Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Szálloda lehet a Csillagból

Luxusszállodává alakítaná át a szegedi Csillagot egy börtönturizmusra szakosodott spanyol befektető. Az ingatlan akár egymilliárd forintért gazdát cserélhet, helyette új börtön épülne.
A díszterem architektúráját mai állapotában is bármelyik szálloda megirigyelhetné. Fotó: Karnok Csaba
Szállodává alakítaná át a szegedi Csillagot egy börtönturizmusra szakosodott spanyol vállalat. A Mars téri állami tulajdonban levő ingatlan akár egymilliárd forintért is gazdát cserélhet, az új börtön pedig Szeged külterületén, szintén állami tulajdonban levő területen épülhetne fel.

A tiszalöki, 700 férőhelyes új börtönt idén ősszel, a 800 személyt befogadó szombathelyi intézetet előreláthatólag a jövő év első hónapjaiban adják át: az ország fegyintézeteinek befogadóképessége a jelenlegi 10 ezerről 11 ezer 500-ra nő. Jelenleg mintegy 15 ezren töltik büntetésüket az ország 32 fegyintézetében – az új létesítmények átadásával a zsúfoltságot legfeljebb mérsékelni lehet.

Spanyolországba utaznak

Csere László vezérőrnagy, a BVOP parancsnoka elmondta, a luxusszálló kialakításának ötletével a spanyol cég kereste meg az igazságügyi és rendészeti tárcát, de a BVOP-nak nem áll szándékában értékesíteni az ingatlanokat. A büntetés-végrehajtás néhány munkatársa ettől függetlenül hamarosan Spanyolországba utazik, hogy a helyszínen tájékozódjék a börtönszállodák terveiről.

Kondorosi Ferenc szerint az is problémát okoz, hogy az egykor a városok peremére, többnyire a hajdani piactér mellé – ilyen a szegedi Csillag börtön is – épített intézmények jelentős része a települések terjeszkedése miatt mára központi fekvésű ingatlanná vált. Az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára úgy látja, érdemes fontolóra venni megszüntetésüket.

A régi épületek ugyanis nem alkalmasak az elítéltek biztonságos elhelyezésére, egy szökött fegyencet lakóövezetben fegyverrel feltartóztatni nem célszerű, tartósan csak a körülbelül tucatnyi új vagy felújított börtön üzemeltethető gazdaságosan. Az új börtönök felépítésének költségét a mostani ingatlanok eladásából fedeznék, ugyanakkor az államtitkár szerint nagy segítség lenne, ha az önkormányzatok ingyen bocsátanának külterületi ingatlant az új fegyintézet felépítéséhez. Egy börtönturizmusra szakosodott spanyol cég máris jelezte: fantáziát lát néhány hazai fegyintézet, köztük a sátoraljaújhelyi és a majd másfél hektár területű Csillag börtön hasznosításában.

Maketten is súlyos a Csillag börtön épülettömbje. Nem csoda, hogy megmozgatta az ingatlanbefektetők fantáziáját
A társaság a létesítmény átalakítása után luxusszállodát hozna létre, miközben megőrizné az épület jellegét is. A majd egymilliárd forintot érő állami tulajdonban levő Csillaghoz bátran nyúlhatnának: mindössze a Mars tér felőli homlokzati rész áll helyi védelem alatt. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta, amennyiben komoly ajánlat érkezne a Csillag börtönjellegének felszámolásáról, az önkormányzatnak többek között az lenne a dolga, hogy szabályozásmódosítást fogadjon el: a jelenleg különleges intézményi terület kategóriájába tartozó épületet városközponti besorolású területté kellene minősítenie, ahol ezután a beruházó nyugodtan folytathatna turisztikai tevékenységet.

Az alpolgármester az ingyenes önkormányzati ingatlan biztosításával kapcsolatban megjegyezte, a város ilyennel Szeged környékén nem rendelkezik. De a volt orosz laktanya közelében több száz hektár állami tulajdonú, jól áttekinthető és védhető, jelenleg mezőgazdasági terület van, ahol az alpolgármester szerint fel lehetne építeni egy új fegyintézetet. Mivel mind a börtönnek, mind a Szeged környéki szabad területnek az állam a tulajdonosa, az új intézetnek kiszemelt alapterületért az államnak így egy fillért sem kellene fizetnie.


Sok rab, kevés zárka

A három funkcionális egységből álló szegedi büntetés-végrehajtási épületkomplexum két épületszárnyból álló törvényszéki fogházában a két évvel ezelőtti adatok szerint összesen 89 zárka volt, ami 136 rabot tudott befogadni. A másik lakható egységben, a három emeletes, körfolyosós, négy épületszárnyas Csillag börtönben 2004-ben a zárkaszám 144 volt, 362 fős befogadóképességgel. Az egész komplexumban ekkor a 498 helyre 871 személyt helyeztek el. A rabok száma információink szerint nagyjából ma is 900 fő körül mozog. A számokból látszik, a börtön évek óta zsúfoltsággal küzd. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áll a bál az emlékpark új igazgatója körül

A megyei közgyűlés kulturális ügyekért felelős alelnöke szerint tovább ronthatja az ópusztaszeri… Tovább olvasom