Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Szabó Gábor rektor: Befektet a Mol és az egyetem is

Gazdasági szakembereket lehet bevonni a kutatásba, gyakorlatias képzést kaphatnak a diákok – emelte ki Szabó Gábor rektor kétféle hasznát is annak a keretszerződésnek, amelyet tegnap írt a Mol NyRt. és hat hazai egyetem, köztük a szegedi.
Évente 150 millió forintos támogatásban részesül hat hazai egyetem annak a három évre szóló keretszerződésnek az értelmében, amelyet tegnap Budapesten írt alá Mosonyi György, a Mol NyRt. vezérigazgatója, valamint a hat intézmény vezetője. Köztük Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, aki lapunknak elmondta: nem támogatásnak tekinti azt az összeget, amely a szerződés révén az egyetem rendelkezésére áll majd; ez befektetés, az olajcég és az egyetem számára egyaránt.

A három évre szóló, ezalatt folyamatosan aktualizálható szerződés révén a gazdasági szakemberek bekapcsolódhatnak a kutatásba, az egyetemisták gyakorlatközpontú képzést kaphatnak. A gazdasági szervezet és a képző intézmény például bioetanol előállításában működhet együtt.

Az SZTE Földtudományi doktori iskolája, az Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani, valamint a Földtani és Őslénytani Tanszék az alföldi mélymedencék vizsgálatát végzi el a szénhidrogén kitermelés hatásfokának javítása céljából. Ám a keretszerződés nem egyszerűen az említett tudományos műhelyekre vonatkozik, hanem az egész egyetemre, vagyis folyamatosan aktualizálható, más műhelyek vonhatók be más célokért.

Mosonyi György, a Mol NyRt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, az együttműködés létrejöttével az egyetemek stabil pénzügyi forrásokhoz jutnak. De bővülnek a cég lehetőségei is, hiszen például tevékenyen részt vehet a képzés és a munkaerőpiac összehangolásában. A szerződés speciális továbbképzési programok kidolgozására is módot ad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejárt a határidő, bírósághoz fordulnak a háziorvosok

Továbbra sem kapták meg augusztusi díjazásukat a mentőszolgálattól az ügyeletet ellátó Csongrád… Tovább olvasom