Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Szakszervezeti tagságukról nyilatkoztatták az IH dolgozóit

Szeged - Utasította a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. minden dolgozóját szerdán Sódar István igazgató, hogy július 6-án 10 óráig nyilatkozzanak arról, hogy mióta, milyen szakszervezet tagjai, illetve betöltenek-e tisztségviselői pozíciót.

Úgy tudjuk, hogy a dolgozók kérték, de Sódar István nem közölte, hogy miért van erre szükség. A delmagyar.hu-tól az igazgató azt kérte, írásban kérdezzük meg, hogy miért kérte az adatokat a dolgozóktól. Megtettük, de egyelőre nem válaszolt.

A munka törvénykönyve szerint „a munkáltató nem követelheti, hogy a munkavállaló szakszervezeti hovatartozásáról nyilatkozzék."

Az általunk megkérdezett munkajogász és személyzeti szakemberek azt mondták, a szakszervezetek szoktak adatot szolgáltatni a munkáltatónak a tagság nagyságáról – de nem név szerint. A tisztségviselőket viszont név szerint ismerni kell a munkáltatónak, mert rájuk speciális szabályok vonatkoznak. Ilyen például a munkaidőkedvezmény, valamint hogy a közvetlen felsőbb szakszervezeti szerv előzetes egyetértése szükséges velük kapcsolatban több dologhoz, például a tizenöt munkanapot elérő kiküldetéshez, vagy a munkáltató által kezdeményezett rendes felmondáshoz.

Szakszervezeti tagságukról nyilatkoztatták a Belvárosi mozi dolgozóit is. Fotó: Schmidt Andera
Szakszervezeti tagságukról nyilatkoztatták a Belvárosi mozi dolgozóit is.
Fotó: Schmidt Andera

A munkavállaló indirekt módon nyilatkozhat szakszervezeti tagságáról, ha arra kéri a munkáltatót, hogy a szakszervezeti díjat a fizetéséből vonja le. Viszont a dolgozók nyilatkoztatása a szakszervezeti tagaságról olyan – fogalmazott a nekünk nyilatkozó munkajogász –, mintha vallási hovatartozásukról kérdeznék őket.

Olvasóink írták

89 hozzászólás
 • 89. pala1964 2011. július 08. 16:15
  „ejnye, kedves 88... már rég észrevette: egyik felé (a polgármesterék) már rég valagon billentette volna, ahogy azt kell, a másik meg épp ezért tartja ott (így végrehajt, és nem gondolkodik, ugye)

  stimmt?:P”
 • 88. varadipal 2011. július 08. 09:45
  „Ha <moderálva> lement volna a bérszámfejtésbe, nem lenne balhé a hülyeségéből.Olyan ember igazgatja a Kft-t, aki a cége struktúrájával sincs tisztában, nem hogy a munka törvénykönyv előírásaival. A tulajdonos észrevehetné már az alkalmatlanságot.”
 • 87. Mogyoró 2011. július 08. 06:16
  „Ez nem politikai tisztogatás, hanem kultúrpolitikai, aki ért a kultúrához azzal lapátra, aki nem az maradhat, majd megtanulja vagy nem, sok tanulatlan pártharcosnak kell még olyan munkahely ahol csak lébrecolni és dumálni kell.”
 • 86. Mogyoró 2011. július 08. 04:42
  „És kinek mi köze hozzá, hogy melyik szakszervezetnek vagyok a tagja, segíteni akarnak biztos, ha pl meleg szakszervezet akkor hűtenek vagy mi????”
 • 85. kobak 2011. július 07. 21:53
  „<offtopic>”
 • 84. lebowski71 2011. július 07. 21:36
  „Kazikázmér!
  Más bizony. Ugyanis a közmédiumokban politikai tisztogatás folyik állami megrendelésre, miközben munkahelyteremtésről harsognak. Multinál nem az állam rendeli el a leépítést, hanem a piaci feltételek. Előbbi dühítő, utóbbi szomorú.”
 • 83. mgabor 2011. július 07. 20:59
  „79. lebowski71
  az nem az a tpz.”
 • 82. orbántorgyánpolgárikormány 2011. július 07. 20:12
  „81. Kazikázmér 2011.07.07. 17:17
  Jah, ha Orbán és a Jobbik közös komiszárjai kirúgnak 550 embert, az mellett el kell menni, mert az rendben van?”
 • 81. Kazikázmér 2011. július 07. 17:17
  „Ezek a firkászok mindenre képesek, ha keresztben áll az úton nekik valaki! Remélem olvastátok a jajveszékelést az index internetes újságban a tömeges elbocsájtásokról! Szinte az egekig ér!!! Ha egy múlti kirúg néhány száz embert, akkor pár soros híren kívül nincs nagy felhajtás körülötte!”
 • 80. eljensokaszeged 2011. július 07. 13:46
  „gondolom már elmentek a dolgozók munkajogászhoz és bírósághoz fordultak. és nem csak a sajtóhoz rohangálnak, igaz?”
 • 79. lebowski71 2011. július 07. 12:55
  „ne bántsd TPZ-t! Amit mondott azt éllel mondta. Fanyar a humora na.”
 • 78. pala1964 2011. július 07. 12:46
  „68 tpz, ne keverd a szezon a fazonnal: Sódernek NINCS joga bekérni a tagsággal kapcsolatos adatokat... ugyanakkor CSAK a szakszervezeti funkcionáriusokról lehet, de ez esetben KELL is legyen erről infója: utóbbiakat ugyanis védi a jogszabály a munkáltatói RENDES felmondás esetén (egyebek mellett).

