Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Szalakótafiókákat gyűrűztek Balástyán

Balástya - A szemerkélő eső sem szegte kedvét annak a fél tucat madárbarátnak, aki csütörtök délelőtt a Dóc és Balástya közötti pusztán végignézte két szalakótafióka megjelölését.
Az összegyűjt újságírókkal megállapítottuk: csak a madaraknak nem szóltak, micsoda tömeg vár rájuk. Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa előkészítette a terepet: sárga védősapkát vett, majd létrán megindult a villanyoszlopon lévő odúhoz. – Most két fiókát jelölünk meg. Magyarországon mintegy 1000 pár költ, a gyűrűzéssel végre megtudhatjuk, merre telelnek ezek a díszes, védett madarak – magyarázta a jelölők felszorítása közben Tokody Béla.

Szalakótajelölés Balástyán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A 28 napos fiókák először hangos kiabálással fejezték ki nemtetszésüket, majd helyzetükbe beletörődve könnyedén „pózoltak" az újságíróknak. Megtudtuk, az eredetileg az árterek odvas fűzeiben költő madár Nyugat-Magyarországról kihalt, élőhelyének védelmével lehet a szalakótát megmenteni. – Legnagyobb ellensége az ember. Meglehetősen agresszív a szalakóta, a menyétek is csak a fiókákat támadják. Nyugat-európai eltűnésének oka, hogy az olaszok mindenre lőnek, ami színes és repül. A telelők közül sok madár az arabok tányérján végzi – magyarázta Tokody.

Olvasóink írták

 • 4. tol 2011. július 29. 22:04
  „töröld meg az orrod, Herli, oszt ne nyafogjál! A bácsik nem nyaggatni akarták a madarakat, hanem értő szeretettel segíteni őket.”
 • 3. Herli 2011. július 29. 16:03
  „Láttam a TV-ben. Mit összenyaggatták a fiókákat. Már nekem fájt a macera. :-(”
 • 2. anuvuk 2011. július 28. 20:59
  „A fájó emlékek miatt, hogy Gyirmótról eltűntek a szalakóták 1987 , segítem a helyi fórumon a Csongrád megyei madárbarátokat a deszka mentes szalakóta odúk gyártásában is!
  Akit érdekel figyelje a " Madárvédelem - Természetvédelem" programajánlóban a gyártási fázisokat!”
 • 1. tol 2011. július 28. 20:33
  „de szívesen megnéztem volna én is! A szatymazi temető mellett az E5-ről kétszer jobbra, majd kétszer balra a Fehértói madárleshez autóval ki lehet menni - ha valaki kellemes hétvégi kiruccanást akar tenni. Távcsövet vigyetek, mert megéri!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízvezeték meghibásodás a Körtöltés és a Damjanich utca találkozásánál

Szeged - Kedden kora este a Körtöltés és a Damjanich utca találkozásánál lévő körforgalom alatt egy… Tovább olvasom