Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Szabolcs pávát is szeretne

Az orrával festő Sárközi Szabolcs pontosan egy éve, december 6-án utazhatott Budapestre, a lapunkban megjelent cikk nyomán hívták meg egy fővárosi kirándulásra. Egy évvel a nagy utazás után megnéztük, hogyan telnek a gyermekbénulásban szenvedő üllési fiú napjai.
Sárközi Szabolcs képei beterítik a szobát. Még mindig a természetet és az állatokat festi legszívesebben. Fotó: Schmidt Andrea
Üllés szélén, a buszmegállóval szemben áll Sárköziék háza. Pontosan egy esztendővel ezelőtt jártunk itt, amikor az esélyegyenlőségi minisztérium autója érkezett a családért. Hogyan telnek azóta Szabolcs napjai?
A fiú boldogan üdvözöl bennünket, s nagyon igyekszik úgy formálni a szavakat, hogy mi is értsük. – Mindennap eszembe jut a budapesti kirándulás, olyan jó volt!

– Szabolcs jól teljesít az iskolában, annak ellenére, hogy itthon alig tanul. Órán ugyanis mindent megjegyez – meséli Erika. A fiú mosolyogva bólogat, édesanyja pedig büszkén mondja, hogy most végzi az ötödik osztályt, s ha jó eredményei lesznek, félévtől már a hatodikos tanulmányokat kezdi meg. A dolgozatírás úgy történik például történelemből – ez Szabolcs egyik kedvenc tárgya –, hogy Ölveczki Imre tanár úr felteszi a fiúnak a kérdést, ő válaszol rá, a tanár úr pedig leírja a papírra, amit mond. Most épp Mátyás királyról tanulnak, akinek tetteit és történeteit nagyon szereti.

Ennél jobban talán csak az állatokat. Sárköziék felemlegetik a nyári jégesőt, ami elől épphogy be tudták menekíteni Szabolcsot meg miniatűr állatkertjének lakóit. – Tojás nagyságú jég potyogott, nagyon nagy vihar volt! – mondja Erika. Szabolcs napra pontosan emlékezik: június 11-én történt. Az előszobában a fiú édesapja, Sándor mutatja a papagájokat, amelyek mellett egy pár pinty, tengerimalac, hörcsög, 6 kacagó gerle, sivatagi mókusok élvezik a lakás melegét és Szabolcs gondoskodását. Van egy ékszerteknőse is, amit azoktól a nyugdíjasoktól kapott, akik nyáron látogatták meg a fiút és népes állatseregletét.

Szabolcs rendületlenül fest. Az orrát festékbe mártja, és keni szét a papíron a festéket. A legtöbb kép most is állatot ábrázol, de mutatja nekünk édesanyja a budapesti kirándulás után lefestett Szabadság-szobrot. És egy markológépet: ezt hazafelé látták az autópálya-építésen.
Szabolcs képeinek mindig nagy sikere van, hiszen valóban óriási dolog, hogy bár a kezeit nem tudja használni, az orrával szépen dolgozik a papíron. Az üllési falunapon is volt kiállítása, az ott elkelt képekből természetesen állatokat és eledelt vásárolt. Öröm az is, hogy a régi kerekes szék helyett Szabolcs kapott egy új elektromost, ezt már egyedül tudja irányítani. – Alig várjuk, hogy elkészüljön a kerékpárút – mondta az édesapa. – Akkor megyünk Szabolccsal pecázni. Horgászfelszerelés ugyan még nincs, azt nagyon szeretne Szabolcs, ahogyan egy pávát is az udvarba, mert olyan szép színesek a tollai. A madár viszont nagyon drága, úgyhogy lehet, hogy ez a kívánság csupán álom marad.


Budapesti kirándulás Mikulásra

Tavaly december 6-án a 14 éves Sárközi Szabolcs nagy útra indult. A születése óta beteg, gyermekbénulásban szenvedő fiút a lapunkban megjelent cikk nyomán Kórozs Lajos államtitkár hívta meg egy budapesti kirándulásra, ahová mi is elkísértük a családot. Először a minisztérium jótékonysági vásárára mentünk, ahol Szabolcs orral festett képei nagy sikert arattak, s több tízezer forintot kapott munkáiért. A vásár után parlamenti látogatás következett, az épp arra járó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is köszöntötte a kerekes székes üllési gyermeket és szüleit. A napot az állatkertben fejeztük be, ahol Szabolcs egy nagy zsák eledelt kapott otthon tartott állatai számára. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többszintes buszportot épít Szegeden a Tisza Volán Rt.

A Tisza Volán Rt. társberuházókkal olyan többszintes buszportot szeretne építeni a Vásárhelyi Pál és… Tovább olvasom