Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Szálló lett a váróból

Mától bezárják éjszakára Szegeden a rókusi pályaudvar állomásépületét, ahol eddig hajléktalanok húzták meg magukat. A fedél nélküliek nem tudják, hol töltik majd az éjszakát. A MÁV eddig gesztust gyakorolt, de nem szeretné a továbbiakban, ha a hajléktalanok átmeneti szállónak használnák az épületet.
A padokat is ágynak használták. Fotó: Karnok Csaba
Február utolsó napján metsző hideg és hófúvás fogadja Szegeden az 1-es villamosról leszállókat a rókusi pályaudvarnál. A békéscsabai vonatra várakozók mégis kinn, a peronon állnak, pedig az állomásépület kellemes melegében is tölthetnék az időt. Legtöbbjük a váróban lakó hajléktalanok miatt marad a hidegben.

A terem valóban inkább egy átmeneti szálló benyomását kelti. A földön három férfi hever alkalmi fekhelyén, mellettük fekete kutya néz könyörgőn a belépőre. A radiátorokon ruhák, az ülőhelyek alatt tömött szatyrok, újságok várják gazdájukat, aki talán épp a szomszéd padon alszik. A többiek cókmókjuk közepén ülve olvasnak, zacskóból zsemlét majszolgatnak.

Csende Istvánné Vásárhely és Szeged között ingázik. – Épp elég, hogy a sínekhez át kell menni a várón, nem szívesen maradnék benn – mondja a nő, akit leginkább a helyiségben terjengő bűz zavar. Novák Judit szerint más állomásokon is hasonló a helyzet. – Próbálok pontosan érkezni, hogy ne kelljen sokat várakoznom. Ha előbb ideérek, átmegyek inkább a plázába – mondja a nő, aki kerüli a fedél nélküliekkel való találkozást. Sokak szerint gyakori itt a koldulás, bár ottjártunkkor a hajléktalanok nem kéregettek.

Mintha csak átmeneti szálló lenne a váróterem. Fotó: Karnok Csaba
A szerencsétlen sorsú emberek élete mától nehezebb lesz valamivel. A váróterem falán ugyanis felirat hirdeti: az állomás március 1-jétől 21.30 és 5.00 óra között zárva tart. A hajléktalanok legtöbbjének fogalma sincs, hol tölti ezután a nap leghidegebb részét. – Jó volt ide behúzódni, nem fáztunk és nem kellett mindenhová magunkkal vinni a cuccainkat – mondja egyikük.

A MÁV szóvivője, Kavalecz Imre elmondta: az állomások éjszakai nyitva tartását nem szabályozta rendeletben a vasúttársaság. Csupán egy ajánlást fogalmaztak meg arról, hogy ahol szükséges, ne zárják be az épületeket. – A rendkívüli hideg miatt tettük ezt az engedményt. Az általános szabályozás szerint az állomásokat éjszakára be kell zárni – tájékoztatott a szóvivő. Az úgynevezett technikai szünet az utolsó vonat elhaladásától az első vonat érkezése előtti fél óráig tart.

– Valójában a hajléktalanok nappal sem jogosultak arra, hogy az állomásépületben időzzenek – mondta Kavalecz Imre. A szabályozás szerint csak érvényes menetjeggyel lehet a váróban tartózkodni. A MÁV azonban nem hatóság, nem szólíthat fel senkit a távozásra. Ha az állomás dolgozói úgy döntenek, a fedél nélkül élők zavarják a rendet, a rendőrség vagy a polgárőrség segítségét kérhetik. – Az éjszakai nyitva tartás egy humánus intézkedés volt a MÁV részéről – mondta Kavalecz –, ezzel nem szerettük volna szentesíteni, hogy bárki átmeneti szállónak használja az épületeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalokat várnak önkéntes munkára

Március 20-áig ajánlhatnak munkát a szociális, kulturális és egészségügyi intézmények, közhasznú… Tovább olvasom