Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Szájüregben vizsgálódnak

Közel 690 millió forint támogatást nyert a Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium szájüregi megbetegedések molekuláris vizsgálatára.
A 48 hónapig tartó kutatási programban a fogágygyulladás és szájüregi rák esetében vizsgálják a szájüregi mikrobaközösség összetételének változásait az „új generációs szekvenálás" módszerével. Ez egy DNS-vizsgálat, amellyel viszonylag rövid idő alatt meghatározható a teljes emberi génhálózat sorrendje vagy bonyolult baktériumközösségek összetétele.

Tanulmányozzák továbbá a szájüregi rák tipikus molekuláris jegyeinek megjelenését a nyálban, mert ezek a „biomarkerek" alkalmasak lehetnek a szájüregi rák korai felismerésére és a kezelés monitorizálására.

Azt is megvizsgálják, hogy befolyásolják-e a fogpótlásban alkalmazott titánimplantátumok felszíni módosításai a szervezet sejtjeinek tapadását, és gátolható-e ily módon a gyulladást okozó, titánfelszínhez tapadó baktériumok szaporodása.

A Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnere a projektben a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férje halála után Piroska magára maradt sérült lányával

Férje halála után Piroska magára maradt sérült lányával
Két hete meghalt a férje, egyedül maradt súlyosan sérült lányával és több hitellel Horváthné Deák Piroska. Tovább olvasom