Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Szakmai befektetőre vár a Kárász utcai antikvárium

Januártól felhagy a kereskedéssel a Kárász utcai antikvárium három tulajdonosa. Könyvszeretetük változatlan, a bolt is jól jövedelmez, de vonzza őket a több évtizedes munka után a jól megérdemelt pihenés. Akkor lennének igazán elégedettek, ha helyükbe olyan szakmai befektető lépne, aki antikváriumnak tartaná meg az üzletet.
– Bezár az antikvárium! – sétál a hír Szeged Kárász utcáján. S ahogy az már ebben a városban megszokott, mindenki csöppent egy új színt az információra, miközben ki sajnálkozva, ki beletörődően veszi tudomásul: egy évtizedek óta kedvelt bolttal lehet szegényebb Szeged központja. Mint kiderítettük, szó sincs arról, hogy akár már a jövő héten lakat kerülne az antikvárium ajtajára. Tulajdonosai még megvárják ugyan, milyen forgalmat hoz a karácsony előtti vásárlási láz, de januártól már új gazda dönt arról, mit kínálnak a vevőknek.

– Még a hatvanas évek közepén, egészen pontosan 1966-ban nyílt antikvárium ebben a házban. A Dugonics tér sarkán álló – évekkel ezelőtt megszűnt – könyvesbolt profiltisztítást végzett, s mai otthonunkban jelölt ki helyet a régebben kiadott könyveknek – idézte fel az antikvárium nyitásának időszakát Monostori Dezső, aki éppen negyvenegy éve vezeti ezt a boltot. Akkor még mint állami kézben lévő antikvárium kinevezett főnöke próbált a vevők kedvében járni. A rendszerváltás idején, 1989 októberében pedig két kolléganőjével káeftét alapított. Abban bízva: az antikvárium, ha nem is meggazdagodást, de biztos megélhetést kínál neki éppen úgy, mint Boros Zsuzsannának és Dudás Istvánnénak.

A remények valóra váltak. Miközben a Kárászon szinte minden üzletről elmondható, tulajdonosok jöttek, mentek, az Antikvárium Kft. őrizte pozícióját, irodalombarátok randevúznak ma is a könyvillatú, kicsinyke teremben. Bár nagyon sokat változtak az elmúlt évtizedekben az olvasási szokások, havonta ezernél is több vevő, s még több kíváncsiskodó megfordul itt, hogy megnézze, talál-e kedvére való olvasmányt a polcokon.

Ötből három?

A Kárász utcai antikvárium szegedi monopóliumát 1984-ben törte meg a Szukits antikvárium. A könyvkiadásban is jeleskedő család a Földváry utcában nyitotta meg boltját, de – mint Szukits Lászlótól megtudtuk – családi okokból ők is bezárják antikváriumukat. Így aztán előfordulhat, hogy jövőre már csak három helyen, a Vitéz utcában, a Gogol utcában és a Tisza Lajos körúton nézelődhet a polcok előtt az, aki régebben kiadott könyveket keres. Jelenleg ugyanis összesen öt címet ad meg a tudakozó, ha szegedi antikváriumok után érdeklődünk. Csak viszonyításul: a fővárosban félszáznál is több antikvárium foglalkozik régi könyvek adásvételével.

– Mi még átéltük azt a korszakot, amikor nem tudtunk elég Jókait felvásárolni, szinte egymás kezéből kapkodták ki az emberek a nagy mesemondó műveit. Ma viszont előfordul, hogy méternél is hosszabb területet foglal el Jókai a polcon. De Verne Gyula könyveit, vagy az indián történeteiről elhíresült Coopert se keresi senki, viszont Rejtő Jenő jól tartja magát az internetes világban is – mesélte mosolyogva Boros Zsuzsanna, aki 1970 óta állt az antikváriumban a pult mögött. Úgy véli: az internet nem győzi le a könyvet, csupán átalakítja az olvasási szokásokat. Legalábbis ezt bizonyítja a tény: rengeteg fiatal benyit hozzájuk, sőt, évről évre új divatot teremtenek. Most éppen a képregények korszaka köszönt ránk, ifjú gyűjtők súlyos ezreket is hajlandók kifizetni egy-egy példányért.

Milliókért eladható könyvritkaság nem került ugyan az antikvárium raktárába a négy évtized alatt, de éves forgalmuk tavaly már elérte a harmincmillió forintot. Ma már jelentős bevételt köszönhetnek az internetnek, sokan a világhálón rendelik, s házhoz szállíttatják a cég honlapján kínált kötetet.

– Igyekeztünk mi is változni a korral, ezért kezdeményeztük a szegedi könyvárverést. De elszálltak az évek, elfáradtunk egy kicsit, jóval túl a nyugdíjkorhatáron. Az antikváriumnak helyet adó üzlet bérleti jogát a káefté tulajdonjogával együtt kínáljuk eladásra, s nagyon reméljük, szakmai befektető lát majd fantáziát a könyvüzlet folytatásában. Mert van jelene és jövője is a könyvkereskedésnek, nekünk sem volt soha veszteséges évünk – „leltározott" Monostori Dezső, miközben egy vevő éppen az örök antikváriumsztárnak számító Agatha Christie egyik könyvébe lapozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehangoló szegedi sportpályakörkép

Szomorú látványt nyújtanak a szegedi sportpályák. A nézőtér – ahol még beszélhetünk ilyesmiről… Tovább olvasom