Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Szakszervezetek – van, aki sztrájkol, van, aki tárgyal

Szeged - Május 8-án a Liga sztrájkol, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége viszont aznap a kormánnyal tárgyal. A szegedi szakszervezetek egy része még nem tudja, hogy részt vesz-e a munkabeszüntetésben.
Május 1-jére a fővárosban demonstrációt, május 8-ára országos sztrájkot hirdetett a Liga Szakszervezetek a Bajnai-csomag miatt. Április 30-án, csütörtökön sztrájkol a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezete. „Aki most otthon marad, az támogatja a gyes és a gyed megnyirbálását, a lakástámogatás és a gázártámogatás megvonását, a 13. havi közszférás bér és nyugdíj megszüntetését, a nyugdíjkorhatár pár éven belüli 65 évre való emelését, a munkaadók és tőkések terheinek csökkentését, az áfa – így a bolti árak – növekedését" – áll a Liga honlapján. Nem minden szakszervezet érzi így. Megyeieket kérdeztünk.

Gellért Gábor, a Liga-tag Szegedi Fegyház és Börtön Szakszervezetének képviselője, egyben a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségének alelnöke közölte: nem vesznek részt a demonstráción. Tavaly decemberben a rendvédelmi szakszervezetek megállapodást kötöttek a kormánnyal a béren kívüli juttatásokról. Amíg a kormány ehhez tartja magát, addig nem demonstrálnak. Sztrájkolni sem fognak, ezt rendvédelmi dolgozóként nem is tehetnék.

Pap Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szegedi vezetője, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának Csongrád megyei vezetője azt mondta, mielőtt döntenek, ismerniük kellene a munkabeszüntetés célját. A sztrájkot nehéz megszervezni, május 8. ráadásul a német írásbeli érettségi időpontja. A PSZ nem Liga-tag, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete viszont igen. A PDSZ egyik szegedi csoportjának képviselője, Guba János, azt mondta, ők demonstrálni biztos nem fognak, a sztrájkról még nem döntöttek.

– Nem ítéljük el a sztrájkoló munkavállalókat, de ez nem vonatkozik a szakszervezeti vezetőkre – jelentette ki tegnap Szegeden Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke. Hozzájuk tartoznak például a Volán, egyes vasutas, lakossági gázszolgáltatók szakszervezetei, összesen nagyjából 150 ezer tagjuk van. Kijelentette: a tárgyalásokat folytatni kell, nincs más alternatíva. Borsik egyetért azzal a megállapítással, amely politikai sztrájknak minősíti a május 8-ára meghirdetett munkabeszüntetést.

Az autonómok is elutasítják a csomagot, de tárgyalni akarnak

Borsik János szegedi sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy az ASZSZ elutasítja a kormány válságkezelő programját. Nem értenek egyet azzal, hogy a munkavállalói járulék csökkentése csak a munkaadókra vonatkozzon. Helyette 2-3 százalékos járulékmérséklést javasolnak munkavállalói és munkaadói oldalon – ez azonnali nettó keresetemelkedést eredményezne. „Aljasnak és inkorrektnek" tartják a táppénz csökkentését, javasolják inkább a szigorúbb ellenőrzést a visszaélések megszüntetésére. Borsik kijelentette: a természetbeni juttatások megadóztatása, járulékkal terhelése 3000 munkahely megszűnését eredményezheti az idegenforgalomban és a vendéglátásban. Az eddigi tárgyalások egyik legfontosabb eredményének tartja viszont, hogy a kormány ezzel kapcsolatban új javaslatot készít. Az egyeztetést május 8-án folytatják.

Olvasóink írták

  • 1. Csirén 2009. április 29. 14:24
    „Aljasnak és inkorrektnek tartom, hogy a szakszervezeti vezetők folyamatosan megpróbálják az emberek lázításával akadályozni az ország stabilizálását, saját fontosságuk bizonyítása érdekében.
    Egyetlen sztrájk előtt sem tartottak közvéleménykutatást a tagok között, hogy a tagok milyen arányban értenek egyet a tiltakozás ilyen formájával, s ennek eredményét figyelembe véve szervezni az esetleges demonstrációt.
    Konkrétan engem és munkatársaimat sohasem kérdeztek, de a nevünkben nyilatkoztak, tiltakoztak.
    Hol a határ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak nálunk marad itt a német szemétdomb

Csak két Csongrád megyei településen, Mindszenten és Balástyán marad a német szemét. Tovább olvasom