Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Szálloda, körmenet és éjféli mise

Karácsony napját nem mindenki tölti otthonában – hotelekben élvezik az ünnepeket. Szabó Pál és felesége a Kalocsa melletti Bátyáról érkezett a szegedi Forrás Hotelbe. Nem először járnak a városban: évente háromszor látogatnak Szegedre.
Szabó Pálék hetedik karácsonyukat töltik Szegeden Fotó: Schmidt Andrea
Sorban érkeznek a vendégek a szegedi Forrás Hotelbe – karácsonyozni. Vannak olyanok, akiket már régi ismerősként köszönt a személyzet. Közéjük tartozik a bátyai Szabó Pál és felesége, Szabóné Béres Mária – hetedik karácsonyukat töltik Szegeden. A pedagógus-házaspár elmondta: nagyon szívükhöz nőtt a város. Nemcsak azért, mert a férfi itt tanult egyetemistaként, hanem mert sok közös emlék köti őket ide.

Megteltek a szállodák

Rekordot dönt a hazai szállodák vendégforgalma az év utolsó napjaiban. A felmérések szerint karácsonykor és szilveszterkor a szállodák többsége megtelik. Ez jelentősen felülmúlja az előző évek azonos időszakának gyakorlatát. A fővárosban a külföldi, míg vidéken a magyar vendégek töltik az év utolsó napjait. A belföldi turizmus fellendüléséhez az üdülési csekk használata is nagymértékben hozzájárult. A csekkvásárlás öt év alatt közel ötszörösére nőtt. 
Évente háromszor jönnek a városba: húsvétkor, ősszel és karácsonykor. Hogy engedhetik meg maguknak ezt a luxust? Mindketten nyugdíjasok – gyerekeik nincsenek, rokonaik sem élnek már – félretett pénzüket költik erre. Csütörtökön érkeztek – karácsony másnapján indulnak haza. Addig pedig kihasználják mindazt, amit minden évben meg szoktak tenni: sétálnak a belvárosban, végigmennek a Tisza-parton, megnéznek egy előadást a színházban. Ahogy fogalmaznak: lelki táplálékot nyújt nekik a város. Nekik, akik egy kétezer fős kis faluban élnek, Szegeden kinyílik a világ.

Első szegedi karácsonyukra a mai napig szívesen emlékeznek. Akkor is havas volt a táj, és amikor megérkeztek, nem bírták ki, hogy ne sétáljanak végig a Tisza-parton. – A karácsonyi égőkkel kivilágított ablakok ekkortájt jelentek meg – Bátyán ilyet még nem lehetett látni. Ropogott a hó a lábunk alatt, és néztük a kivilágított házakat – emlékeznek vissza.

Elmondják: a hotelben az elmúlt években mindig szép és értékes karácsonyi műsorokat láthattak. Hol papnövendékek, hol betlehemesek, hol énekesek gondoskodtak az ünnepi hangulatról. Új barátokra is találtak – többükkel máig tartják a kapcsolatot.

Hogy idén milyen új élményekkel gazdagodnak majd? A szokásos sétákon, színházi előadáson és gyógyfürdőzésen túl megnézik a felújított Anna-fürdőt, a füvészkertet – ahol Szabó Pál mint fiatal botanikus sokszor megfordult – és a vadasparkot. December 24-ének délelőttjén pedig bekapcsolódnak a belváros forgatagába, majd visszatérnek a hotelba, ahol ünneplőbe öltöznek, és megnézik a karácsonyi műsort. Ezt követi a vacsora, majd felmennek szobájukba, és megajándékozzák egymást.

– Nem égünk vásárlási lázban, de szeretjük megajándékozni a másikat – állítják. Ezután, ha kedvük tartja, éjféli misére mennek az újszegedi templomba, ami mellett egy húsvéti ittlétükkor körmenetet vettek észre. Egy fiatal lány odaszaladt hozzájuk, mintha ezer éve ismerte volna őket, és gyertyát adott a kezükbe – álljanak be ők is a menetbe. Szabó Páléknak ezért is vált legkedvesebb városukká Szeged: annyi szeretetet kaptak itt az évek során, ami mindig visszacsábítja őket. Ezekből az emlékekből élnek következő látogatásukig.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolt, jégpálya, vásár és könyvtár

Szegeden az üzletek többsége december 24-én délután 2 óráig tart nyitva. Vasárnap és hétfőn zárva… Tovább olvasom