  úgyhogy akkor - de csakis akkor -, ha tudatlan szegény, és dusnztja sincs, ki a szakszervezeti vezető, akkor kulturált hangnemben megkérdezheti, sőt meg is kell kérdeznie a szakszervezettől ezt, és utána már tudja is, amit tudnia kell...

  ..és mi az, hogy hátba szúrták??? ki???? mikor????

  ja, nem az a bűnös, aki -teszem azt- csal, hanem az, aki erről tájékoztatást ad...

  tpz, tpz.... Neked is elég érdekes világnézeted lehet... ha rokon vagy netán érdekelt vagy személyedben, akkor ez utóbbi ténymegállapítást vedd kérlek sztornózottnak:)”
 • 77. lebowski71 2011. július 07. 12:35
  „A fideszt a kritikától való paranoiás félelem fogja kinyírni, mostanában ha hallgaom orbánt teljesen olyan, mintha Mátyás igazságosztó történeteit magától Mátyástól hallanám, szánalmas.”
 • 76. macs 2011. július 07. 12:22
  „68. TPZ_00,
  nem értem miről beszélsz. Senki se mocskolódott.”
 • 75. pala1964 2011. július 07. 12:05
  „azt figyelembe kell venni, hogy Sóder nélkül (pontosabban Jobbik-stróman nélkül) valószínűleg nincs közgyűlési FIDESZ-többség sem; de tul.képpen ez a szitu hosszú távon sokkal inkább jó a szocik számára - erőlködni sem kell, és a vakok számára is megmutatkozik a jelenlegi hatalom természete...

  azért az IH-s muinkavállalókat (az egyszem "vezetőt" leszámítva, persze) sajnálom, sokszorosan is...”
 • 74. lebowski71 2011. július 07. 11:55
  „Az a baj ezekkel a <moderálva> Sódarfélékkel, hogy még a látszatra se adnak. A politikai tisztogatás brutálisan megkezdődött, most megy a kiszórás a Magyar Rádiónál, TV-nél, Dunánál. Hiába próbálják megetetni, hogy ez kiadáscsökkentés, meg kell nézni a névsort, gyalázat!”
 • 73. szeti 2011. július 07. 11:47
  „70. rátapintottál a lényegre, a jobbik tele van paranoiásokkal. mindenkit anyáznak, mindenkitől félnek: a szomszédos népektől, az EU-tól, a homokosoktól, a zsidóktól, a romáktól, a többi párttól, a saját párttársaiktól, vagy akár a saját alkalmazottaiktól. hát igen, legjobb védekezés a támadás.”
 • 72. kukachuszar 2011. július 07. 11:40
  „Egyetlen zsarnok vára sem lehet teljesen kész átok nélkül.

  Peter Soyer

  Minden, ami jó, úgy lebeg fölöttünk, mint valami fehér felhő, szellemi energiafelhő, és hat ránk. Az emberek ebbe a felhőbe képzelték bele Istent. Csakhogy akkor ott vannak még a rossz cselekedetek. Hány zsarnok meg hány kis vérszopó élt a történelemben, oszt azok is sugároztak ki valami energiát, és az is itt lebeg a fejünk felett, csakhogy az fekete felhő, de az is hat ránk. Ezt neveztük el a meséinkben ördögnek. (...) Az pedig, hogy ki melyik felhőnek segít, a fehérnek-e vagy a feketének, az kinek-kinek a lelkiismeretétől függ. Aki pedig nem tesz hozzá a fehérhez semmit, abból puszta füst lesz, ha tetszik, ha nem, a fekete felhővel egyesül.

  Jevgenyij Alekszandrovics Jevtusenko”
 • 71. Ebgondolat 2011. július 07. 10:01
  „Na mernének csak a sóder félék Nyugat-Európában ilyen "felméréseket" csinálni! Valszeg az ablakon keresztül hajítanák ki őket! Az egyik (rendőr)szakszervezeti vezetőt már letartóztatták, a másik ellen fegyelmit indítanak!

  Ha az ember elfelejti a múltját, újra fogja élni! . Azért még elég sokan vannak, akik megélték az 50-es éveket. Akik pedig nem, azok most fogják! Mert a magyar bizony nagyon feledékeny népség...”
 • 70. Commander-V2 2011. július 07. 09:17
  „68: ez a paranoid gondolkodás csinál a Jobbikból bohócot”
89 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS-t küld a pók

A tilosban hagyott autó gazdáját először SMS-ben értesíti a közterület-felügyelet Szegeden. Az új járműelszállítási rendszer része az is, hogy matricát hagynak a kocsi helyén. Tovább olvasom