Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Száguldás, tuning, szerelem

Akár milliókat is hajlandók áldozni autóikra a Street Racing Szeged tagjai, hogy minél egyénibbé tegyék azokat. Ők is a szegedi autósélet állandó szereplői: ott vannak a rakparton, a Kereskedő közben és a pláza mélygarázsában is.
– Jön a Csóré! – hangzik fel a szegedi rakparton pénteken este, s a piros-kék motívumokkal díszített fekete Mercedes mély motorhangja, a dübörgő zene és a kipufogóból ömlő fekete füst bizonyosságot is ad a kijelentésnek. – Ez semmi, ha a pláza mélygarázsában meghúzza, tíz percig sötét van – mondják a barátai. A megérkező Ádám rögtön be is mutatja járgányát: 27 éves a Merci, BMW-motor van benne. 50 ezerért vettem, de jóval millió fölött költöttem rá. Ez a családi autónk is – mondja, miközben tekintetünk éppen a motorháztetőre festett, lándzsáját markoló harcosra téved. Nem véletlen, hogy Ádám a Street Racing Szeged megbecsült tagja.

– Életfilozófiánk: ne maradjon gyári az autó, alakítsuk minél egyedibbé. A lökhárítókat, karosszériaelemeket, színeket, festést, matricázást általában saját magunk készítjük, baráti segítséggel. Magunk bütyköljük az autókat, ezért azok a tulajdonosok személyiségét tükrözik – vázolja szenvedélyük lényegét a klub elnöke, Bense Árpád. Még a nevüket is úgy választották, hogy autós fogalomra utaljon: az SRS a légzsák rövidítése. Jelenleg 30-40 között van a taglétszám, bárkit befogadnak, akinek autója van, biciklisek viszont ne reménykedjenek.

Autósklub-találkozó

Az egyesület július 14–15-én második alkalommal rendezi meg országos autósklub-találkozóját Sziksóstón. Az esemény célja, hogy az ország különböző részeiről érkező autósklubtagok megismerjék egymást, ötleteket, tapasztalatokat cserélhessenek. Eközben szórakozhatnak is: vetélkedők, versenyek, karaoke-buli, bográcsozás, tábortűz, egész napos zene, strandolás, éjszakai fürdőzés várja őket és az érdeklődőket.

– Ez nem hobbi, hanem betegség – vélekedik saját tapasztalataiból kiindulva Fekete Péter, aki egy Opel Rekord tulajdonosa. – A tavalyi fizetésem egy az egyben az autóra ment el, egy hamburgert nem ettünk meg belőle. Idén már illene csak a fizu felét erre költeni: 47 ezerért vettem, de 1 millió 700 ezret fektettem bele – közli, közben mutatja a kocsi tetejére szerelt rendőrségi villogót. Kiderül, New Yorkból szerezte be egy amerikai rendőrautó megkülönböztető jelzését, kivette a kék meg a piros színt, most sárgán villog. Passzol hozzá a hátsó felirat is: „száguldunk és félünk".

Apropó, száguldás. Szegeden hagyományosan két helyszínen gyülekeznek az autók és a sebesség szerelmesei: a rakparton és a Kereskedő közben. Utóbbi zsákutcában több éve, szinte minden pénteken összegyűlnek a helyi és gyakran 20-30 kilométerről érkező utcai versenyzők, hogy kipróbálják autójuk gyorsulását. Akadnak olyan gépek is, melyeket kifejezetten versenypályára alakítottak át, így egy teherautón érkeznek a gyorsulásra.

– Sokan párhuzamot vonnak, azt hiszik, mi is száguldozunk az utakon, mi okozzuk a baleseteket, pedig ez nem igaz. A hatóságokkal így is meggyűlik néha a bajunk – panaszolja Péter, míg valaki hozzáteszi: „meg a harmincas táblákkal", hiszen azért akadnak, akik a Csongrádi sugárúton 160-nal közlekednek.

További izgalmas történetekkel is szolgálnak. – Egy gyorsuláson egy B. K. nevű tag éppen kézifékkel forgatta a kocsiját és hogy hergelje őket, kiordított a suzukisoknak: „nyugi, 1.2-es szériamotor van benne". Ahogy ezt kimondta, eldurrant a fűtőcsöve, ott állt tetőtől talpig füstben – mondja Árpád.

Kérdés, lesz-e alkalma ezután a fiataloknak a rakparton gyülekezésre, hiszen megírtuk: hétvégére lezárnák a Tisza-partot. – Akkor rossz világ lesz ránk – mondják a fiúk –, rengeteg autós szokott itt gyülekezni, nem csak mi, az is elképzelhető, hogy ezek után a városban versenyeznek majd. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujjnyi por az életmentő műszereken

Folyamatosan dolgoznak a munkások a szegedi Traumatológiai Klinika Baleseti Sebészeti Ambulanciáján.… Tovább olvasom