Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Szalagtűzés, keringő és kán-kán, Kőrösy-módra

Szeged - Saját szalagavatónk emlékei jutottak eszünkbe, miközben végignéztük, hogyan tűzik fel a Kőrösy végzőseinek szíve fölé a kék szalagot.
Emlékeznek még a saját szalagavatójukra? Az azt megelőző tánc- és ruhapróbákra? Majd a nézők miatti izgatottságra, a remegő térdekre és a báli ruha lágyan suhogó hangjára? És hogy melyik teremben bontották fel az első üveg pezsgőt (tetszőlegesen változtatható), amikor már minden szereplésen túlvoltak? Minden pillanat, ami megmaradt, feltehetően még szebbnek tűnik az idő múlásával - s így lesznek ezzel a Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Kőrösy József Tagintézményének idei végzősei is.

A nyitótánchoz öltözve sorakoztak fel a 12-edikesek a Deák Ferenc Gimnázium aulájában szombat eset hat órakor. Szinte egyszerre villantak a vakuk és kapcsolódtak be a videókamerák, amikor egymás után vonultak le a lépcsőn a menyasszonyi ruhába bújtatott lányok és frakkot viselő fiatalemberek. Rövid köszöntővel vette kezdetét a szalagavató. A beszéd hallatán egymás után tódultak elő az emlékeink, hiszen végighallgattuk egykor mi is, hogy gyerekekből lassan felnőttekké válunk, hogy az élet számtalan kihívásának nehéz lesz majd megfelelni, hogy a tudás, a becsület, a szorgalom és az akarat segít leküzdeni az akadályokat, de ami a legfontosabb: akármilyen nehéz, embernek kell maradni.

A Kőrösy szalagavatóján jártunk. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Tráserné Horváth Annamária igazgatónő köszöntője után 115 végzős szíve fölé tűzték fel a kék szalagot. Meghatódott szőlők és nagyszülők figyelték, hogyan válnak hivatalosan is maturandusszá unokáik, gyermekeik. Majd kezdetét vette a nyitótánc: angol és bécsi keringő váltotta egymást, Lázár György és Kiri László tanította be a táncokat.

- Annyira szép a ruhád, nagyon szép vagy! Ne haragudj, hogy elkéstem - szabadkozott egy lány a barátnőjének (aki nem haragudott) a ruhatárban, miközben elkezdődött a tanári kar meglepetés produkciója: palotást táncoltak végzős diákjaik tiszteletére. Hatalmas tapsot kaptak a humán és reál tárgyak mesterei, végül a 12-edikesek vitték táncba tanáraikat, szüleiket.

Fél nyolckor felszolgálták a vacsorát, de mi sem unatkoztunk a szünetben. Fültanúi voltunk egy "majdnem szakításnak", láttunk sírást és nevetést, megtudtuk, hogy Barnabásnak születésnapja van, hogy a csajokkal csak baj van, és hogy a nyalóka a legolcsóbb a büfében, ezért választotta azt két fiú, miután elfogyott a poharukból a bor. A zenekar R-Go- és Szűcs Judit-számokkal szórakoztatta a vendégeket, többen táncra is perdültek. A magas sarkú cipőket levetve táncoltak a lányok, a fiúk pedig a táncparkett széléről bíztatták egymást, hogy vegyenek részt a mulatságban - többségében hiába.

A Kőrösy szalagavatóján jártunk Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az osztálytáncokkal folytatódott a bál. A B-sek kán-kánnal indítottak, hatalmas sikert aratva a rokonok és iskolatársak körében. A C-sek a Jailhouse Rocktól kezdve a Sárgán virágzik a tök kezdetű dalig több zenét összemixelve adtak elő egy nyomozós-feltámadós jelenetet, a D-seket pedig a Hupikék törpikék című rajzfilm ihlette meg. Az A-sok sikere mindent felülmúlt: a menő fiúk és csini lányok mérték össze erejüket a táncparketten, csakhogy a produkcióban felcserélődtek a nemek - a fiúk pucsítása és riszálása megnevettette a közönséget.

Az osztálytáncok után megkezdődött a buli, mi pedig hazasiettünk. Az egyik fiú mellettünk megkérdezte a haverjától: "szerinted ez a csaj miért jegyzetel?". Mire a másik azt felelte: "hogy el ne felejtse, amit látott". Igen, ezért. Itt megjegyzendő: a saját szalagavatónkra mi sem vittünk jegyzetfüzetet, mégis minden percére tisztán emlékszünk.

Olvasóink írták

 • 7. kukta99 2011. február 06. 20:46
  „Nem engedik ki a vendégeket csak ugy jöhetnek ki a rendezvényröl hogy nem térhetnek vissza
  biztos le fizetik a biztonsági öröket a büfések”
 • 6. allegro 2011. február 06. 20:02
  „Én is Kőrösys voltam. Emlékszem a tánctanulásunkra, és arra, hogy a Tisza szállóban volt a szalagavatónk jó két évtizeddel ezelőtt. Nem is emlékszem arra, hogy táncoltunk volna. Ki táncolt ott közülünk egyáltalán? Vagy mások táncoltak? Pedig nagy táncos voltam akkoriban is, mégis még csak nem is tudok arról, hogy ha valakik az osztálytársaim közül akár nyitótáncot táncoltak volna, akkor mikor és hogyan válogatódtak ki és készültek fel rá külön? Csak arra emlékszem, hogy lent valahol volt a helyünk családommal, de a programokról: voltak egyáltalán?
  Semmi különös báli ruha sem volt.”
 • 5. cicamica11 2011. február 06. 17:50
  „Én is hiányolom ez eddigi szalagavatókat főleg h volt iskola akik úgy tudom írtak is...hát mind1”
 • 4. Rebike22 2011. február 06. 17:06
  „Üdv!
  Helyesbítenék, a 12.B osztály táncolta a kán-kánt és a 12.D táncolta a Hupikék törpikéket. És nem csak 12.esekre tűzték fel a szalagot, hanem a 13.A -ra is (ők enm 12.esek).”
 • 3. történész 2011. február 06. 15:02
  „ezért választotta azt két fiú, miután elfogyott a poharukból a bor.

  Mily büszkeség..alkohol nékül a kölök már nem is olyan kölök ??Iskolai rendezvényen alkohol ?? hova süllyeszti ez az oktatási okos az iskolákat, szégyen.”
 • 2. Carlo 2011. február 06. 14:09
  „a fotós elég szűklátókörű, vagy a szerkesztő,? sok sok képből, sok csak a kánkánról:?”
 • 1. Dittike 2011. február 06. 13:41
  „A többi szalagavatóról miért nincs se cikk,se képgaléria?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégszörf a belvízen

A kiskunmajsai úton, az M5-ös felüljárója után ingyenes koripálya várja a látogatókat - befagyott a 10 centis belvíz. Tovább olvasom