabó G.rektor célkitűzéseit. Ha nem, hallgasd meg a 2010.05.05.-én az MR1 rádióban elhangzó interjúban reggel 6.45 magasságában mint mondott a rektor:

  "csak emelt szintű érettségivel lehessen államilag finanszírozott képzésben részt venni" - nagyon helyes! Gondolom ezt a változást reméled Te is!

  Wittmann bölcsen döntött, tisztelet érte. És el tudom képzelni, méltóságon alulinak érezte volna megint a megmérettetést, hiszen azért a támogatottsága nem volt meggyőző, tehát feleslegesen minek tegye ki magát mindennek? Egy próbát persze megért neki is! Azért nem volt ő olyan rossz jelölt, de hát van egy Szabó Gáborunk, sőt, kettő is!
  Csak a szavazólapokon is meg tudják majd őket különböztetni! :)”
 • 17. antikos 2010. május 27. 14:01
  „Egy biztos, tuti a Szabó Gábor fog nyerni:)))))”
 • 16. achilleus 2010. május 27. 13:08
  „Nem elég az alapkövet letenni:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/leraktak_a_genomikai_kozpont_alapkovet/2090202/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/inkubatorhaz_is_epul_szegeden_a_moravarosi_koruton/2088189/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/fidesz_hol_a_genomikai_kozpont/2150142/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/fidesz_megfeneklett_a_biopolisz_zaszloshajoja/2145117/”
 • 15. Tisza 2010. május 27. 13:03
  „Megjött egy valódi kihívó!

  Faites vos jeux, mesdames et messieurs!”
 • 14. fidelgasztro 2010. május 27. 12:15
  „A fizikus, tudományos körökben az "igazi" Dr. Szabó Gábor a Magyar Innovációs Szövetség nemrég megválasztott elnöke is, szerintem erre a pozícióra csak a szakma legnagyobbjait jelölik, és azokból is a legjobbat választják meg.
  Az Egyetemnek a következő fázisban nem a szervezetet kell menedzselnie, hanem a tudományos életet, nem reprezentálni kell már, hanem prezentálni.
  "A mór megtette kötelességét, a mór mehet."”
 • 13. szilléri 2010. május 27. 12:01
  „Wittmann !!!!!!!!!!!!!”
 • 12. TrombiFrédi 2010. május 27. 11:56
  „A Szabó család!:) Wittmann dokival mi történt, hová tünt??? Kell a vérfrissítés az egyetemnek, mert a Magyar Bálint féle elképzelésekkel megtöltött "hazai bolognai" ideje lejárt!!!”
 • 11. majdénmegmondom 2010. május 27. 10:22
  „jozicsenko 2010.05.27. 09:45
  .
  .
  3. amikor az elöző SzGábor nyert, akkor nem zavart a politikai beállítottság...

  Engem általánosságban zavar, hogy a legtöbb kinevezés politikai alapokon múlik. Most is kiváncsiságból kérdeztem. Vajon a politikai affiliáció mennyire befolyásolja a döntést. Erős a gyanú, hogy a MTA elökénél így történt.
  Másként a fizikus Szabó Gáborral sincs semmi bajom. Sok sikert elért, tekintélyes szakember. A rektorkodást is bizonyára megtanulja ha úgy hozza a sors.”
 • 10. allegro 2010. május 27. 10:04
  „sgabor nyomán

  Engem a mérnök Szabó Gábor és tanári karai tanítottak az egyetemen. Ő egy hatalmas tudású ember, akit emberileg is nagyra tartok. Szerintem alkalmas lenne rektornak. Nem mellesleg tudományos téren is kiemelkedő és nemzetközi kapcsolatok terén is.

  Komoly kihívó valóban a másik Szabó Gábor. Szakmai téren sokan ismerik őt, méltó versenytárs. Inkább szakmai tekintély, sok mindenben jártas és projektszervező, de egy ekkora intézmény vezetése nem egy-néhány projektről szól. Sőt, projektek feletti kompetenciákat kíván. Persze, beletanulna ő is és lehetnek jó ötletei. Mérnökök, fizikusok tudják legjobban a megoldásokat.
  Én azért mégis a jelenlegi rektorra voksolnék, egyszerűen mert ő benne van a rektori feladatok sűrűjében, vigye végig amit elkezdett, ez szintén erkölcsi követelmény. A vezetésben huszonéves tapasztalattal rendelkező ember.
  Azon kívül folyamatosan összekevernék rektorként őket a névazonosság miatt. Képzavar keletkezne arról nemcsak ma, de a történelem távlatában is, hogy melyik Szabó Gáborhoz mi köthető. A lézerközpont szakmaisága nem vitatható az egyik Szabó Gábortól, de talán abban van elég tekintélyes szerepe a jelenlegi Szabó Gábornak is, hogy ide került.
  Szerződések meg aláírásminták persze vannak, amelyek szerint megkülönböztethetők - aprólékosabb utánajárással majd.
  Szerintem a lézerközpont megszervezése éppen eléggé nagy projekt önmagában ahhoz, hogy az egyik Szabó Gáboré legyen. Tegye mindenki a dolgát, ami az eddigiek alapján a következő feladata lenne leginkább.”
 • 9. joy 2010. május 27. 09:48
  „http://opt.physx.u-szeged.hu/honlap/szg/indexh.html

  http://www.u-szeged.hu/egyetemrol/rektor/rektorcvhun”
 • 8. jozicsenko 2010. május 27. 09:45
  „3. hozzászólás majdénmegmondom 2010.05.27. 07:16

  1. kit érdekel, milyen szinű?
  2. Bajnaival is simán együtt dolgozott, amikor a ELI pályázatot beadták
  3. amikor az elöző SzGábor nyert, akkor nem zavart a politikai beállítottság...

  mindegy, legalább nem kell új névtáblát csináltatni...”
 • 7. sgabor 2010. május 27. 09:14
  „Engem a fizikus Szabó Gábor tanított az egyetemen. Egy hatalmas tudású ember, akit emberileg is nagyra tartok. Szerintem alkalmas lenne rektornak. Nem mellesleg tudományos téren is kiemelkedő és nemzetközi kapcsolatok terén is.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láttam, ahogy a fejem felé közelít a cipő talpa!

Vasárnap hajnalban ismeretlenek megtámadtak egy 27 éves szegedi fiatalembert: a lakásuk előtti kapualjban hátba vágták, majd a földön rugdosták. Állítja: romák akarták kirabolni. Tovább olvasom